Great Mosque

Great Mosque

Staden Xian är starkt influerat av islam och det var i XIAN som den första kinesiska moskén etablerades. Great Mosque (Stora moskén) i Xian är den äldsta, en av de största och bäst bevarade islamska moskéerna i Kina och ligger bakom TRUMTORNET i Xians muslimska kvarter nära MUSLIM STREET. Great Mosque började först byggas under Tangdynastin 742, men det man ser idag byggdes under Mingdynastin under sent 1300-tal. Moskén används än idag av kinesiska muslimer (mestadels Hui folk) som en plats för att be tre till fem gånger dagligen. Det är den enda moskén i Kina som är öppen för turister och är en populär plats att besöka i Xian.

En moské som urskiljer sig från vanliga moskéer

Till skillnad från andra moskéer i Mellersta Östern eller arabländer så är moskén helt kinesisk i sin konstruktion och arkitektur, men med islamisk konst och dekorationer, och moskén saknar också kupoler och traditionella minareter.

Great Mosque har en yta på över 12000m2 och är byggd som ett traditionellt kinesiskt tempel och indelad i fyra gårdar som leder till huvudbönehallen med plats på över 1000 människor, icke-muslimer får dock inte gå in i bönehallen när bönen pågår. Gårdarna är som miniparker i kinesisk stil med träd, paviljonger, fontäner, pagoder och Ming-era möbler och antikviteter, men tittar man närmare ser man att mycket är arabinfluerat som text och utsmyckning. Great Mosque ligger också på en öst-västerlig axel vänt mot Mecca.

Byggd för att hedra de muslimska människorna

Great Mosque kommer från tiden runt mitten av 600-talet då islam introducerades till nordvästra Kina av arabiska handelsmän och resenärer från Persien och Afghanistan när några av dem bosatte sig i Kina och gifte sig med kinesiskor. Dagens muslimer härstammar från dessa människor. Muslimer spelade en viktig roll av enandet av Kina under Yuan- och Mingdynastierna och denna moské och andra moskéer är byggda för att hedra dem.

Great Mosque i Xian upptogs 1985 i Unesco:s lista för islamska kulturella fornlämningar.

Råd

Icke-muslimer får inte gå in i bönehallen under bönen.

Kvinnor bör klä sig lämpligt för att undvika att bli stirrade på/förnärma troende.

Våra paketresor