Dujiangyan Irrigation System

Dujiangyan Irrigation System

Dujiangyan Irrigation System

Ingenjörsunderverket som bevisar kinesers kunskap över 2200 år sedan

Dujiangyan irrigation system är ett bevattningssystem som är världens första icke-dam bevattningssystem. Det är inte bara ett 2200 år gammal levande arv med gamla design- och ingenjörsidéer, den används också fortfarande idag. I över 2200 år har den skyddat området mot torka och översvämningar. De gigantiska stegen som antika Kina tog inom vetenskap och teknik åskådliggörs och bevisas genom Dujiangyan irrigation system.

Om Dujiangyan Irrigation System

Dujiangyan irrigation system, eller på svenska Dujiangyans bevattningssystem, ligger i Minjiang River, nära CHENGDU, där Sichuan-dammen och Qinghai-Tibet platån möts. Det ligger också nära MOUNT QINCHENG. Dujiangyan irrigation system är ett av världens första bevattningssystem som byggdes år 256 f Kr. under Qindynastin och är en ekologisk bedrift inom ingenjörskonst och ett underverk inom utvecklingen av kinesiska vetenskapen. Dujiangyan är den äldsta och enda kvarstående icke-dam bevattningssystem i världen och har skyddat området mot torka och översvämningar i över 2200 år och används fortfarande för att bevattna över 5300 km2 odlingsmark i området.

Dujiangyans bevattningssystem har förbättrats och förstorats under Tang-, Song-, Yuan-, och Mingdynastierna och använder de naturliga topografiska och hydrologiska landskapen för att lösa problemet med att avleda vatten för bevattning, dränera sediment, översvämningsskydd och flödesreglering utan att använda dammar. Tack vare Dujiangyan irrigation system har Chengdus landskap förvandlats till ett land med milt klimat och bördig jord i överflöd och har i flera hundra år hjälpt Sichuan att bli en framgångsrik landsbruksprovins i Kina. Kanalens syfte var även som en farled för fartyg.

Besökare hit kommer få en uppskattning för den uppfinningsrikedom och historia som fanns hos människorna under Qindynastin över 2000 år sedan.

Mycket mer att se än bara bevattningssystemet

Området här är mycket stort och naturligtvis finns det mycket mer att se än bara vattenprojektet, som självklart är huvudnumret. Vare sig om du är intresserad av ingenjörskonst eller historia är detta en riktig pärla att besöka.

Det omgivande området är vackert, likaså vyerna längst vattnet och fridfullt. I början finns det en park med vackra träd och blommor. Längst promenadvägarna finns det även flera historiska platser, vackra broar och i byn kan man köpa souvenirer. Det finns flera buddist- och taoist-tempel, där några är återuppbyggda, även om det är flera hundra år sedan de återuppbyggdes, och har vackra målningar och intressant trästruktur.

 

Dujiangyan Irrigation System upptogs tillsammans med MOUNT QINGCHENG på Unesco:s världsarvslista år 2000.

Hur de olika konstruktionerna samverkar med varandra

Dujiangyan irrigation system består av tre huvudkonstruktioner som samarbetar i harmoni med varandra för att automatiskt kontrollera vattenflödet som rinner från bergen till slätterna under året, dessa är Yuzui, Feishayan och Baopingkou.

YUZUI, ELLER FISH MOUTH LEVEE, ligger mitt i floden Minjiang och spelar en nyckelroll i konstruktionen och har fått namn från dess smala huvud som liknar ett stort fiskhuvud. Det är en konstgjord vall som delar in vattnet till inre (inner) och yttre (outer) strömmen.

I den inre strömmen rinner ca 40% av flodens vatten till bevattningssystemet medan den yttre strömmen avleder bort resten och spolar ut mycket av slammet och sedimentet.

FEISHAYAN,ELLER FLYING SAND WEIR, är öppningen mellan de två öarna och är en 200m bred öppning/fördämning som förbinder den inre och yttre strömmarna. Detta skyddar mot översvämningar genom att tillåta det naturligt virvlande och överflödiga vattnet att strömma över från inre till yttre strömmen. En modern armerad betongfördämning har ersatts de ursprungliga bambukorgarna med vikter. Feishayan är ett utskov som leder bort sand och stenar från inre strömmen till den yttre strömmen.

BAOPINGKOU, ELLER BOTTLE-NECK CHANNEL, är sista delen av system. Kanalen fördelar vattnet till jordbruksmark i väster, medan det smala inloppet som ger den dess namn (flaskhals) fungerar som en kontrollport. Kontrollporten skapar ett strömvirvelflöde som för bort överflödigt vatten över Flying Sand Fence för att skydda mot översvämningar. Baopingkou, precis som en flaskhals, används för att föra vatten in till inre strömmen från Minjiang, samtidigt kontrollerar den mängden vatten tack vare dess strategiska placering.

Dessa tre delar samarbetar med varandra och skapar ett effektivt vattenkonserveringsprojekt. Under lågvatten förs 60% av Minjiang floden till inre strömmen för bevattning medan 40% först till yttre strömmen. Under högvattenperioden är det tvärtom för att försäkra sig om en vattenförsörjning för bevattning men samtidigt skydda Chengdus landskap från översvämning.

ANLAN SUSPENSION BRIDGE, på svenska, Anlan hängbro, förbinder den konstgjorda ön med båda landsidorna och är känd som en av the Five Ancient Bridges of China. Den ursprungliga bron gick bara över den inre strömmen. Den bron ersattes sedan under Songdynastin av Pingshi Bridge som brann ner under kriget som markerade slutet av Mingdynastin. 1803 under Qingdynastin byggdes en bro gjord av trä och bamburäcken, som sträckte sig över båda strömmarna som kallades Couple’s Bridge efter paret som föreslog bron. Denna bro revs under 70-talet och ersattes av en modern bro.

 

Andra sevärdheter, historia & Råd och tips

Vid Dujiangyan irrigation system finns Erwang eller Two Kings Temple ligger alldeles vid Minjiang floden vid foten av Mount Yulei. Templet byggdes för att hedra minnet av Li Bing och hans son för deras betydande bidrag i konstruktionen av Dujiangyan Irrigation System. Templet behåller sin arkitektoniska stil av Qingdynastin (1644-1911) och hela templet är designat för att bevara en känsla av skönhet och tyst lugn.

Templet är uppdelat i två delar, östra delen är trädgård och den västra delen tempel. På stenväggarna finns det många kinesiska karaktärer som skildrar erfarenheterna att lära sig att mästra vattenkontrolltekniker, och de stycken som Li Bing skrev är mest värdefulla. I Grand Hall kan man se statyer av Li och hans son, som ofta besöks av lokalbefolkningen för att visa sin respekt, forskare säger dock att den legendariska sonen kan också bara vara en myt. Man kan även de en elektrisk modell av bevattningssystemet.

I över 2200 år har lokalbefolkningen hållit ceremonier för Li och hans son. Att tända en rökelse är det vanligaste sättet för besökare att visa sin beundrar och respekt för de förevigade hjältarna. Nuförtiden finns det årligen mellan 24-26 juni en Temple Fair enligt den kinesiska månkalendern och en Releasing Water Festival på Tomb Sweeping Day även kallad Qingming festival.

Historia

Över 2200 år sedan var floden Minjiang River ett hot mot CHENGDU med återkommande översvämningar och ytavtinningar som årligen orsakade förstörda byggnader och dödade människor. Li Bing, en lokal tjänsteman i Sichuan Provinsen, tillsammans med sin son bestämde sig för att bygga en konstgjord vall i floden för att kontrollera översvämningar. Det sägs att kejsaren Zhao av Qindynastin gav honom pengar och att Li sedan ordnade fram tiotusentals arbetare. Dujiangyan irrigation system var även betydande för Qin-riket då man kunde expandera tack vare den ökande jordbruksproduktionen som hjälpte till att försörja Qin-rikets stora arme. Inom bara några årtionden kunde Qinkejsaren, Qin Shi Huang, använda sin stora arme för att bli den första kejsaren av Kina. Det var också Qin Shi Huang som byggde den berömda TERRAKOTTAARMEN.

Efter att byggnationen av Dujiangyan irrigation system var klart har Chengdus landskap varit fria från översvämningar och befolkningen har levt fredligt och rikt. Nu hyllas projektet som ”Sichuans skatt” och spelar fortfarande en viktig roll för att dränera bort flodvatten, bevattna odlingsmark och förse över 50 städer i provinsen med vatten.

Råd och tips

Dujiangyan city är lättillgängligt att nå från Chengdu. När du köper tågbiljett, ta med ett papper med namnet på stationerna på kinesiska eftersom personalen talar mycket dålig eller ingen engelska.

Om du är mycket intresserad av bevattningssystem och verkligen vill uppskatta underverket rekommenderar vi att hyra en guide som kan förklara det bättre för dig. (även om vi tror att vi här gett dig en mycket bra grund för att förstå sig på hur det funkar)

Som vanligt, kom så tidigt som möjligt för att undvika turistmassorna.

Dujiangyan irrigation system är bland de populäraste sevärdheterna i Chengdu men för alla ingenjörer och teknikintresserade är denna sevärdhet ett måste!

Våra paketresor