Klocktornet

Klocktornet

Klocktornet i Xian är en ståtlig traditionell byggnad och som markerar den geografiska mittpunkten i det antika Xian. Från denna viktiga symbol för Xian sträcker sig en öst, söder, väst och nord gata ut och förbinder tornet med östra, södra, västra och norra portern av XIANS STADSMUR.

Klocktornet byggdes ursprungligen 1348, i slutet av Yuandynastin (1271-1368) och låg då i Xians mittpunkt. Klocktornet byggdes för att dominera omgivande område och kunna ge en tidig varning om fiender attackerade. Som namnet antyder, förr fanns det en gigantisk klocka i klocktornet, som ringde vid varje soluppgång. Efter att klockan föll från dess plats placerades den i nordöstra hörnet av sockeln.

Trätornet, som är det största och bäst bevarade tornet i Kina, är 36 meter högt. Trätornet står på en sockel som är 1377m2 stor och ca 9m hög. Under Mingdynastin (1368-1644) var Xian en viktig militärbas i nordvästra Kina, och detta återspeglas i tornets storlek och historiska betydelse.

Klocktornet flyttades till dagens plats 1552 eftersom Xian växte och då flyttade man också tornet som svar på Xians geografiska mittpunkt flyttades. Det var dock ingen långflyttning, endast 1000 meter österut. Under Qingdynastin (1644-1911) blev klocktornet ombyggt och man byggde ut tornet. På andra våningen, på västra väggen, finns en minnestavla med information om omlokaliseringen. Allt förutom sockeln är original och historien berättar att omlokaliseringen genomfördes snabbt och billigt och gjorde den till en betydande prestation för Kinas arkitekturhistoria.

Klocktornet har tre lager av takfötter men bara två våningar och inne finns det en spiraltrappa upp där turister kan gå upp. Från toppen av klocktornet får man en fin vy av tornets omgivning och byggnadens fint dekorerade tak. Det gråa teglet på den fyrkantiga sockeln, det mörkgröna kaklet på takfoten, guldpläteringen på taket och de förgyllda målningarna gör klocktornet i Xian till ett riktigt arkitektur mästerverk för Mingtiden.

På varje sida av sockeln finns det under tornet sex meter höga bågformade portar. Förr kunde trafik passera genom portarna men när staden växte blev trafiken för stor och stängdes av för trafik. Idag ligger klocktornet i mitten av en stor rondell, nära TRUMTORNET (ca 5 min gångavstånd bort). Det finns dock en tunnel under marken från vilken man tar sig till Klocktornet. Runt tornet finns det staket och innanför det finns det gräs och blommor, på våren blommar här plommonblommor.

Tips

På kvällen när det är mörkt tänds lyktor som hänger ner från takfötterna och belyser tornet och gör det väldigt vackert.

PRAKTISK INFO

ÖPPETTIDER
1/4 – 25/10 8:30 – 21:00
26/10 – 31/3 8:30 – 18:00

ENTRÉAVGIFT
Bell Tower 35 RMB
Kombinerad biljett för Bell Tower och Drum Tower
50 RMB

BERÄKNAD BESÖKSTID
En timme

KARAKTÄRISTISKT
Kultur, historia, arkitektur

TRANSPORT INFO

钟楼 [zhong lou]
Klocktornet / Bell Tower

Tunnelbana: Ta linje 2 och gå av vid Bell Tower Station.

Taxi: 请带我去钟楼,谢榭!
Vänligen kör mig till klocktornet, tack!

Våra paketresor