Om Xian

Om Xian

Historia om Xian

Xian, den historiska staden, kallad Chang’an i antiken, är Shaanxi-provinsens huvudstad och ligger i nordöstra Kina. Medan Peking bara var en liten utpost i det norra barbarhärjade området var Xian platsen för åtskilliga dynastiers huvudstad. Xian var Kinas huvudstad i 13 dynastier eller över 1120 år och är platsen för ett stort antal värdefulla fornlämningar och historiska platser, några av dessa kommer från tiden då Xian var Kinas huvudstad. Mer är 4000 historiska platser och gravar har grävts fram.

Xian har en lång historia och är det viktigaste ursprunget för den kinesiska civilisationen. Staden var också utgångspunkten för den berömda silkesvägen och staden blev silkesvägens centrum för oriental kultur.

Dagens Xian

Dagens Xian är en modern kinesisk stad, och med dess imponerande TERRAKOTTAARMÉ och XIANS STADSMUR finns det en ständig påminnelse om Kinas långa historia. Buddismens påverkan är uppenbar från WILD GOOSE PAGODA och den blomstrande handeln längst silkesvägen kan man upptäcka i SHAANXI HISTORY MUSEUM. När du är mätt på Xians förflutna har Xian även utmärkt utbud med moderna restauranger, konst, nöje och shopping.

Det är först på senare år som Xian har återupptäckt sin rika historia och arv och med det har en ny drivkraft i ekonomisk tillväxt tillkommit. Med dess världsberömda Terrakottaarmé har Xian marknadsfört sig som en av Kinas toppattraktioner. Och som en av Kinas tre mest populära turiststäder, födelseplatsen för Kinesisk civilisation, ursprunget av den Kinesiska nationen och en enastående representant för kinesisk kultur är Xian en stad du måste besöka!

Xians 13 dynastier

Zhou-dynastin (1045-221 f.Kr)

Zhoudynastin var kinas långvarigaste dynasti och var först med att etablera sin huvudstad, kallad Fenghao, i detta område, lite västerut från dagens Xian.

Qin-dynastin (221 – 207 f.Kr)

Zhou dynastin följdes av den kortvariga men mäktiga kejsaren Qin, som lyckades ena krigande stater till ett enat kejsardöme och Qin blev därmed första kejsaren i det vi idag kallar Kina. Qin-dynastins huvudstad, kallad Xianyang, låg också lite västerut från dagens Xian och låg då på platsen av TERRAKOTTARMÉN. Qin ville ha en stad lika stor som hans makt och gav order om att bygga ut staden med boulevarder och palats. Staden växte snabbt och på rekordtid hade staden en miljon invånare. Som en jämförelse var hela Sveriges befolkning vid samma tidpunkt ca 250,000.

Han-dynastin (206 f.Kr – 220 e.Kr)

Han-dynastins första kejsare Liu Bang utvidgade kejsardömet och etablerade staden Chang’an som byggdes tvärtsöver floden där då ruinerna av Qins huvudstad låg. Detta anses nu som det ”riktiga” grundandet av Chang’an eller Xian. Handeln i staden under Handynastin blomstrade och staden blev det östra centrumet av silkesvägen. Taoismen blomstrade och under kejsaren Wudi blev konfucius principer grunden i kinesiskt samhälle. Chang’an var mittpunkten i den kinesiska världen i en tid då endast Rom kunde mäta sig med Chang’ans makt, sofistikation och prakt.

Sui-dynastin (581-618)

Efter flera hundra år av oroligheter enade Sui-dynastin Kina igen 582. Sui-dynastins första kejsare Wen-ti bestämde sig för att bygga ett nytt Chang’an, som då kallades Daxing som betyder ”stort välstånd” på kinesiska. Daxing byggdes i sydöstra hörnet av staden som byggdes under Han-dynastin.

Tang-dynastin (618-907)

Under Tang-dynastin döptes Daxing om till Chang’an och det är nu staden blomstrar mer än någonsin, och staden nådde återigen över en miljon människor. Tangdynastin delade upp staden i rutnät och var för tiden modellen för citydesign och var mycket välplanerad, ett rutnät som existerar än idag. Under Tang-dynastin växte Chang’ans betydelse som stad allt mer och denna period anses som den gyllene tiden i antika Kina. Detta gjorde automatiskt Chang’an till en av de viktigaste städerna i hela världen.

Song-,Yuan- och Mingdynastin (Song 960-1271/ Yuan 1271-1368/ Ming 1368-1644)

Efter Tang-dynastin återfick Chang’an aldrig sin forna makt och status då dynastierna Song och Yuan flyttade sina huvudstäder österut och Xians tid som Kinas huvudstad var slut. Chang’an spelade dock fortfarande en betydande roll som ett kommersiellt centrum för silkesvägen, men fick aldrig tillbaka dess politiska eller kulturella betydelse. Kejsaren Hongwu under Mingdynastin återuppbyggde staden som en gåva till sin son. Det var nu som staden döptes om till dagens namn, Xian, som på kinesiska betyder ”västern fred”. Det är också nu som Xians får sin STADSMUR som den ser ut idag. Efter Tang-dynastin blev Xian Kinas glömda stad i nästan 1000 år, ända tills upptäckten av Terrakottaarmén och kejsaren Qins mausoleum. Och resten är, som man brukar säga, historia.

Fakta om Xian

Engelskt namn

Xi’an

Kinesiskt namn

西安

Befolkning

Ca 8,5 miljoner (Befolkningsstatistik 2010)

Centrala Xian

Xincheng distrikt, Beilin distrikt, Lianhu distrikt

Klimat

Xian tillhör varmtempererat klimat och har semi-fuktig kontinentalt monsunklimat med fyra tydliga årstider. Xian har mild vår, varm sommar med mycket regn, kall höst med behagliga vindar och kall vinter med regelbunden frost och lite till mycket snö. Årsmedeltemperaturen är 13°C.

Bästa perioden att åka till Xian

Bästa perioden att besöka Xian är april till maj och september till oktober då Xian har milda sommardagar.

Språk

Xian dialekt

Stadsblomma

Granatäpple

Våra paketresor