Green Lotus Peak

Green Lotus Peak

Klippan i Yangshuos hjärta

Hjärtat av Yangshuo är omgivet av klippor men den absolut mest berömda klippan är utan tvekan den märkbara Green Lotus Peak (Bilian Peak). Green Lotus Peak är svår att missa när man är i Yangshuo och den ligger precis bakom West Street och nära Li River. Green Lotus Peak är mycket populär hos turister eftersom den är så lättillgänglig från Yangshuo centrum men framför allt för att man får en fantastisk vy från dess topp. Bästa tiden för att ta bilder från toppen är under våren och hösten.

En belönande klättring

Klättringen upp är inte särskilt svår även om det finns vissa brantare partier. Man måste vara försiktig när man klättrar här och ha på sig passande skor är ett måste. På vägen upp finns det ett flertal utsiktsställen där man kan fotografera och se omgivningarna.
Från toppen ser man ett stor antal andra karstberg, byar, utsikt över Yangshuo och Li River.

Green Lotus Peak har en höjd på 186m och nära toppen finns det många paviljonger, moya (stenkaraktärer/stenstatyer ristade i klippor) och steles. Det finns många stenkaraktärer på klipporna där den mest berömda är den 5 meter långa kinesiska karaktären ”Dai” ristat i sten under Qingdynastin.

Ser ut som en lotusknopp

Berget är grönt året runt och namnet har den fått ifrån att om man tittar på berget från Li River eller på andra sidan Li River så ser berget ut som en lotusknopp. Tittar man på berget i vattnets reflektion (om det är vindstilla) ser det ut som en lotusblomma som långsamt är på väg att blomma. Av den anledningen är berget också känd som Jianshan Hill (Mirror Hill). Ibland kan det vara svårt att se lotusblomman, men enligt lokalbefolkningen visar det på den visdom som förfäderna hade som aldrig observerade saker på ett känslolöst sätt, istället såg de världen dynamiskt och på ett jämförelsesätt.
Bästa platsen för att se Lotusen är dock från Lotus Bridge. Vid slutet av bron finns tre karaktärer ristade som betyder ”detta är den bästa platsen för att se lotus”.

Berget har en lång historia. En av de första som man vet stannade här var en berömd buddistmunk som hette JianZhen och bodde här år 688-763 under Tangdynastin.

Råd och tips

Om du vill ha ett fågelperspektiv av Li River, klättra då upp till Standing Cliff som ligger ungefär halvvägs upp till toppen. Observera att på sommaren täcks vyn från Standing Cliff av det tjocka lövtäcket.

Green Lotus Peak har två ingångar. Gå från West Street mot Li River och sväng sedan höger. Den andra ingången är placerad på andra sidan och då går då mot green Lotus Hotel och följer floden. Du hittar ingången vid slutet av stigen.

PRAKTISK INFO

 
ÖPPETTIDER Alla dagar 8:00 – 17:30
ENTRÉAVGIFT 30 RMB / person
BERÄKNAD BESÖKSTID 1-2 timmar
KARAKTÄRISTISKT Natur

Våra paketresor