Mutianyu delen av kinesiska muren

Mutianyu delen av kinesiska muren

En riktigt unik del av kinesiska muren

Mutianyu delen av kinesiska muren och ligger ca 70 km nordöst från centrala Peking. Mutianyu delen lämpar sig mycket bra för de som vill koppla av eller ta en promenad. Denna del är inte heller lika konditionskrävande än andra delar vilket gör att den passar alla åldrar och barnfamiljer. Mutianyu delen av muren hänger samma med Juyongguan-passet i väst och med GUBEIKOUporten i öst.

 

Som förstagångsturist till Peking är det Mutianyu delen av kinesiska muren som vi rekommenderar att du ska åka till. Det finns tre skäl till varför vi starkt rekommenderar Mutianyu delen:

  1. Färre turister
  2. Den bäst välbevarade delen av muren med unika egenskaper
  3. Vacker omgivning med fin natur

Färre turister

Mutianyu delen har betydligt färre besökare och mindre trängsel än BADALING delen av kinesiska muren, som är den mest besökta delen. Mutianyu delen har ca 3000 turister per dag, där majoriteten är utlänningar, jämfört med Badaling som har ca 20 000 turister per dag varav ca 90% är kineser.

Med alla dessa fördelar som Mutianyu delen har ser vi självklart att Mutianyu är platsen ni ska åka för att förverkliga den bild vi alla haft av Kinesiska muren innan vi själva gick på den!

Unika egenskaper

Mutianyu delen är en riktigt unik del av den Kinesiska muren. Tack vare att delen är byggd huvudsakligen av granit är den en av de bäst välbevarade delarna med den största konstruktionsskalan och den bästa kvaliteten av alla delar av Kinesiska muren. Tack vare detta agerade Mutianyu delen som en nordlig barriär i försvaret av huvudstaden och de kejserliga gravplatserna, bland annat MINGGRAVARNA. Den är 7-8 meter hög och 4-5 meter bred och har unika egenskaper i sin konstruktion.

Vacker omgivning

Med dess betydande historisk strategisk plats har Mutianyu delen, som sträcker sig 2250 meter, 22 vakttorn med bara 100 meters intervall. Antalet vakttorn är betydligt fler än vad som finns på andra delar av muren. Båda övre sidorna av Mutianyu muren är utformad med skottgluggar och mellanrum så att soldaterna kunde beskjuta fienden på båda sidorna av muren, en utformning som är mycket sällsynt på andra delar av muren. Mutianyu är dessutom omgiven av vacker natur och dalar med mer än 90% av ytan täckt med blomstrande gräsplättar och tät skog.

Kort historia av Mutianyu

Den Kinesiska muren är en kraftfull symbol. Den representerar Kinas enande eftersom den var sammanlänkad såsom Kina var enat för första gången under Qin dynastin (221-206 f.kr).

Den representerar den fantastiska förmågan som kineser har att arbeta tillsammans för landets bästa. Mutianyu delen var byggd och återställd under tidigt Ming Dynastin på lämningarna av den ursprungliga muren som byggdes under Norra Qi Dynastin. Mutianyu var officiellt tillkännagiven 1404, där den skulle tjäna som en nordlig barriär som skyddade huvudstaden och de kejserliga gravarna. Rekonstruktion av 1000 km mur inklusive Mutianyu påbörjades 1568.

Promenadsträckor längs muren

Vid Mutianyu-passet finns det två trevliga promenadsträckor att välja bland. För bästa upplevelse bör ni ta linbanan upp till muren sedan välja promenadriktning.

Vill du bara gå en kortare bit som inte är särskilt utmanande? Då ska ni gå åt vänster vid promenadens början. Denna vandringssträcka på ca 1,5 timme inleds med ett längre flackt parti och rundas sedan av med ett antal brantare trappor. Det går även att gå en längre och lite mer utmanande tur på ungefär 3 timmar. När promenaden är genomförd återvänder ni tillbaka med samma linbana.   

Går ni istället höger väntar en tuffare stigning för er med gott om tid att njuta av utsikten. Via denna väg kan ni välja mellan att gå ända ner till linbanans startpunkt eller, om du är tillräckligt våghalsig, hoppa på en rodel som genom en ränna tar dig hela vägen ner. Rodeln är öppet vid bra väderförhållanden och kostar tur och retur 100 RMB och enkel tur 80 RMB. För tur och retur åker man upp med lift och ner med rodel. Tidseffektivt, och framför allt kul! Nämnda mursträcka tar ca 1.5 – 2 timmar att genomföra.

Råd och restips om du besöker muren

  • Avsätt ordentligt med besökstid! Räkna med att ett besök på muren tar ungefär en hel dag.
  • Alla besökare till Mutianyu, även de som åker med guidade turer mm, måste ta en obligatorisk buss från den nya entrén upp till foten av muren. Bussresan tar ca 8-10 minuter och kostar 15 RMB ToR. Man kan sedan som vanligt ta linbanan för att komma upp till muren. Räkna med ca 30-40 min ToR extra för bussresan.
  • Ha på dig keps/hat och bra solskyddsmedel! Det kan vara riktigt varmt under sommaren eller rejält kallt under vintern mellan bergen.
  • Underskatta inte transporttiden. Börja resan så tidigt som möjligt för att undvika trafikstockning.
  • Vatten- och snacksförsäljare finns på olika ställen på muren, men vattnet är ”dyrt”, ca 10 RMB per flaska.
  • Undvik att resa med gruppresor till kinesiska muren eftersom dessa allt för ofta inkluderar guidade shoppingturer i olika fabriker/marknader på väg till muren. Detta är dock betydligt vanligare vid gruppresor till Badaling än till Mutianyu eftersom denna del inte präglas av samma exploaterande turism. Välj istället att besöka muren med en av Kinaupplevelsers privata guider som endast fokuserar på er vistelse.

Transport info

慕田峪长城 [mu tian yu chang cheng]
Mutianyu delen

Buss: Ta turistbuss linje 867 (fd 936) (867旅游车) från Dongzhimen bussterminal(东直门公交汽车站) till slutstationen

Taxi: 请问我包你的车去慕田峪长城一天(8个小时)多少钱?谢谢!
Jag skulle vilja veta hur mycket det kostar om jag hyr din taxi till Mutianyu för en hel dag (8 timmar)? Tack!

Räkna med ca 1600 kr för 8 timmar. Bra att veta att säkerhetsbälten inte fungerar i taxi i Kina.

PRAKTISK INFO

ÖPPETTIDER
Året runt 8:00 – 16:00
ENTRÉAVGIFT
45 RMB / vuxen
25 RMB/barn under 120 cm
Linbana enkeltur
80 RMB/vuxen
40 RMB/ barn mellan 120-130 cm
Linbana tur och retur
100 RMB/vuxen
50 RMB/barn mellan 120-130 cm
Obligatorisk buss upp till muren
15 RMB ToR
BERÄKNAD BESÖKSTID
2.5 timmar på muren
KARAKTÄRISTISKT
Världsarv, historia, natur, underverk, barnvänligt

Våra paketresor