Badaling delen av kinesiska muren

Badaling delen av kinesiska muren

Den bäst tillgängliga delen av kinesiska muren

Badalingdelen av kinesiska muren är den bäst restaurerade och den absolut populäraste delen av alla delar på kinesiska muren. Det är den mest turistiga delen eftersom den ligger nära till Peking med expresståg till muren eller en timmes körning och är alltså väldigt lättillgänglig för turister. Badaling restaurerades redan 1957 och var den första delen av muren att öppnas för turister. Nu besöker årligen miljontals turister delen och nära Badaling är det lätt att hitta hotell och restauranger.

Badaling är känd för sin imponerande storlek. Muren här är i genomsnitt 7.8m hög och 5.7m bred vid toppen och 6.5m vid botten. Gångbanan högst upp är 4.5m bred och gör det möjligt för 5 hästar eller 10 soldater att marschera vid sidan om varandra. Badaling delen är, under rätt förutsättningar, en av de mest underbara och magnifika delarna av muren.

Badalingdelen av kinesiska muren byggdes under Mingdynastin. I forntiden var Badaling ett mycket viktigt pass för att skydda Peking på norra sidan. Hela kinesiska muren var av viktig militär betydelse, det finns ett gammalt ordspråk som betonar betydelsen av Badalings läge ”om en man vaktar passet, tiotusen män kan inte komma igenom”. På kinesiska, ”Bada” betyder ”ge tillträde åt alla håll”, vilket kan antyda på dess strategiska betydelse.

Idag har Badaling restaurerats och visar hur kinesiska muren skulle kunna sett ut från början. Det är ca 2km som har restaurerats, sedan blir den allt mindre restaurerad. Badaling är lätt att gå på och på en fin dag är det bokstavligen fullt på muren och väldigt många försäljare både utanför muren och på muren.

Att kunna säga ”bu yao” (vill inte ha) är ett måste. Vill du vara ensam på muren ska du alltså inte bege dig hit.

På Badalingdelen av kinesiska muren finns det handräcken på varje sida av muren som man hålla sig i och gör det lättare att vandra på t.ex. där det är lite brantare. Det finns även en linbana som man kan åka om man vill slippa vandra upp. Linbanan är dock lite gammal och skulle säkerligen inte uppfylla svenska krav på säkerhet.

TRANSPORT INFO

八达岭长城 [ba da ling chang cheng]
Badaling delen

Tunnelbana: Ta turistbuss linje 877 (877旅游车) från Deshengmen bussterminal(德胜门公交汽车站) till slutstationen. Dock, rekommenderar vi att ta tåg till Badaling muren.

Taxi: 请问我包你的车去八达岭长城一天(8个小时)多少钱?谢谢!
Jag skulle vilja veta hur mycket det kostar om jag hyr din taxi till Badaling för en hel dag (8 timmar)? Tack!

PRAKTISK INFO

ÖPPETTIDER
1/4 – 31/10 6:30 – 19:00
1/11 – 31/3 7:00 – 18:00

ENTRÉAVGIFT
1/4 – 31/10 45 RMB
1/11 – 31/3 40 RMB
Linbana (valfritt)
Enkeltur: 50 RMB
Tur & retur: 80 RMB

BERÄKNAD BESÖKSTID
2 timmar på muren

KARAKTÄRISTISKT
Världsarv, historia, underverk, mycket turister

Våra paketresor