Famen Temple

Famen Temple

Famen temple ligger 120km väster om Xian och är ett berömt Buddhisttempel och har blivit ett heligt Buddhistland som en plats där ett finger av Sakyamuni, grundaren av Buddhismen, är förvarat. Famen templet kan översättas till kinesiska som ”Första steget för att bli en troende buddhist”. Templet byggdes som en boplats för Buddhister som hade rest från väster och var som ett översättnings- och studiecentrum.

Man vet inte exakt när templet byggdes men man har hittat bevis att Famen Temple skulle ha byggs under Handynastins kejsare Ling (156-189) och byggts ut eller byggts om under den Nordliga Zhoudynastin (557-581).

Fyndet av Sakyamuni Buddha finger

Famen templet består av fyra delar, Temple Gate Square, Foguang Avenue, Famen Temple och The Namaste Dagoba. Huvudattraktionen i Famen temple är den 47 meter höga åttakantiga pagoden med 13 våningar. 1987 skulle den restaureras eftersom man upptäckt att den sjönk ner i marken, man upptäckte då ett underjordiskt palats. Man hittade många skatter och juveler, mer än 2000 föremål. Det mest värdefulla föremålet var dock ett finger från Buddhismens grundare –Sakyamuni.

Experter har med hjälp av historiska dokument som visar att fingret skickades till Kina från Indien runt år 700 kommit fram till att fingret tillhör Sakyamuni Buddha. Idag kan man gå dit ner och se fingret. Skatterna kommer från att människor under Sui- och Tangdynastierna brukade man dyrka fingret, som man ansåg gav dem framgång och fred, och man offererade gåvor och andra värdesaker som man la runt fingret.

Blev en pilgrimsplats

Efter upptäckten av vad man säger är en äkta relik från Buddha har Famen Temple blivit en mycket viktig plats för Buddhister som gör pilgrimsfärder hit. På Famen Temple Museum kan man se alla skatter från det underjordiska palatset, t.ex. guld- och silverföremål, färgade glaserade föremål, porslin och silke.

2009 blev den första delen av ett helt nytt komplex av Famen Temple klart. Området blev 150 hektar större med många nya byggnader men den mest självklara konstruktionen av komplexet är NAMASTE DAGOBA och valvet som är 148m högt.

Råd & Tips

Religion övergår till nöjespark

Förr när man besökte templet var det en religiös atmosfär över plasten. Nu har platsen blivit mycket kommersiell med bl.a. många försäljare och liknar på vissa sätt mer en nöjespark som inte riktigt kan representera äkta kinesisk kultur och tradition. Man försöker också tjäna så mycket pengar som möjligt, vilket går emot själva själen i religionen.

Med detta sagt så är templet fortfarande värt ett besök, speciellt om du är intresserad av buddhism, religion eller filosofi. Prioritera din tid på det gamla templet (inte det nya templet!), pagoden under vilket det underjordiska palatset hittades och besök museet där skatterna visas.

Åk inte dit i en grupp då man brukar få lite tid i gamla templet och ännu mindre tid på museet. Detta är en plats man måste få ta tid på sig och känna ett lugn.

Läs på dig innan du åker dit eller ta med dig en kunnig guide.

Våra paketresor