The Bund & Pudong skyline

The Bund & Pudong skyline

The Bund är den absolut viktigaste sevärdheten och symbolen för Shanghai och platsen för att blicka ut på det nya Shanghai. The Bund ligger längst med Huangpu floden och det är här man ser östra sidan av floden och Pudongs skyline, landmärket och bilden man i världen förknippar mest med Shanghai. The Bund är ca 1.5 km lång och skulle kunna kallas en gata men är en del av Zhongshan Road. Det är ett område med massor och av historiska och unik byggnader och båtbryggor. Här fanns förr många banker och handelshus från Storbritannien, Tyskland och USA för att nämna några.

Den mest berömda och attraktiva platsen är västra sidan av Huangpu floden. Där finns 26 byggnader av olika arkitektoniska stilar finns som tillkom under 1920- och 1930 talet, då kolonialtiden hade sin höjdpunkt. Det var då the Bund var ett finansiellt nav i östra Asien.

Till skillnad från andra skylines i världen har Pudong skyline växt fram till dagens vy på rekordtid. Det är svårt att tänka sig när man står på the Bund med blicken mot Pudong, att marken som nu skapar Pudong skyline bara var risfält på 80-talet. Stadens ambition är dock ännu högre eftersom Shanghai redan har börjat bygga världens näst högsta skyskrapa – Shanghai Centre Tower, som mäter hela 632 meter och kommer att stå klar 2014.

Hit ska du åka både på dagen och på kvällen eftersom The Bunds atmosfär förändras dramatiskt beroende på när du åker hit. På dagen eftersom då kan du uppskatta arkitekturen bäst och på kvällen då Pudong skyline och the Bund är upplyst med effektfulla ljusförändringar.

För Kina, och kineser, är detta en plats med kontraster. The Bund är efterdyningarna av Shanghais dåvarande glamourösa tid och uppsving men med en mörk historia där västerländska länder styrde. Pudongs skyline är beviset vad Kina skapat för att visa att Kina, österns drake, är på väg att vakna upp och kommer bli framtidens supermakt och det är nu Kinas tur att influera världen utanför Kina.

PRAKTISK INFO

ÖPPETTIDER
Belysningen släcks mellan 21:30 – 22:00

ENTRÉAVGIFT
Fri entré

BERÄKNAD BESÖKSTID
Du bestämmer

KARAKTÄRISTISKT
Kultur, historia, arkitektur, skyskrapor, belysning

TRANSPORT INFO

外滩 [wai tan]
The Bund

Tunnelbana: Ta linje 2 och gå av vid East Nanjing Road, utgång 7.

Taxi: 请带我去外滩,谢谢!
Vänligen kör mig till the Bund, tack!

Våra paketresor