Mount Huashan

Mount Huashan

Mount Huashan är ett berg som ligger ca 120km öster om Xian och är känd för dess majestätiska klippor, branta stigar men framför allt dess fantastiska vyer. Och verkligen, utsikten från berget är mycket vackert och landskapet dramatiskt. Mount Huashan sägs också vara det brantaste berget i världen och har förr varit farligt att gå på, men är idag inte alls lika farligt. Mt. Huashan är ett av Kinas fem viktigaste berg inom Taoism och har en lång historia av religiös betydelse. Förr gjorde många människor färder hit för att besöka berget av religiösa skäl men idag är det förstås mer vanligt att man åker hit för att njuta av utsikten och vyn. Berget har många viktiga taoisttempel och förr brukade kejsaren från forntida dynastier pilgrimma hit.

Fem toppar

Mt. Huashan har fem toppar, south-, north-, east-, west- och central peak där den södra toppen är den högsta med 2155 meter, även om alla toppar är ungefär lika höga.

För att komma upp till berget har du tre val. Första valet är att börja vandra vid Yuquan Yuan vid West Gate av berget, då du kan se alla viktiga sevärdheter längst första delen. Andra alternativet är att ta linbanan. Tredje alternativet är att börja vandra från East Gate av berget, men få väljer detta alternativ eftersom hela vägen innebär att vandra på en stentrappa och det är få natursköna platser längst vägen.

Västra toppen populärast

De flesta väljer den västra toppen eftersom rutten är ganska säker och vyn till västra toppen är helt enorm, och ännu bättre om vädret är helt klart. Man åker bekvämt linbana upp ända till västra toppen. Alternativt kan man ta en annan linbana till norra toppen och därifrån välja vilken topp man ska gå till, södra eller västra. Det är nog svårt att nå flera toppar på en dag så fokusera på en topp. Det finns hotell och restauranger på berget så du kan äta mat och köpa dricka under din vandring eller så du kan övernatta om du vill bestiga fler toppar.

Ett minne för livet

Mount Huashan är lättillgängligt att komma till från Xian och är oftast lätt att gå på och mödan och våghalsigheten gör sig värd när man ser den överväldigande utsikten. Denna dagsutflykt kommer att vara ett minne för livet!

Förr känt som ett farligt berg

Mount Huashan har förr varit känt för att vara farligt att gå på och vissa har till och med dött här. I takt med ett ökande besöksantal har de kinesiska myndigheterna arbetat mycket med att förbättra säkerheten.

I början av 90-talet byggdes stigar och trappor, i mitten av 90-talet installerades en linbana till berget och runt år 2000 gjordes stora förbättringar för att förbättra säkerheten ytterligare genom att göra fler rutter, och dra om rutter runt de farliga rutterna och helt stänga en del av de farliga rutterna. Idag kan man nog säga att vandringen är så säker en vandring i bergen kan vara. Man har huggit i berget och skapat trappor och på sidorna finns det dubbla räcken.

Idag till stor del ett säkert berg

En försiktig besökare med normal kondition behöver inte oroa sig för att vandra här, men vissa delar är mycket brant att gå på, samtidigt är det lättare att gå här än vad det ibland ser ut.

Det är nog den södra toppen som gjort Mt. Huashan känd som en farlig vandringsled. Alla toppar har sina utmaningar men vandringen på södra toppen är en helt annan typ av vandring. Södra toppen har fått ryktet om sig att vara bland världens farligaste vandringsleder.

De vandringsstigar som finns på södra toppen är mycket branta och betydligt mindre säkra än de andra rutterna. Det finns också en del sträckor där man tar sig fram på smala plankor längst en vertikala slutningen och är endast fastspänd i kedjor. Ditt livs äventyr – om du vågar!

Samtidigt är belöningen den allra bästa då man får en panoramavy av omkringliggande berg och man ser den berömda Gula floden långt nere.

Råd & Tips om Mt Huahan

Undvik att besöka Mount Huashan under Kinas helgdagar såsom International Labor Day (1-5 Maj) och Nationaldagsfirande (1-7 oktober). Då är det packat med folk här.

Det är många som vandrar vid Mount Huashan så kom tidigt för att komma undan köerna dels för linbanan men även på själva berget.

Ta med handskar (typ tunna följsamma arbetshandskar), de kommer göra det mer bekvämt när du ska hålla i bl.a. räcken och kedjor men också slippa bli smutsig om händerna. De kan även finnas att köpa när du kliver av tågstationen Mt. Huashan till under 10 RMB/par.

Berget ligger över 2000m ö.h. och det kan vara kallt där uppe, även på sommaren, så ta med extra kläder. Medeltemperaturen högre upp på berget är endast 7 grader. Ta även med bra skor att gå med, eftersom det kommer bli mycket att gå.

Ta med vatten. Det finns även vätska och mat att köpa på berget men till ett, i kinesiska mått, dyrt pris t.ex. en flaska cola för 15 RMB. Detta leder oss dock in till ett lite annorlunda tips/råd från oss.

Att priset är högt är inte så konstigt med hur varor transporteras dit. Det går inte missa mängderna med MÄN SOM GÅR OCH BÄR allt möjligt som ska upp på berget. De är i åldrarna allt från ungdom till vad som skulle vara pensionär, för en enkel tur tjänar de bara ca 20 RMB och de tar inte linbanan som turisterna. De yngre går dessa turer några gånger per vecka och de äldre några gånger per månad, dvs. de äldre lever väldigt fattigt. I Kina ser man många människor som ser ut att behöva pengar, men om det är några som förtjänar att få turisterna pengar är det de äldre män som bär upp dessa saker. Ge dem något! Det är en fin välgörenhet där du kan veta att 100% av dina pengar verkligen når människor som behöver dem.

Lås…

Det är omöjligt att missa ALLA DESSA LÅS som finns fastlåsta i alla möjliga kedjor överallt som finns i tusentals om inte tiotusentals. Det är från par som är tillsammans och låser ihop sina lås tillsammans i kedjan. Det ska symbolisera att man lever ihop hela livet. Det går att köpa låsen på många ställen på Mt. Huashan.

PRAKTISK INFO

ÖPPETTIDER
1/3 – 30/11
7:00 – 19:00
1/12 – sista februari
09:00 – 17:00

ENTRÉAVGIFT TILL LINBANOR
1/3 – 30/11
180 RMB / person
1/12 – sista februari
100 RMB / person

AVGIFT TILL LINBANOR
Wamiao Gou – North Peak
1/3-30/11
150 RMB ToR , 80 RMB enkeltur
1/12-sista februari
80 RMB ToR , 45 RMB enkeltur
Donggoukou – White Sparrow Temple – West Peak
1/3-30/11
140 RMB ToR , 80 RMB halvvägs
1/12-sista februari
120 RMB ToR , 70 RMB halvvägs

BERÄKNAD BESÖKSTID
Ca fem timmar

KARAKTÄRISTISKT
Berg, Natur, Kultur

Våra paketresor