Minggravarna

Minggravarna

Platsen som symboliserar värdigheten för kejsaren och hans efterliv

Minggravarna är platsen där tretton av sexton Mingkejsaren blev begravda. Under mer än 230 år har 13 kejsare, 23 kejsarinnor, 7 älskarinnor och 2 prinsar blivit begravda på denna plats. Idag finns tre gravar utgrävda och öppna för allmänheten och är ett enastående bevis för en kulturell och arkitektonisk tradition.

Om Minggravarna

Minggravarna, på engelska Ming Tombs, ligger ca 50km nordväst om Peking och är ett gigantiskt gravfält där tretton av sexton kejsare från Mingdynastin (1368-1644) ligger begravda. Hela ytan för området är väldigt stort, ca 120km2 varav alla mausoleum täcker en yta på ca 40km2, och hela platsen är omgiven av berg på tre sidor och dalen där Minggravarna ligger är noggrant utvald. Minggravarna har flest kejsare begravda i hela världen och gravfältet är också det allra bäst bevarade.

Kejsaren Yongle (1402-1424) har verkligen gett avtryck i Peking, han var den som gav order om att bygga DEN FÖRBJUDNA STADEN, HIMMELENS TEMPEL och så även Minggravarna. Efter Den Förbjudna staden valde Yongle ut sin begravningsplats och skapade sitt eget mausoleum som började byggas 1409, sista graven här var 1644.

1424 blev kejsaren Yongle den första kejsaren att begravas här i sitt mausoleum kallat Changling och därefter begravdes alla Mingkejsare här, förutom tre, till kollapsen av Mingdynastin år 1644. Under mer än 230 år har 13 kejsare, 23 kejsarinnor, 7 älskarinnor och 2 prinsar blivit begravda på denna plats.

Området för Minggravarna valdes ut år 1409 och följde strikt FengShui principer. Enligt dessa så ska onda andar och onda vindar vika av när de blåser ner från norr, därför valdes en cirkelbågesmönstrat område vid foten av Jundu bergen. Platsen måste också ligga vid en flod för att följa principerna. Varje grav byggdes vid foten av en enskild kulle vid berget men alla delar de en huvudväg som heter The Sacred Way.

Alla mausoleum har blivit perfekt bevarade och likaså kejsarnas begravningsplats. Idag är tre gravar öppna för allmänheten som blivit utgrävda och restaurerade, de är Changling, Dingling och Zhaoling.

Kortaste avståndet mellan två gravar är 500m och det längsta avståndet är ca 8km. Minggravarna upptogs på Unesco:s världsarvslista först år 2000, och utökades sedan år 2003.

De viktigaste sevärdheterna inom området
Sacred Way
Hela området vid Minggravarna är omgivet av en mur och det finns en sju kilometer lång väg, Sacred Way, som går in i minggravfältsområdet. Sacred Way, som betyder ”vägen som leder till himmelen” är vägen som leder till alla gravar. Det går inte att missa vägen eftersom det är till den man kommer in och är huvudvägen i Minggravarna. Vägen en aning kurvig för att lura onda andar och på var sida om vägen finns det pilträd och vacker stenskulpturer på djur och människor, och anses som bland de bästa i Kina.

Changling Tomb
Changling är den största och bäst bevarade av de tretton Minggravarna och innehåller graven från kejsaren Yongle (styrde 1403-1424) och kejsarinnan XuShi. Utformningen är exakt likadan som graven till Mingdynastins första kejsare i Nanjing och liknar mycket Den Förbjudna staden fast i miniatyr. Det finns också en underjordisk kammare men den är inte utgrävd. Hela Changlingområdet är ca 120,000m2 stort.

Dingling Tomb – den underjordiska graven
Hela området för Dinglinggraven är 180,000m2 varav 4000m2 ligger ca 27m under jord. Det är den enda av alla tretton gravar där de underjordiska gravarna är utgrävda och den enda grav som är utgrävd i sin helhet. Här ligger kejsaren Wanli (styrde 1572-1620), hans fru och hans favorit konkubiner. The Soul Tower är symbolen av hela Dinglinggraven, den enda delen av graven som man ser ovan jord och ingången till de underjordiska kammarna. Kammarna är som ett stort marmorvalv som är indelat i fem stora kammare. Dekorationerna som finns här överträffar de andra gravarna stort. Nära Dingling ligger också Ming Tombs Museum.

Ming Tombs Museum
Utanför Dingling, bakom biljettförsäljningen, ligger det nya Ming Tomb Museum som visar kortfilmer om alla kejsare som ligger begravda här. Museet har också en stor samling av kulturella föremål som har hittats i gravarna och ett detaljerad träkopia på byggnaden Ling’En Dian som finns vid Changlings grav.

Zhaoling Tomb
Zhaolinggraven är ca 35000m2 och här ligger kejsaren Zhu Zaihou och hans tre kejsarinnor begravda. Den är mindre än de andra gravarna och själva strukturen av gravplatsen liknar de andra.

Minggravarna Gravområdet

Som ett konstverk av kinesisk konst och arkitektur

Kina har haft många dynastier och det finns andra gravfält förutom Minggravarna. Det som gör Minggravarna speciellt är att gravfältet är det största i Kina från alla dynastier, men framförallt för att det är så pass välbevarat och som ett konstverk av kinesisk konst och arkitektur.

Gravfältet för Minggravarna är så stort att turister vanligtviss hinner se max två av de tretton gravarna som är Changling och Dingling, men i och med att Minggravarna har mycket mer än bara gravarna brukar man i princip bara hinna se en grav.

Changling är den största, äldsta och populäraste graven av Minggravarna, men inte den bästa för den skull. Dingling graven däremot är den enda av de tre gravarna som är utgrävt i sin helhet med de underjordiska kammarna som man kan besöka. Dingling anses därför som den som är mest värd att besöka, men du bör ha normal kondition för det kan bli en del att gå, och eftersom det är under jord är ljuset inte som ovan jord. Har du problem att gå eller har rullstol så välj Changling istället.

För inte så längesen var platsen där Minggravarna ligger dåligt bevarat och många av gravarna var förfallna. Av bara 13 gravar var bara tre renoverade under 1950-talet. Några var så farliga att man hade spärrat av för att förhindra olyckor. Från år 2000 ändrades saker och ting när Minggravarna blev världsarv och fick betydligt mer pengar och turister. Sedan 2002 har Minggravarna genomgått omfattande restaurationer, och återskapat dalens många sönderfalna gravar till dess ursprungliga glans.

Kommer fler än de tre gravarna öppnas upp?
Vid utgrävningarna av Dinglinggraven 1956 fanns det varken tekniska hjälpmedel eller resurser för att bevara dessa artefakter som ledde till att många blev förstörda. Kinesiska regeringen har tagit det säkra före det osäkra och enligt deras nya policy kommer man inte att gräva i andra gravar förutom om ändamålet är att rädda graven. Det har inte skett några utgrävningar här sedan 1989.

Vad hände med de tre saknade kejsargravarna?
Det var bara 13 av de 16 kejsarna som begravdes vid Minggravarna. I början av Mingdynastin var Nanjing huvudstad och där begravdes också den första Mingkejsaren. I samband med att Yongle blev kejsare flyttade Kinas huvudstad till Peking 1421 flyttades också den kejserliga begravningsplatsen till Peking.Av de tre återstående saknade kejsarna blev Mingdynastins grundare begravd i Nanjing, den andra kejsaren försvann när Yongle med våld tog över tronen och den sjunde Mingkejsaren insisterade på att bli begravd i Jinshan närmare till Peking.

Råd & Tips till Minggravarna

Det kommer bli mycket att gå så ta på dig bekväma skor.

Om du tyckte Den Förbjudna staden hade för många turister kommer du tycka om Minggravarna då det är betydligt färre turister (det är så här man önskade man fick uppleva alla sevärdheter i Kina). Vill man verkligen ha stället för dig själv ska du komma tidigt och undvika alla turistbussar.

Många turister åker till Minggravarna och vet inte riktigt vad de ska förvänta sig, och ungefär hälften blir riktigt positivt överraskade och nöjda av besöket och tycker det var riktigt värt, och även mer intressant om man har guide. Andra hälften däremot tycker att det inte var så speciellt, inte alls så mycket att se och inget nödvändligt på deras kinaresa dvs. inget man kommer sakna att man inte besökte. Vi håller mellanlinjen här, trots Minggravarnas världsarvsstatus rekommenderar vi att bara besöka platsen om du redan har besökt/har planerat tid för att besöka de andra fyra huvudvärldsarven. Självklart, är du intresserad av historiska platser/monument/statyer bör du se till att du har planerat in tid för att åka hit.

En riktigt varm sommardag kan det vara riktigt skönt att komma hit, speciellt om du besöker Dingling graven då man får lite behövlig avsvalkning.

Guidningsinformation
Har man tid rekommenderas att besöka både Dingling och Changling, har man ont om tid räcker det med att bara besöka Dingling.

Dingling guide center: +86 (0) 10-60761426, du möter din guide vid Dingling Fine works shopping centre.

Changling guide center: +86 (0) 10 –60761043, du möter din guide vid Changling handcraft shop.

TRANSPORT INFO

明朝十三陵 [ming chao shi san ling]
Minggravarna

Tunnelbana: Ta turistbuss linje 872 (f.d. linje 925) från Deshengmen station(德胜门汽车站)mot Changling. Changling (长陵)är slutstation och Dingling är stationen förre Changling.

Taxi: 请问包车去定陵多少钱,谢谢!
Jag skulle vilja veta hur mycket det kostar om jag hyr din taxi till Minggravarna? Tack!

PRAKTISK INFO

ÖPPETTIDER
Dingling
1 April – 31 Oktober
8:00 – 17:30
1 November – 31 Mars
8:30 – 17:00
Changling & Zhaoling
1 April – 31 Oktober
8:00 – 17:00
1 November – 31 Mars
8:30 – 16:30

ENTRÉAVGIFT
Högsäsong 1/4 till 31/10
Lågsäsong 1/11 till 31/3
Barn under 120 cm går in gratis
Dingling
Högsäsong: 65 RMB per person
Lågsäsong: 60 RMB per person
Changling
Högsäsong: 50 RMB per person
Lågsäsong: 35 RMB per person
Zhaoling
Högsäsong: 35 RMB per person
Lågsäsong: 25 RMB per person

BERÄKNAD BESÖKSTID
Dingling: 1,5 timmar
Changling: 1,5 timmar
Zhaoling: 30 minuter

KARAKTÄRISTISKT
Världsarv, historia, barnvänlig

Våra paketresor