Jinshanling delen av kinesiska muren

Jinshanling delen av kinesiska muren

Jinshanling delen av kinesiska muren

Jinshanling delen av Kinesiska muren ligger ca 140km utanför Peking och är ca 12km lång. Jinshanling är något sönderfallen och inte lika renoverad som de andra delarna, BADALING och MUTIANYU men är just tack vare det eftertraktad för vandrare och har en unik skönhet. Denna del av kinesiska muren är en mer avlägsen och avskild del av muren och brukar vara en favoritplats för de som vill göra en lite mer seriös vandring på muren. Jinshangling erbjuder häpnadsväckande vyer, få turister och är en bra plats att upptäcka till fots.

 

Startpunkten för vandringsrutten

Jinshangling är startpunkten på kinesiska muren för den klassiska vandringsrutten Jinshangling till Simatai ( ca 4-6 timmar), och lockar många utländska vandrare. Nu är Simatai-delen avstängd och lite osäkert exakt när den öppnar upp, nya uppgifter 2013 är att den sägs öppnas upp 1 oktober 2013, så turister får börja och avsluta sin vandring vid Jinshangling.

Man får vara beredd på att Jinshangling delen kan bitviss vara mycket brant och lutar mycket.

Trots att det kan ibland kan vara en del lösa stenar och det gäller att hela tiden hålla koll på vart man sätter fötterna så är det en säker del men man bör ha bra kondition för att gå på denna del.

Fördelar är så orörda som Jinshanling

Jinshanling var ursprungligt byggd under Mingdynastin 1368-1389. Till skillnad från de andra mer populära delarna av kinesiska muren så skedde den mest omfattande renovationen vid Jinshangling inte i modern tid utan under åren 1567-1570, vilket gör att muren i stort sett har varit orörd sedan dess. Det har dock varit endast mindre restaureringar 1983 och 1988 och mest på de ställen som var svårt skadade och de flesta vakttorn på delen lämnades som de var.

Egenskaper

Jinshangling muren är ca 7m hög, 5m bred och är gjord av tegel och sten och ligger 700 m ö.h. Jinshangling har troligtviss den högsta andelen vakttorn per kilometer av delarna från Mingdynastin, med ca 100 vakttorn. Den har också en av den största variationen av arkitektoniska och försvarsstilar av både muren och torn. Det kändaste vakttornet på delen är Beijing Watchtower som ligger på den högsta punken och från vilken man, en klar dag, kan se Peking.

Jinshanling är verkligen en speciell del av Kinesiska muren där man kan vara i fred från andra turister och få tid att verkligen njuta av utsikten och upplevelsen, men förberedd dig också på en lite krävande vandringstur med en del svårare partier.

Råd & tips

Man kan ta linbana för att komma upp till muren och sen gå en kort bit till muren. Vi rekommenderar det dock inte eftersom det ändå är mycket lätt att gå upp till muren och att man dessutom missar fem vakttorn.

Tar man linbanan, så tänk på att linbanan kan vara stängd beroende på väder, t.ex. hårda vindar, så det är bäst att alltid i alla fall förbereda sig på att gå upp.

Kommer ni hit på sommaren så ta med er mycket vatten, även om det brukar finns att köpa på en del ställen.

Ha på bra skor

Det kan finnas ”hjälpfulla tjejer” som tar bilder för dig eller i allmänhet hjälper dig, vilket kan bli irriterande i längden. De kan följa dig nästan hur långt som helst och de förväntar sig att du sen ska köpa souvenirer från dem till överpriser. Antingen så ignorerar du dem helt och hållet, säger till dem bestämt direkt att du inte kommer att köpa souvenirer från dem eller så köper du från dem innan de börjar ”förfölja” dig.

Försök börja så tidigt som möjligt medan det ännu inte är så varmt.

Under vintern kan det bli farligt att vandra här pga. snö och is.

TRANSPORT INFO

金山岭长城 [jin shan ling chang cheng]
Jinshanling delen

Det finns bara bussar till Jinshanling som också kräver flera byten. Kan man inte kinesiska så är det väldigt krångligt och lätt att hamna vilse, vi rekommenderar därför att man åker dit med arrangerade turer.

PRAKTISK INFO

ÖPPETTIDER
Året runt 8:00 – 17:00

ENTRÉAVGIFT
50 RMB / vuxen
Linbana enkeltur
Enkeltur: 40 RMB

BERÄKNAD BESÖKSTID
Kortast vandringstid är 4-5 timmar på muren

KARAKTÄRISTISKT
Världsarv, historia, natur, underverk, vandring

Våra paketresor