The Big Wild Goose Pagoda

The Big Wild Goose Pagoda

Denna sevärdhet delas in i tre delar: The Big Wild Goose Pagoda, The Da Ci’en Temple och The North Square of Big Wild Goose Pagoda. Var och en är de en fin sevärdhet i Xian som är värd att se men tillsammans är det en sevärdhet som man inte bör missa när man är i Xian.

The Big Wild Goose Pagoda byggdes ursprungligen år 652 på order av kejsare Gaozong under Tangdynastin (618-907) och en av pagodens många funktioner var att förvara Buddisttexter och figurer som togs från Indien av den kända buddistmunken Xuanzang.

The Big Wild Goose Pagoda byggdes från början med en höjd på 54m och fem våningar. Denna pagod byggdes dock bara med packad jord och stenfasad och den höll bara 50 år innan den kollapsade. År 704 byggdes pagoden upp igen och denna gång byggde man den med tegel och la på fem extra våningar så det blev totalt 10 våningar. År 1556 drabbades Xians provins Shaanxi av en stor jordbävning och skadade pagoden och den blev då tre våningar kortare till dagens sju våningar. Hela byggnaden lutar idag några grader västerut.

Nu är Big Wild Goose Pagoda 64 meter hög och från utsidan ser pagoden ut som en fyrkantig kon, enkel men storslagen och är ur Buddismens synsätt, ett mästerverk för dess konstruktion. Den är byggd med tegel och är väldigt stabil och inne i pagoden finns det spiraltrappor så att besökare kan gå upp och få en panoramautsikt över Xian från de fyra bågformade dörrarna som finns på varje våning.

Det finns en myt till varför pagoden heter Big Wild Goose Pagoda. Enligt forntida Buddisthistorier fanns det två grenar och för ena grenen var det inte förbjudet att äta kött. En dag kunde de inte hitta någonstans att köpa kött. När de såg en stor flock av stora gäss flyga förbi, sa en munk till sig själv: ”Idag ska vi inte ha något kött. Jag hoppas att den barmhärtige Bodhisattva kommer ge oss något”. Precis vid det ögonblicket, så bröt den ledande gåsen sin vinge och föll till marken. Alla munkar var uppskrämda och trodde att Bodhisattva visade sin ande för att beordra dem att bli mer gudfruktiga. Dom byggde pagoden där gåsen föll och de slutade att äta kött. Därav namnet Big Wild Goose Pagoda.

Da Ci ‘en tempel

Da Ci’en temple är ett världskänt Buddisttempel och är en populär sevärdhet i Xian. Da Ci’en templet byggdes 648 av Tangdynastins kejsare Li Zhi för att hedra kejsarinnan Wende (hans mamma). Templet heter Ci’en som på kinesiska betyder barmhärighet och vänlighet. Under Tangdynastin var Da Ci’en templet en stor anläggning med över 300 munkar och inte färre än 1897 rum och 13 innegårdar. Den hade målningar av dådagens ledande målare och finaste pionträdgården i hela huvudstaden (Xian var Kinas huvudstad i 13 dynastier).

Da Ci’en temple blev förstört i slutet av Tangdynastin 907 och sedan dess har det blivit förstört och återuppbyggt flera gånger men på en mindre skala. Templet var också ett av de fyra tempel som fortsatte att vara aktivt under den stora Buddistförföljelsen i Kina under mitten av 1900-talet. Den senaste restaureringen var 1954 då pagodens piedestal breddades. Idag är templet bara en sjundedel av vad det ursprungligen var men med dess 32300 m2 är det fortfarande mycket pampigt.

North Squre of Big Wild Goose Pagoda

Området runt Big Wild Goose Pagoda, North Square of the Big Wild Goose Pagoda, är riktigt charmigt, speciellt torget norr om Da Ci’en templet. HELA TORGET är 110.000m2 stort varav 20.000m2 består av vattenlandlandskap med av fontäner, vidare finns ett kulturtorg, trädgårdar och turiststigar. Du kan verkligen känna den äkta kinesiska kulturen och traditionerna och njuta av de fina vyerna. Med temat av den blomstrande Tangdynastin finns det en 200 meter lång sträcka med skulpturgrupper, 40 stycken på land och 22 olika stilar av musikaliska fontäner. Detta har blivit ett måste att se när man besöker Big Wild Goose Pagoda. Dock är vattenfontänen med dess shower speciellt omtyckt.

Torget har många rekord: I Asien är det det största Tang-kulturtorg, den största musikaliska fontän och vattenlandskapstorg och det största fullskaliga skulpturområde. Rekord i världen har torget för flest bänkar, längsta ljusband och störst skaliga akustiska komplex.

Tips: Besöker man platsen på kvällen när det är mörk finns det ett vackert ljusskådespeleri och vattenspel med musik vid fontänen som är mycket importerande och omtyckt.

PRAKTISK INFO

ÖPPETTIDER
Alla dagar 8:00 -17:00

ENTRÉAVGIFT
1/3 – 30/11 50 RMB
1/12 – 28/2 30 RMB
Gå upp till pagod
1/3 – 30/11 30 RMB
1/12 – 28/2 20 RMB

BERÄKNAD BESÖKSTID
En timme

KARAKTÄRISTISKT
Kultur, arkitektur, buddisttempel, skulpturer, pagod

TRANSPORT INFO

大雁塔 [da yan ta]
The Big Wild Goose Pagoda

Tunnelbana: Ta linje 2 och gå av vid Xiaozhai station, utgång C. Därefter gå i ca 10 minuter mot North Square.

Taxi: 请带我去大雁塔,谢谢!
Vänligen kör mig till the Big Wild Goose Pagoda, tack!

Våra paketresor