Moon Hill

Moon Hill

Det berömda karstberget i Yangshuo

Moon Hill är den mest besökta bergformationen runt Yangshuo och ligger några kilometer utanför Yangshuo och en kilometer söder om The Big Banyan Tree, och är en måste plats att se. Moon Hill är ett stort berg med ett hål i mitten av berget och liknar formen av en måne, därav sitt namn. Hålet mäter ungefär 50m brett och 50m högt och själva berget är 380m högt, 410m långt och 220m brett.

Moon Hill är symbolen av området och är en populär plats att cykla till och klättra på. Det finns fler bergsformationer i lite ”udda” former i området men Moon Hill är det enda berget med en månformation i berget.

En belönande vandring upp

Det finns en stig upp till berget och från olika vinklar liknar hålet i berget allt från en nymåne till en full måne. Vandringen upp tar ca 20-40 min (beroende på kondition) och är bitvis brant men de lite över 800 trappstegen leder dig till slut upp till en fantastiskt belönande panoramavy av karstbergslandskapet från toppen. Vyn är nog den bästa du kan få i området och gör mödan upp mycket värd.

Hela området runt Moon Hill är fyllt med vackra vyer. Det finns bergsstenar i många olika former och besökarnas fantasi kan flöda fritt till vad de olika bergen skulle kunna föreställa. Lokalbefolkningen brukar kalla dessa pittoreska scenerier för ”Ten-li Gallery”. Det vackra landskapet lockade den fd. USA presidenten Carter att besöka området. Efter att hört talas om sceneriet längst ”Ten-li Gallery” så tog han och cyklade runt istället för att ta en bil för att upptäcka landskapet.

Moon Hill är mycket lättillgängligt och ligger nära huvudvägen och det är mycket populärt att hyra en cykel och cykla hit, vilket tar ca 40 minuter från centrum av Yangshuo. Vill man inte cykla kan man hyra moped eller kan du ta en Tuk-tuk (motoriserad cykeltaxi), kom ihåg förhandla på priset. Även minibussar finns.

Råd och tips

1. Vill du undvika folkträngseln så gå hit tidigt på morgonen eller sent på eftermiddagen då det vanligtvis är det mindre folk.

2. Om det är soligt kan man passa på att gå upp till toppen före solnedgången då vyn är ännu mer spektakulär och bilderna blir bättre med kameran också. Om det är molnigt så försök välja en bättre dag att besöka Moon Hill, då det annars kanske inte är så mycket att se.

3. Moon Hill Café ligger vid botten av berget där man kan äta mat med fin utsikt. Maten är dock betydligt dyrare än normalt i Kina och maten är känd för att bara vara OK, inget mer, och ibland smaklös. Drinkarna sägs dock vara bra. Detta matställe rekommenderas att endast äta på om du enkelt och bekvämt vill äta något innan du vandrar upp utan att bry sig så mycket om kvalitén.

4. Ett bättre alternativ är att istället gå till Moon Hill Village som ligger nära Moon Hill där det finns andra, betydligt bättre och mer prisvärda, matställen att gå till.

5. Det stora problemet vid Moon Hill är alla de försäljare som vill sälja alla möjliga saker, allt från vykort till vatten. Bli inte förvånad om en försäljare följer med dig upp för att sälja en vattenflaska till dig när du blir törstig. Försäljarna är oftast harmlösa äldre kvinnor (mestadels klär sig som bönder men är förstås inga riktiga bönder) som kan vara aggressiva. Bästa tipset för att slippa dem är att antingen köpa vatten från dem direkt eller att helt ignorera dem, utan att prata ett ord till dem och låtsas om som om dom inte finns. 2-3 RMB för en flaska vatten är ett rimligt pris även om de försöker sälja för det tredubbla priset.

Våra paketresor