Gamla Sommarpalatset

Gamla Sommarpalatset

Världsarvet Sommarpalatset, som de allra flesta besöker, kallas ofta även för Det Nya Sommarpalatset eftersom det är egentligen Gamla Sommarpalatset som är det ursprungliga Sommarpalatset. Gamla Sommarpalatset har flera hundra års historia men förstördes under andra opiumkriget. Idag finns bara 13 byggnader kvar och det mesta ligger i ruiner men är en vacker kulturpark. Det ursprungliga Gamla sommarplatset hade dock utan tvekan överträffat det nya sommarpalatset i alla avseenden.

Gamla Sommarpalatset, också känt som Yuanmingyuan (the Garden of Perfection and Light) eller på engelska Old Summerpalace, är en stor park och ska inte förväxlas med det populära och vanliga SOMMARPALATSET. Det var i Gamla Sommarpalatset som Qingdynastins kejsare bodde och styrde landet – tills det blev förstört.

Gamla Sommarpalatset var en mycket stor park och var ett riktigt sagoland med fina trädgårdar, vattenkanaler, broar, kullar och paviljonger. Gamla Sommarpalatset ligger ca 8km utanför centrala Peking och mycket nära det vanliga Sommarpalatset. Man kallar detta det Gamla Sommarpalatset men egentligen är det detta som var det riktiga sommarpalatset fram till slutet av 1800-talet.

Det Gamla Sommarpalatset var en av Qingdynastins mest imponerande kejsarträdgårdar. Dess andra smeknamn ”Kungen av trädgårdar” antyder på hur miljön kan ha sett ut, dess magnifik och magnifika utformning – arkitektur, som inkluderade rikt smyckade hallar, tempel och paviljonger och dess praktfulla trädgårdar. Några trädgårdar var fullskaliga kopior av andra trädgårdar från andra områden i landet. Det ursprungliga Gamla Sommarpalatset hade helt enkelt fått det ”Nya” Sommarpalatset att blekna i jämförelse.

Brändes till grunden

Gamla Sommarpalatset byggdes ursprungligen 1707 men i mycket mindre skala och blev därefter utökat och växte i storlek. Under 1860, under andra opiumkriget, plundrade Franska och Brittiska soldater Gamla Sommarpalatset och senare satte de eld på stället och under tre dagar brann det ner till grunden. Idag så ligger Gamla Sommarpalatset och många av dess byggnad i ruiner.

Parken idag

Det Gamla Sommarpalatset idag är till trots en mycket vacker kulturpark med mysiga promenadsträckor och kvarstående byggnaderna och landskapet är fantastiskt. Man verkligen fascineras över hur stort Gamla Sommarpalatset är, som har en yta på 3,5km2, jämfört med det vanliga Sommarpalatset som har 2,9km2 och DEN FÖRBJUDNA STADEN endast 0,72km2. Det stora antalet ruiner som man ser ger en insikt i hur importerande det en gång var och man kan bara föreställa sig hur vackert allt måste ha sett ut innan det blev förstört.

Gamla Sommarpalatset var förr känd som ”Garden of Gardens” eftersom parken egentligen består av tre olika parken, var och en med sin speciella karaktär, dessa är Yuanmingyuan, Wanchunyuan och Changchunyuan. Alla dessa trädgårdar går under ett gemensamt namn Yuanmingyuan.

För att urskilja sig från de andra traditionella trädgårdarna har denna park inslag av byggnader i europeisk stil. Många besökare tror felaktigt att parken till största del bestod av byggnader i europeisk stil, men det beror bara på att dessa byggnader överlevde branden eftersom de var gjorda i sten. De var faktiskt 95% av byggnaderna som var i kinesisk stil, det fanns också några byggnader i Tibetansk och Mongolisk stil för att visa mångfalden i Qings kejsardöme.

Historia

Delar av Gamla Sommarpalatset har använts som en trädgård sedan 1100-talet under Liaodynastin. Gamla Sommarpalatset byggdes ursprungligen 1707 men i mycket mindre skala och blev därefter utökat och växte i storlek. Det var i Gamla Sommarpalatset som Qingdynastins kejsare bodde och styrde landet – tills det blev förstört. Den Förbjudna staden användes vid denna tidpunkt mest bara för formella ceremonier.

1725, under kejsare YongZhengs styre, blev kejsarparken betydligt större och många sjöar, bäckar och dammar lades till. En andra expandering skedde också av kejsare QingLong. I mitten av 1800-talet hade kejsarträdgården genomgått expanderingar under 150 år och blivit den största och mest imponerande kejsarträdgården i världen.

Gamla Sommarpalatset är unik för att den inte bara har konst från traditionella kinesiska trädgårdar utan att den också har en blandning av europeiska metoder och stilar.

Råd och tips till Gamla Sommarpalatset

Man kan hyra en liten roddbåt, paddelbåt eller elektrisk båt och utforska sjöarna och omgivningarna på egen hand och få en annan vy på parken. Om du vill kan du hyra en roddare som tar dig på en avkopplande tur.

Det är ingen tvekan att Gamla Sommarpalatset är en mycket fin trädgård, har fina vyer och visar en bit av Kinas historia (om än med sorgligt slut). Gamla Sommarpalatset har även färre turister än de andra större sevärdheterna. Dock, såvidare du inte har ett speciellt stort intresse för trädgård eller ruiner så är Gamla Sommarpalatset en sevärdhet som rekommenderas endast när alla de andra större sevärdheterna är avklarade.

PRAKTISK INFO

ÖPPETTIDER
Januari, februari, mars, november, december: 7:00-17:30 Maj och augusti: 7:00-19:00 April och september: 7:00-18:30

ENTRÉAVGIFT
Entréavgift: 10 RMB Platsen för europeiska slott: 15 RMB Exhibition Hall of Yuanmingyuan in Heyday: 10 RMB

BERÄKNAD BESÖKSTID
2 timmar

KARAKTÄRISTISKT
Historia, kultur, forntida ruiner, landmärken/sevärdheter, parker

TRANSPORT INFO

圆明园 [yuan ming yuan]
Yuanmingyuan (Gamla Sommarpalatset)

Tunnelbana: Ta linje 4 och gå av vid Yuanmingyuan station.

Taxi: 请带我去圆明园,谢谢!
Vänligen kör mig till Yuanmingyuan, tack!

Våra paketresor