Äta med pinnar i Kina

Äta med pinnar i Kina

Måste man verkligen äta med pinnar när man är i Kina?

Pinnar är det svenska ordet för de pinnar som kineser (och många andra asiatiska länder) använder när de äter sin mat. Chopsticks, som är det engelska ordet, är dock mer passande eftersom pinnar på svenska kan betyda många saker, men chopsticks har bara en betydelse dvs. de pinnar som man äter med. Alla chopsticks är i trä, det är bara Korea som är det enda chopstickslandet som använder smala och metall chopsticks.

Vilken matbit som helst kan plockas upp med chopsticks. Självklart inte stora köttbitar som vi äter på restauranger i Sverige, det är därför all mat i Kina kommer i små bitar. Annars kan ett riskorn, en böna, en tunn lökbit plockas upp utan problem. Och chopsticks behöver inte användas för bara asiatiskt mat, de kan användas till många västerlänska maträtter, t.ex. spagetti är mycket enklare att äta med chopsticks, om man vet hur.

För nybörjare är det enklare att äta med lite tjockare, länge chopsticks. Tyvärr är det sällan man får dessa chopsticks på restauranger utan man får istället får man engångspinnar i trä som man bryter isär högst upp.
På riktigt små och enkla restauranger kan man dock få dessa tjockare och längre chopsticks eftersom restaurangen sedan tvättar dem och sen återanvänder.

Är man i Kina ska man åtminstone ha försökt att äta med chopsticks. Självklart kommer servitriserna och kunderna runt dig ha roligt och småskratta lite när de ser dig försöka äta med chopsticks och alla dina misslyckade försök med att lyfta upp maten till munnen bara för att tappa hela matbiten, att chopsticksen flyger kors och tvärs eller när greppet om chopsticksen glider längre och längre ner och allt närmare maten.

Men hur gör man då om man inte kan äta med chopsticks?

I landsbyar, små restauranger och traditionella kinesiska restauranger så har de ofta inte bestick. Är man i en storstad och inte äter i en liten restaurang så har de allra flesta restauranger vanliga bestick.

Har restaurangen en engelsk meny kan man nästan vara säker på att de har bestick. Från början får man ofta chopsticks och man får då fråga efter bestick, men på en del restauranger får man från början bestick då de förutsätter att utlänningar inte kan äta med chopsticks. Man behöver inte alls skämmas över att fråga efter bestick eftersom de är vana vid västerlänningar. Ofta händer det också att man får bestick automatiskt när de ser dig kämpa med att äta maten med chopsticks.

Skulle restaurangen inte ha bestick brukar man ändå ofta få soppa och sked, som man kan använda i kombination med chopsticks.

En nödlösning är att ta med sin egen engångskniv och gaffel i plast som man använder till varje måltid. Man kan köpa med sig en bunt plastbestick från Sverige och sen köpa mer i Kina (säljs i stort sett i varje matbutik). Packa inte besticken i ditt handbagage!

Hur man håller och äter med chopsticks

Bilden här visar kort hur man håller chopsticks. Det är svårt att äta med chopsticks i början och konsten är att lära sig att få den övre pinnen att träffa den undre pinnen och hur mycket kraft man ska använda. Men som med allt annat, så kräver färdighet träning. Man ska aldrig lämna Kina utan att åtminstone ha provat äta med chopsticks.

Man ska hålla ganska högt upp på pinnarna men exakt vart är något som man själv måste komma fram till beroende på vart det känns bäst.

När du fått in rätt grep återstår bara att träna, träna och träna!

Några etikregler för chopsticks

Stick inte ner chopsticken direkt in i maten, speciellt inte ris eftersom det bara är vid begravningar man sticker ner chopsticks direkt ner i riset som står vid altaret.

Man ska inte sticka i maten för att plocka upp maten med en pinne.

Lek inte med dem: Man ska inte använda dem som trumpinnar, leka med dem i luften eller peka med dem.

Man ska inte använda dem för att dra isär maten. (dela upp ris om du fått in det som en hög är ok)

Man ska inte separera pinnarna eftersom kineser anser att allt bra kommer i par om två, om man separerar dem så kan man störa ”freden”.

Låt inte chopsticken sticka upp från maten när du inte använder dem, lägg dem ner.

Lycka till!

Våra paketresor