Jiuzhaigou

Jiuzhaigou

Jiuzhaigou

Jiuzhaigou – naturskönhet med spektakulära spetsiga berg och ett sagolandskap av kristallklart vatten

Jiuzhaigou är ett naturreservat och en nationalpark som ligger i norra delarna av Sichuanprovinsen, omkring 35 mil norr om Chengdu City. Jiuzhaigou är 720 km2 och är känd som hemmet till jättepandan och för sina grönskande skogar, spektakulära vattenfall, färgsprakande sjöar, snötäckta toppar, unika djur och växter och seder från tibetaner och qiangfolket. Jiuzhaigou är helt enkelt ett riktigt mästerverk av naturen med drömliknande scenerier!

Ett sagoland på jorden

Jiuzhaigou, på engelska Jiuzhaigou Valley, är ett naturreservat och en nationalpark som ligger i norra delarna av Sichuanprovinsen i Jiuzhaigou County, omkring 35 mil norr om CHENGDU City. Jiuzhaigou täcker 720 km2* med ytterligare 400-600km2 som buffertzoner och är en del av bergskedjan Minshan (Min mountains) som ligger på gränsen till den tibetanska högplatån. Höjden över havet varierar mellan olika områden men är ca 2000m till 4500m.

Förutom fantastiska scenerier finns det stor mångfald för flora och fauna. Av Jiuzhaigou totala yta täcker naturskogen en yta på 300km2med över 2500 högre växtarter, över 400 lägre växtarter. Mångfalden av växtarterna har skapat en bra miljö för vilda djur, det finns 170 arter av ryggradsdjur, 140 fågelarter och 17 arter av sällsynta djur. Bland de högst rankade djuren finns jättepandan, takin och gyllene trubbnäsapan och näst högst mindre pandor, murmeldjur och blå får. Med tanke på de få antalet pandor och parkens storlek är chansen att så se en panda liten. För besökare är det troligare att man får se en av parkens fågelarter.

Varje år kommer över 2,5 miljoner besökare hit och parken är känd som hemmet till jättepandan och för sina grönskande skogar, spektakulära vattenfall, färgsprakande sjöar, snötäckta toppar, unika djur och växter och seder från tibetaner och qiangfolket. Det är ett av de absolut mest spektakulära naturområdena i Kina och ett riktigt mästerverk av naturen med drömliknande scenerier.

 

I parken handlar allt om sceneriet, ett sceneri som kommer att göra dig andlös. Det sägs att om det fanns sagoland på jorden, då skulle Jiuzhaigou vara ett av dem. Det finns inget liknande som har scenerier och sagoliknande miljö, eller naturlig renlighet som ett drömland som Jiuzhaigou.

Jiuzhaigou officiella namn är Jiuzhaigou Valley Scenic and Historic Interest Area.

Jiuzhaigou upptogs på UNESCO:s världsarvslista 1992 för dess unika natur och 1997 tilldelades parken statusen Biosfärreservat av UNESCO.

* Jiuzhaigou är åtminstone 240km2 men en del skyddsorganisationer anger ytan till 600-720km2

Jiuzhaigous ekosystem

Jiuzhaigous ekosystem klassificeras som tempererad lövskog och skogsmark, med ett blandat bergs- och höglandssystem och nära 300 kvadratkilometer i det mest natursköna området är täckt av ung blandskog. Sidorna av dalen är täckta av tät vegetation.

Kristallklart vatten

Jiuzhaigous landskap består av höga karstberg som skapats av glaciär, hydrologiska och tektonisk aktiviteter. Jiuzhaigou är mest känd för dess dussintal blåa, gröna och turkosfärgade sjöar som bildar som ett stort system av över 100 sjöar. Sjöarna har bildads genom glaciär aktivitet som sedan blivit uppdämda genom fallande klippor och andra naturfenomen som sedan stelnat genom kalkavlagringar. Det tibetanska folket kallar sjöarna för ”Haizi” som på kinesiska betyder ”havets son” men kan också betyda ”havet” eftersom tibetaner aldrig hade sett havet förut och trodde att floderna i Jiuzhaigou är vad människor kallar hav.

Jiuzhaigous sjöar har en hög koncentration av kalk som gör vattnet så klart att botten ofta är synlig även på djupa djup. Sjöarna varierar i färg och utseende beroende på dess djup, dess innehåll och omgivning.

Stor mångfald

Växtligheten varierar stort beroende på hur högt upp man är (m ö.h). På lägre höjd finns det mycket gräs och vass. Växtligheten går sedan snabbt över till bambu lite högre upp och ännu högre upp finns lövträd och barrträd. Går man förbi denna gräns dominerar vyn av stensluttningar och snötäckta toppar. Jiuzhaigou är som en show av naturliga under, ett verkligt oförstört land med vattenfall, sjöar, fridfulla gräsmarker, snötäckta berg och tibetanska byar. Man kommer inte att veta vad Jiuzhaigou har att erbjuda förrän man har varit där.

Jiuzhaigoudalen har ett avrinningsområde med tre raviner som är Y-formad och är en del av Jialing River som i sin tur är en del av Yangtze River. Rizeravinen och Zhechawaravinen går från söder och sedan möts i dalens mitt och bildar där Shuzhengravinen som går norr mot utgången av dalen.

Eftersom Jiuzhaigou ligger på en hög altitud är klimatet är svalt tempererat med en medeltemperatur på 8 grader (medel –1 i januari och 17 i juli). Årlig nederbörd är ca 600-700mm och 80% av nederbörden faller mellan maj och oktober.


Råd och tips om Jiuzhaigou

Jiuzhaigou är speciellt jämfört med andra av våra sevärdheter vi skriver om, det är så övervägande andel positiva till denna sevärdhet och som ger sevärdheten högsta betyg. Vad vi vet, inga turistfällor, sällan folk blir lurade eller så turistifiserat (trots många turister) som andra sevärdheter ibland är i Kina, utan bara genuint äkta. Vi har dock några tips, börjar med det viktigaste.

Viktigt!

Området Jiuzhaigou har stor höjdvariation, entrén till parken ligger på ca 2000m men flygplatsen på ca 3500m. Man kan få höjdsjuka men varierar person till person. Det är bra att förbereda en liten syrgasflaska, speciellt för äldre eller yngre barn, det är lätt att hitta syrgasflaskor i apotek i Chengdu eller inom Jiuzhaigou. Det är vanligt att besökare åtminstone någon gång känner sig extra andfådda och tycker det då är skönt att ha en lite syrgasflaska till hands.

För de allra flesta brukar detta inte vara något problem, utan man ta bara fram sin syrgasflaska när man anser sig behöva den. Höjdsjuka kan inträffa på höjder över 2500meter och tidiga symptom som börjar uppträda kan vara bl.a. aptitlöshet, illamående och huvudvärk. Alltså, se till att du alltid har en lite syrgasflaska till hands, bara ifall att.

För människor med högt blodtryck eller hjärtsjukdomar skulle vi starkt avråda från att åka hit.

För att förebygga höjdsjuka ska man dricka mycket, äta mer vegetariskt och frukt och undvika extra ansträngande motion eller dricka alkohol.

Andra tips:

Eftersom Jiuzhaigou ligger på en hög höjd så är det stora temperaturvariationer mellan dag och natt och man därför ta med sig extra kläder. På grund av höjden ska man också ha på bra solskyddsmedel.

Vandra på egen hand, inte med turgrupper. De brukar ofta skynda igenom de viktigaste ställena och ta bort en stor del av upplevelsen som det egentligen är tänkt att upplevas.

Jiuzhaigou är mycket lätt att hitta i så även om du rekommenderad att hyra en guide skulle vi rekommendera att avstå från det.

Åker du taxi från Jiuzhaigou Haulong airport, förhandla då priset hit istället för att ha på taximeter. Med taximeter kostar det ca 400 RMB men om du förhandlar ca 200-250 RMB (oktober 2012)

Eftersom få kan tala engelska så bör du se till att ha kinesiska tecken nedskrivna såsom hur mycket det kostar att åka till hotellet även att ha hotellnamn, adress och telefonnummer. Att ha telefonnummer brukar komma väl till hands om inte taxichaufförn inte hittar hotellet, då brukar chauffören ringa hotellet och fråga.

Hösten är bästa tiden att åka hit. Jiuzhaigou är otroligt pittoreskt, speciellt under hösten då berg, dalar och sjöar är täckta av höstfärger. Varma dagar, kalla nätter och en blandning gult, rött och grönt mixat med blåa sjöar är höstvyer av Jiuzhaigou vilket gör denna säsong mycket populär för besökare. Det är en av de bästa platserna för att se höstfärger i Kina. Även om alla månader är populära är oktober den allra populäraste månaden.

 

Våra paketresor