Jinli Ancient (old) Street

Jinli Ancient (old) Street

Jinli Ancient (old) Street

Jinli Ancient Street ligger precis till höger om WUHOU MEMORIAL TEMPLE. Gatan fanns redan så tidigt som under Qindynastin (221 f.Kr-206 f.Kr) och Jinli var då den kändaste platsen för handel med baldakin, ett rikt, utsmyckat tyg och gatan var en av de mest livligaste handelsområdena under Kungariket Shu och därmed också känd som ”Första gatan under Kungariket Shu”.

För att återfå dess blomstring från dess forna dagar återställdes gatan och öppnade upp till allmänheten oktober 2004 och är en måste se sevärdhet. Nu är gatan en modern kommersiell gågata med byggnader som är kopior enligt den arkitektoniska stilen av en traditionell stad i västra delen av Sichuan provinsen under Qingdynastin (1644-1911). Gatan har en bra blandning av moderna inslag i harmoni med de gamla byggnaderna.

Gatan är bara ca 350m lång men är en bra representant för livet och sederna i gamla Sichuan med byggnader på båda sidor med t.ex. tehus, barer, hotell och butiker som säljer Shu-broderier, lackprodukter, traditionellt hantverk, kuriosa och kalligrafer som gör gatan till ett bra ställe att köpa souvenirer.

 

Det finns även ett stort antal restauranger som erbjuder berömda Sichuanrätter och andra specielliter såsom MAPO TOFU och FU QI FEI PIAN. När kvällen faller på är hela gatan fint dekorerad med röda lanternor på byggnaderna.

I mitten av gatan finns en träscen som ser ut som en antik paviljong, där brukar det då och då vara uppträdanden av klassisk Sichuan Opera. Man kan då få uppleva folkmusik och snabba kostym och make-up byten. Det finns andra shower såsom traditionell klädshow, bambu stolsshow och bärandet av brudens bärstol, men även bröllopsceremoni-show där besökare kan delta.

Vid slutet av gatan finns många kiosker som säljer lokala specialiteter och hantverksshower med t.ex. sockermålning, formning av lerfigurer, paper cutting (psaligrafi) och skuggspel.

Råd & tips

Det finns stort utbud av mat, men tyvärr till överpriser, så vill du ha mat till normala priser, bäst gå på andra gator.

Längst bort på Jinli Street kl. 20:30 börjar en kvällsshow med Sichuan Opera med eldsprutning, skifta ansikte, komediteater och Sichuan tea ceremoni uppträdanden. Biljett kostar 80 RMB.

ÖPPETTIDER

Hela dagen

ENTRÉAVGIFT

Gratis

BERÄKNAD BESÖKSTID

Ca 2 timmar

KARAKTÄRISTISKT

Historiska promenadområden, sevärdheter

Våra paketresor