Om Chengdu

Om Chengdu

Chengdu – himmelriket och platsen med överflöd

Chengdu ligger i sydvästra delen av Kina, och är huvudstaden i provinsen Sichuan. Räknat i storstadsområde är Chengdu Kinas fjärde största stad med 14 miljoner invånare. Chengdu är en av de viktigaste ekonomi-, transport och kommunikationscentral i västra Kina. Trots en allt mer modern stad har Chengdu behållit mycket av sin antika kultur. Chengdu har ett rykte att vara en ”laid back” stad som fokuserar på kultur och avkoppking och som ett resultat har staden många gröna områden och blev nyligen utnämnd till Kinas fjärde mest beboeliga stad.

Chengdu är försett med rikligt av naturresurser och historiska platser. Chengdu är hem till Kinas levande nationalsymbol – JÄTTEPANDAN, och det är här pandan har sitt naturliga habitat. Staden brukar kallas för himmelriket och platsen med överflöd eftersom staden ligger på den bördiga Chengdu slätten omgiven av gröna berg. Chengdu är dessutom extremt produktivt då staden ligger vid två floder, Min och Tuo, som med bifloder försörjer ett bevattningsområde större än 700km2, mycket tack vare DUJIANGYANS BEVATTNINGSSYSTEM. Chengdu har också många mineraltillgångar.

Med en historia på över 2400 år finns det många intressanta historiska platser och arkeologiska under. Sichuan opera är inget mindre än spektakulär, ofta med eldsprutning, akrobater och talangfulla komiker och förstås det traditionella ”skifta ansikte” skådespeleriet. Chengdu är verkligen en het stad att besöka och som krydda till allt gott staden har att erbjuda är Chengdus lokala kök, SICHUAN KÖKET, världskänt för dess utsökta kryddstarka mat och ett måste att prova när man besöker, om man törs.

Mat i Chengdu

All god mat hittas i Chengdu (kinesiskt ordspråk)

Av de ÅTTA STORA KÖKEN i Kina är Sichuan köket det populäraste köket i hela Kina och även hela världen. Sichuans rätter är kända för att vara starka och kryddiga men också för att vara intensivt smakfulla. I CHENGDU är chili den dominerande ingrediensen och chili är lika vanligt till maten som ris är i övriga Kina, och maten kommer ofta in under ett lager av ljusröd chiliolja. Vilken typ av rätt du än föredrar, det stora utbudet av mat och smaker gör det nästan till en garanti att du kommer hitta den maten du letar efter.

De starka ”bränna din mun”-kryddorna är inte matens enda karaktärer, Sichuans rätter har även mängder av smaker, olika tillagningsmetoder tillsammans med starkt, sött, surt, salt eller tungbedövande. Dessa säregna smaker har bara under de senaste hundra åren blivit populära, och fanns i början mest i de lägre samhällsskikten.

Sichuan peppar, en viktig ingrediens för att smaksätta Sichuans rätter introducerades till Kina först omkring 200-300 år sedan. Sichuan köket är berömt för dess många smaker, och nästan varje rätt har sin unika smak och det till stor del eftersom mycket av smaksättningen produceras lokalt. Smaksättningen kan vara t.ex. sojasås, matlagningsvinäger, jästa sojabönor, chilisås och bönsås.

För de som inte är vana med stark mat kan det vara tufft att ens börja vänja sig vid den starka maten. Tvärtemot vad man kanske tror, de starka kryddorna används inte för att minska de övriga smakerna i rätten utan för att dra fram smakerna bättre. Det är verkligen en stor skicklighet och erfarenhet som krävs vid tillagningen för att lyckas med detta, och för de som har vågat prova håller med om att i Sichuan lyckas man exceptionellt väl.

Lokalbefolkningen anser att chilin gör gott både på sommaren för att hjälpa till att kyla ner dig och på vintern för att värma dig. Enligt kinesisk sägen har också chilin medicinska egenskaper och hjälper till att skydda från sjukdomar som uppkommer pga. våta eller fuktiga förhållanden.

Chengdu symboliseras med stark mat och en av dess delikatesser är hot pot. Hot pot är ett måste när man besöker Chengdu. Hot pot är mycket populärt i Chengdu och känt för dess kryddor och starka smak.

Chengdu köket har tre kategorier, Sichuan köket, hotpot och tilltugg. Här skriver vi de kända maträtterna för respektive kök.

Ma Po Tofu/Ma Po Bean Curd

Ma po Tofu är mycket populär i hela Kina och serveras på varenda Sichuanrestaurang. Det finns olika varianter på Mapo Tofu men traditionellt består den av en chili- och bönbaserad sås med mjuk och stark tofu och en liten del fläsk- eller nötkött som sedan strös över med stark sichuanpeppar.

Kung Pao Chicken/ Gong Bao chicken

Kung Pao Chicken kan mycket väl vara världens kändaste kinesiska rätt. Det är också den rätten som i stort sett har förblivit oförändrat, trots att rätten har exporteras till kinesiska restauranger världen över. Rätten tillagas med att woka tärnad kyckling, vanligtvis med en förberedd marinad och jordnötter, chili och sichuanpeppar. Enkel men utsökt!

 Hotpot

När kinakännare som gillar mat tänker på Chengdu, tänker de direkt på hotpot. Chengdu hotpot, som ursprungligen kommer från Chongqing, har sin egen hotpot med typer allt från lättkryddad till riktigt stark med tre eller fyra olika typer av kryddor.

Tilltugg

Överallt i Chengdu kan man hitta kiosker som säljer tilltugg.

Fu Qi Fei Pian (bräserade kolungor) översätts bokstavligen ”parets lunga” och skapades av ett tillgivet par 50 år sedan. Rätten serveras kall eller i rumstemperatur och är gjord på tunnskivad nötskött och biprodukter vid slakt. Vanliga ingredienser i den moderna versionen är t.ex. oxhjärta, tunga och komage. Köttet stuvas i sojasås och sedan serveras den med chiliolja, sichuanpeppar, sesam och jordnötter. Trots dess namn används lunga sällan som ingrediens.

Chuan Chuan Xiang, också kallad Ma La Tang, liknar på sätt och viss hotpot. Skillnaden är att i denna har man kött, grönsaker, räkor och allt ätbart man kan komma på spettat på bambupinnar och sen stoppas bambupinnarna ner i en skål med starkt kryddad kokande soppa.

Ji Si Liang Mian (kalla nudlar) är en traditionell rätt från Sichuan och har också blivit populär över hela Kina, speciellt i norra Kina. Nudlarna kockas först och sen kyls dom ner. Nudlarna serveras med böngroddar och sås eller med strimlor av kött, kyckling, fläsk eller skinka.

Fakta om Chengdu

Kinesiskt namn

成都 (Chengdu)

Befolkning stor-Chengdu

14 miljoner

Största nationaliteten i Chengdu: Han. Dock utanför Chengdu och övriga Sichuan finns det många etniska minoriteter såsom Tibetan, Qiang, Miao, Hui, Mongoler, Tujia och Manchu.

Yta

12400 km2

Provins

Sichuan

Prefektur

Chengdu är huvudstaden i provinsen Sichuan

Distrikt

Chengdu har totalt 9 distrikt, 4 städer och 6 län under dess förvaltning.

9 distrikt: Qingyang, Jinjiang, Jinniu, Wuhou, Chenghua, Longquanyi, Qingbaijiang, Xindu och Wenjiang.

4 städer: Dujiangyan, Pengzhou, Qionglai och Chongzhou.

6 län: Jintang, Shuangliu, Pi, Dayi, Pujiang och Xinjin.

Klimat

Chengdus klimat är milt och fuktigt med fyra klara årstider. Dess subtropiska monsunklimat och kännetecknas av tidig vår, varm sommar, kall höst och varm vinter. Med ett klimat med medeltemperatur på 15-16 grader är Chengdu behagligt och relativt torrt året runt. Den varmaste tiden är juli och augusti med temperaturer på 35grader och nästan outhärdligt. Regn är vanligt året runt med mestadels under juli och augusti. Medeltemperaturen på vintern är 5 grader men pga. moln och fuktighetet känns det betydligt kallare än så och varma kläder behövs.

Bästa tiden att besöka Chengdu

Bästa tiden att åka till Chengdu är mellan mars-juni och september-november, då det inte är lika varmt och mindre regn.

Undvik att åka till Chengdu

…under första veckan av maj och första veckan av oktober då Kina firar nationella helgdagar och folk är lediga och det finns mycket folk överallt.

…under kinesiskt nyår (den andra nymånen efter vintersolståndet) då alla kineser är lediga en vecka och hemma med sina familjer och det mesta är helt stängt. För 2013 börjar kinesiskt nyår 10 februari. 2013 är ormens år.

Språk

Chengdu dialekt, sichuanmandarin, och liknar mycket rikskinesiskan mandarin.

Stadsblomma

Lotus

Våra paketresor