Avatar

Avatar – inspirerande vyer från Zhangjiajie

Efter dundersuccén med Avatarfilmen blev Zhangjiajie världsberömd över en natt. Kinesiska regeringen ville, precis som med så många andra sevärdheter, utnyttja detta och tjäna så mycket extra pengar som möjligt. Enligt många, som också fick stort medhållande, inspirerade Zhangjiajie de flytande ”Hallelujah Mountains” som syns i filmen. Filmregissören och produktionsdesigners sa att de hade fått inspiration för de flytande bergen från hela världen, inklusive de bergen i provinsen Hunan.

Sandstenpelaren ”Southern Sky Column” är den man tycker är mest ”kopierad” i filmen. Myndigheterna i Zhangjiajie gick så långt att man döpte om ”Southern Sky Column” till ”Avatar Hallelujah Mountain”. Det var dock ett mycket opopulärt beslut och myndigheterna förnekade då att man någonsin hade döpt om pelaren och sa att ”vi hade bara lagt till ett sätt att kalla pelaren, det tidigare namnet var aldrig avskaffat”. Nu heter pelaren ”Southern Sky Column” men har smeknamnet ”Avatar Hallelujah Mountain” (så myndigheterna kanske fick som de ville i alla fall).

Klimat/Bästa tiden att besöka

Zhangjiajie National Forest Park tillhör den subtropiska klimatzonen av Centralasien. Mäktiga berg och tätskog bidrar till ett gynnsamt klimat, inte så kalla vintrar men inte heller extremt varma somrar. Mycket sol och tillräckligt med regn för att hålla vegetationen vackert grön. Parkens charm varierar med årtiderna och därför lockas turister hit året om. Nederbörden är ganska jämt fördelad över hela året och eftersom Zhangjiajie ligger i en klimatzon med monsun är området känt för dess fuktighet.

Det är svårt att säga exakt vilken årstid som är den bästa för att besöka Zhangjiajie, dess berg och omgivningar gör den attraktiv året runt men april och oktober brukar vara bästa tiden att besöka. Läs mer om detta under Råd & tips

Vår
Våren är en behaglig period och blommorna blommar och bergen är väldigt gröna. Medeltemperaturen är omkring 18 grader.

Sommar
Sommaren är en skön period. Juni och juli är perioder då det regnar lite mer än övriga året, men Zhangjiajie är oftast vackrare efter regn och man kan se bergen med moln och dimma som faktiskt ofta förstärker sceneriet. I slutet av juni och början av juli kan man förvänta sig dimma och mycket regn. Medeltemperaturen är runt 27 grader och fuktigt.


Höst

Många tycker att oktober är en av de bästa månaderna att besöka parken då man kan njuta av alla de vackra naturvyerna i Zhangjiajie.


Vinter
Medeltemperaturen under vintern är 5-7 grader, och man behöver därför varma kläder om man besöker nu. Har man tur kan man få se parken i snö, alla berg och träd täckta med snö, en annan typ av skönhet av Zhangjiajie då det blir en vintervärld.

Våra paketresor