Olympiska parken

Olympiska parken

Sommaren 2008 var Peking värd till ett av världens största och mest spektakulära event – de olympiska spelen. Genom de olympiska spelen har världen fått se ett nytt Kina och ett nytt Peking. Många västlänningar blev häpna av Pekings modernitet, nyskapade arkitektur och bekvämlighet.

Idag har Pekings Olympiska park, med officellt namn Olympic Green, blivit mycket populär för både inhemska och utomlands turister som en sevärdhet eller en plats för att bara promenera och umgås.

Dold symbolism

Placerad i den Olympiska parken, den 3 miljarders kronors stadium, är världens största stålbyggnad. Designen är inspirerad av en studie av kinesisk keramik. Den spektakulära stadium, hyllad som den finaste arenan i världen och huvudbyggnaden i det dyraste olympiska spel någonsin, är full av dold symbolism.

I kinesisk mytologi, är solen representerad av en cirkel och månen av en fyrkant, vilket avspeglas i formen av fågelboet och vattenkuben. Detta förstärks när platserna lys upp på kvällen, rött för fågelboet och blått för vattenkuben. Formerna i de båda byggnaderna återger också de kinesiska symbolerna för man och kvinna och är byggda på var sin sida av den nordsödra AXELLINJEN som går i en perfekt rak linje 5 km genom Peking som mötts i Den Förbjudna staden. Om det gick att gå i en rak linje från Den Förbjudna staden skulle du alltså så småningom komma till fågelboet och vattenkuben.

Beijing National Stadium, också känd som “fågelboet” och Beijing National Aquatics Centre, också känd som “Vattenkuben” är de två kändaste sevärdheterna i parken. Vattenkuben rymmer 6000 åskådare och fågelboet var ursprungligen designad för att rymma 100.000 åskådare men fick ta bort 9000 på grund av en förenkling i designen till 91.000.

Arkitekt-kritiker har sagt att Beijing National Stadium, för att använda det officiella namnet, har satt en konstruktionsstandard som kanske inte kommer att överträffas på många årtionden. Den är designad för att hålla i 100 år och tåla en jordbävning med en styrka på 8.

PRAKTISK INFO

Öppettider
Alla dagar 9:00-21:00

Entréavgift
Gratis

Budget

Karaktäristiskt
Arkitektur, stadium, park, barnvänligt

Adress
The Olympic Green, Chaoyang district

Våra paketresor