Om Yangshuo

Om Yangshuo

Staden där du inte åka för att komma till huvudattraktionen, du är hela tiden omgärdad av den – dess sagolika sockertoppsberg

Yangshuo är en mycket naturskön och liten stad som ligger Guangxi provinsens nordvästra del och 65 km från staden Guilin. Yangshous karstberg eller sockertoppsberg, som de också kallas, tillsammans med dess vackra floder, grönskande landskap och fantastiska vyer har gjort Yangshuo känt i hela Kina och till och med i hela världen. Yangshuo är känt för dess spektakulära vyer av kullar och floder. Dess landskap har varit inspirationskällan och temat för många poeter och konstnärer i flera tusen år. Yangshuo är omgärdat av karstberg, risfält och med den vackra Li River som går igenom Yangshuo ger staden turister från hela världen en perfekt atmosfär för att komma nära naturen.

Yangshou är inte en typisk kinesisk stad och har inte storstadskänslan som man känner i de flesta andra kinesiska städer. Staden är relativt fri från luftföreningar och buller, mycket ren miljö med kinesisk standard och lider vanligtviss inte av några stora trafikkaos. Yangshuo är mer som en semesterstad med underbara restauranger och butiker och är en ganska utvecklad stad.

Yangshuo med område har ca 300.000 invånare som består av varierande etniska grupper såsom Zhuang Yao, Miao och Han. Yangshuo är, förutom naturen, rik på kulturell historia och staden har blomstrat sedan Suidynastin omkring 1400 år sedan. Glimtar från en rik kulturell bakgrund kan ses i de många butiker som säljer lokala produkter såsom silke, väggfläktar, rullmålningar och fina keramikprodukter. Yangshuos lokalmat är ett unikt äventyr för alla som är här första gången.

Maträtter från hela världen finns här lika väl som lokala specialiteter såsom ölfisk (beer fish), Niang rätter och smårätter såsom berömda rätter av risnudlar och olika kladdrisrätter som finns att få tag på nästan överallt. Regionen är också väl känd för dess lokal frukt som t.ex. småcitrus, persimon, kastanjer och pompelmus.

Yangshuo har ryktet om sig som ”utlänningarnas by” i södra Kina och är en stor anhalt för de mer äventyrslystra besökarna på väg mot andra destinationer. Genom åren har Yangshuo blivit en populär plats för utländska backpackers. På 80-talet drogs många backpackers hit efter ”Lonely Planets” introduktion av landskapet och var ett populärt resemål och man kan säga att det var backpackers som banade vägen för de mer organiserade turistgrupper som numera besöker Yangshuo. Nu välkomnar landskapet besökare med mer charm och betydligt fler attraktioner.

Yangshuos natur

Det finns alla möjliga aktiviteter i Yangshuo: cykling, flottåkning, grottutforskning och naturteater och andra aktiviteter. Det är en fin plats att stanna till vid för att utforska den lokala landsbygden, åka båt på Li river eller besöka grottor. Yangshuo är känt för dess laid back stil och är ett mycket populärt resemål för besökare från Kina, Ex-pats och västerlänningar. Den västerländska fasaden av det moderniserade Yangshuo är en kontrast till den österliga charmen det vykortsperfekta natursceneriet. Utspritt över horisonten finns branta och skogsbeklädda berg på allt från 100m till 300m höga.

”Guilins naturvyer är de bästa i världen och Yangshuos landskap är det bästa av Guilin”

Rubriken är en enkel men verklig beskrivning av Yangshuos naturliga skönhet. Yangshuos rika turisttillgångar är känd för att ha hundratal kvadratkilometrar av berg och floder men likaså fantastiska vyer. Yangshuo är en bergig region och topografin i Yangshuos nordöstra och sydvästra delar är högre än andra delar av Yangshuo. Området från nordväst till sydöst är ett område med slättlandskap. Det centrala området är bergigt med toppar på 100 till 500 m ö.h. där det högsta berget är 1700 meter.

Yangshuos naturtillgångar är också mycket rikt med omkring 20.000 hektar av jordbruksmark, mer än 53.000 hektar av skogsmark och 17 floder. Det finns en stor mångfald av flora, några växer fritt, andra odlas för jordbruk. Huvudgrödan för basmat i området är ris och rami/kinagräs, pamelo, apelsin, kastanj och persimon är frukt/bär som går på export. Yangshuo ligger i det centrala subtropiska monsunområdet och har rikligt med solljus och tillräckligt med regn.

Yangshuo är berikat med floden Li River som är ca 56km lång och förbinder staden med Guilin. Floden är avgörande för Yangshuos framgång och vattnet används för att bevattna de frodiga fälten. Många av lokalbefolkningen arbetar fortfarande på risfält och fruktodlingar som finns vid Yangshuos många berg men det finns också ett växande antal av lokalbefolkningen som är inblandade i den allt mer lönsamma turistnäringen.

Yangshuos egna vattenbuffalo är nära besläktat med nötkreatur, gaur, banteng och jakar. Alla dess inhemska varianter och raser härstammar från en gemensam förfäder, den vilda asiatiska vattenbuffalon, som nu är en utrotningshotad art. Vattenbuffalon används som dragdjur och mjölkdjur och kan ofta ses i Yangshuo som drar plogar genom fälten eller badar i Li River mitt i centrala Yangshuo.

Fakta om Yangshuo

Engelskt namn

Yangshuo

Kinesiskt namn

阳朔

Befolkning Yangshuo County (län)

310.000

Nationaliteter

Han, Zhuang, Yao och Miao

Yta

1428 km2

Provins

Guangxi

Prefektur

Guilin

Yangshuos county säte är i Yangshuo Town

Områden

Yangshuo har totalt sex städer och tre kommuner under dess administrativa jurisdiktion.
Sex städer: Yangshuo Town, Baisha Town, Fuli Town, Xingping Town, Putao Town och Gaotian Town
Tre kommuner: Puyi Township, Jinbao Township och Yangdi Township.

Klimat

Yangshuos väder kan vara mycket snarlikt Guilins. Yangshuo ligger i den subtropiska monsunregionen och vädret har därför de karaktäriska effekterna av subtropiska och monsunklimat. Våren och hösten är torr och varm. Sommaren är väldigt het, fuktig och ibland häftiga regn. Vintern, som börjar runt mitten av november, är grå och blöt och med en temperatur på 0-7 på natten och 8-15 på dagen. Årsmedeltemperaturen är 19 grader med en årlig nederbörd på 1640 mm.

Bästa tiden att besöka Yangshuo

En bra period att besöka är i april/maj då det ännu inte är så het, ca 20-30 grader och oftast klara dagar. Det är också planteringssäsongen så det finns mycket att se ute på landet. Oktober/november är också en bra period, då har sommarhettan försvunnit och dagstemperaturen är ca 20-30 grader med många klara och soliga dagar. Det är också skördeperioden så återigen mycket att se ute på landet.

Undvik att åka till Yangshuo

…under första veckan av maj och första veckan av oktober då Kina firar nationella helgdagar och folk är lediga och det finns mycket folk överallt.

…under kinesiskt nyår (den andra nymånen efter vintersolståndet) då alla kineser är lediga en vecka och hemma med sina familjer och det mesta är helt stängt. För 2013 börjar kinesiskt nyår 10 februari. 2013 är ormens år.

Språk

Mandarin och Yangshuo dialekter

Åka hit

Att åka till Yangshuo är enkelt. Från Guilin åker man hit antingen med buss (ca 1,5 timme) eller en båtkryssning som tar ca 4-5 timmar (även om vi inte rekommenderar den senare).

Våra paketresor