Fuli Town

Fuli Town

Staden där du kan uppleva en äkta kinesisk bondemarknad

Fuli Town, även kallad Fuli Ancient Town, ligger 8km öster om Yangshuo, är över 1000 år gammal och ligger vid en naturskön plats vid Li River omgivet av imponerande berg. Byn är känd för dess tillverkning av målade pappersfläktar men mest känd som en liten marknadsstad och en populär plats för cyklister.

Eftersom Fuli Town ligger på vägen till Xingping brukar de flesta turister besöka vid denna by under marknadsdagarna. Det finns inget turistiskt med marknaden så du kommer kunna se en äkta typisk lokal kinesisk marknad till vilken byborna från Fuli och andra omkringliggande byar kommer till. Att se marknaden är också huvudanledningen till varför man besöker Fuli. Marknaden är en äkta landsbygdsmarknad full av människor som köper frukt, grönsaker, kord, kryddor, kött, levande djur, kläder, leksaker, elektronik och allt annat man kan föreställa sig. Marknaden är en viktig del av besöket till Fuli Town, därför rekommenderas det att besöka staden under marknadsdagar som hålls var tredje dag och är alla dagar som slutar på 2, 5 eller 8 dvs. 2, 5, 8, 12 osv.

Själva byn är liten och du kan nog gå igenom byn på ca en timme och få skulle nog inte besöka Fuli om det inte var så att byn ligger på vägen till Xingping men även Guangzhou. Nuförtiden är byn uppdelad i två tydliga delar. Huvudgatan till Guandong provinsen går genom den nya delen medan den äldre delen ligger närmare Li Rivers strandkant. Den gamla delen har många charmiga traditionella hus och man kan också få en känsla för livsstilen för lokalbefolkningen här.

Målade pappersfläktar

Fuli är troligtvis den bästa platsen i Kina för att köpa målade pappersfläktar. Pappersfläktarna här är jämförelsevis billiga och av bra kvalité. Priset går från några kronor upp till flera hundra kronor beroende på storlek och detaljrikedom. Butiker som tillverkar och säljer pappersfläktar kan man se överallt när man promenerar genom Fuli och man kan få lära sig hur pappersfläktarna tillverkas.
Pappersfläktarna man ser här är vackra, dekorerade med målade Guilin-landskap, blommor, fåglar, insekter eller traditionella kinesiska flickor. Det kan vara allt från små handfläktar för dagligt bruk upp till stora pappersfläktar som man hänger upp på väggen som dekoration. Den stora majoriteten av lokalbefolkningen är på ett eller annat sätt sysselsatta inom detta antika hantverk.

Åker man privat bil till Xingping ber man sin privata bil att stanna till vid Fuli. Bussar stannar ofta till vid Fuli på väg till Xingping. Annars kan man cykla hit på huvudvägen till Fuli från Yangshuo .

Råd och tips

Du kan ofta finna dig ensam som turist på marknaden och även om människorna där inte störs av turister så kanske de inte gillar att du tar bild på dem. Ska du ta bild så var antingen mycket diskret med det eller fråga dem först.

Även om, som vi skrivit, marknaden säljer mestadels normala saker så finns det också annorlunda saker, t.ex medicin gjort av sköldpaddsskal, ormar och andra djur och hönssäljare kanske slaktar en höna på plats vid köpet. Gå till marknaden öppensinnad men samtidigt är det just sådana här upplevelser som hör till kinaupplevelsen.

Våra paketresor