The Forest of Stone Steles Museum

The Forest of Stone Steles Museum

The Forest of Stone Steles Museum ligger på samma plats där konfuciustemplet en gång låg, nära South Gate av Xians stadsmur. Detta museum i Xian har samlingar av sten stelen, som är resta stenar ibland dekorerade med bilder, ungefär vad man i sverige skulle kalla runstenar fast mer komplexa. Museet kan anses som en måste sevärdhet i Xian om du är intresserad av kalligrafi eller poesi!

Byggnaden är i stil av en klassisk innegård och var först grundat 1087 när några värdefulla sten stelen flyttades hit för att få en säker förvaring som t.ex. ”Classic on Filial Piety” som skrevs av kejsaren Xuanzong år 745. Med en yta på 31,000m2 var The Forest of Stone Steles Museum det huvudsakliga museet för provinsen Shaanxi sedan 1944. Det stora antalet resta stenar som finns på museet får det att likna EN HEL SKOG, därav namnet ”Forest of Stone”.

Med över 900 års historia har The Forest of Stone Steles Museum den största samlingen av sten stelen från olika perioder, från Handynastin till Qingdynastin. Museet har också en stor samling av Kinas historiska dokument, skrifter och stengraveringsmönster. Tillsammans finns det över 3000 stelen och museet är uppdelat i sju utställningshallar, som visar verk av kalligrafi, målningar och historiska skrifter. På The Forest of Stone Steles Museum finns också sex KORRIDORER med gravskrifter och en paviljong med skrifttavlor. Alla av dessa visar något av de framgångar i utvecklingen som skett i den kinesiska kulturen och visar de historiska fakta av de kulturella utbytena mellan Kina och andra länder.

Kommer du hit kommer du onekligen få en annan aspekt på kinesisk kultur!

The Forest Stone of Steles Museum

Rum 1 visar mest upp ”The Kaicheng Stone Classics” som är 12 lektioner urholkat på 114 stelar. Lektionerna innehöll t.ex. ”The Book of History” och ”Analect of Confusius” och andra liknande. Detta är måste-läsa-böcker för det feodalistiska samhällets intellektuella.

I rum 2 finns skrifttavlor skrivna av kalligraförer under Tangdynastin (618-907) att se. I rummet finns även samlingar av mästerverk av berömda kalligraförer. Skrifttavlor som bland annat finns här är det mest använda materialet för experter att studera de kulturella utbytena mellan Tangdynastin och andra stater.

Rum 3 innehåller kalligrafisamlingar som är mycket betydande. Som en traditionell konst, är kalligrafi lika viktigt som målningar för kinas konsthistoria. I Kina delas skrifttavlor in i fem kategorier, förseglat skrift, officiell skrift, vanligt skrift, springande-hand och kursiv-hand. I rum 3 kommer du lära dig mycket om utvecklingen av skrifter.

De målade stenarna i rum 4 var graverade med historiska skrifter. Man kan här se porträttet av konfucius och Bodhidarma på några, berättande bilder och text skriven för att bilda en bild på andra. Några skrifter av denna form från Song-, Yuan-, Ming- och Qingdynastierna graverade på stele finns i rum 5.

Den som är intresserad av poetiska inskrifter borde absolut gå in tillrum 6. I rum 7 kan man se skrifter som kejsare, viktiga ministrar och kända kalligraförer från olika dynastier har lämnat efter sig.

Råd och tips

För att få ut mest av besöket rekommenderas att hyra en guide. Engelsk guide kostar 200 RMB/ max 8 personer.

Den enda platsen du kan köpa äkta gnuggbilder från museets samling är i museet och kostar ca 200 kr och uppåt. De gnuggbilder man köper utanför museet på t.ex Shuyuanmen street är kopior av museets samling.

PRAKTISK INFO

ÖPPETTIDER
1/3 – 30/11 8:00 – 18:45
1/12 – 28/2 8:00 – 18:00

ENTRÉAVGIFT
1/3 – 30/11 75 RMB
Biljettluckorna stänger 18:00
1/12 – 28/2 50 RMB
Biljettluckorna stänger 17:15

BERÄKNAD BESÖKSTID
En timme

KARAKTÄRISTISKT Antik kinesisk kalligrafi, konfusion tempel

TRANSPORT INFO

碑林博物馆 [bei lin bo wu guan]
The Forest of Stone Steles Museum

Tunnelbana: Ta buss linjer 14, 23, 40, 118, 208, 213, 214, 221, 222 och gå av vid Wenchang Men station.

Taxi: 请带我去碑林博物馆,谢榭!
Vänligen kör mig till the Forest of Stone Steles Museum, tack!

Våra paketresor