Om Zhangjiajie

Om Zhangjiajie

Ökade stort i populäritet efter filmen Avatar

Staden Zhangjiajie, med samma namn som Zhangjiajie National Forest Park,ligger i sydcentrala delen av Kina i provinsen Hunan. Staden har en befolkning på 1.5 miljoner invånare.

Av områdets area är ca 75% täckt med berg. Här ligger natursevärdheten Wulingyuan Scenic Area (397.5km2), som ligger vid början av dessa enastående berg, och består av tre olika nationalparker där den kändaste nationalparken är Zhangjiajie National Forest Park. De andra två nationalparkerna är Suoxiyu Nature Reserve och Tianzi Mountain Natural Reserve.

Zhangjiajie blev ännu kändare efter att filmen Avatar med sina flytande klippor inspirerats av bl.a. bergsvyerna i Zhangjiajie National Forest Park. Zhangjiajie National Forest Park hade 2011 över 30 miljoner besökare.

Zhangjiajie National Forest Park

Zhangjiajie National Forest Park är vanligtvis benämnt till bara Zhangjiajie, vilket ibland kan skapa förvirring vilket man menar, men allmänt när man säger Zhangjiajie menar man i första hand parken och i andra hand staden.

Skogen av sandstenpelar

Zhangjiajie var ursprungligen en statligt kontrollerad trädfarm som grundades 1958. 1982 blev Zhangjiajie National Forest Park kinas första nationella skogspark och täcker ett område på 48km2. Parken ligger 32 km från staden Zhangjiajie och 28km från Wulingyuan Scenic Area.

Parken är full av sin mest berömda geografiska kännetecken, dess stenpelar-liknade formationer som man kan se överallt i parken. De drastiska stenpelarna är över 200 meter höga och är resultatet av tusentals år av erosion. Eftersom det är fuktigt här året runt finns det tät vegetation. Erosionen huvudorsak är från is som expanderar under vintern och växterna som växer på dem. Andra orsaker är jordskred och vattenerosion. I hela Wulingyuan-området finns det fler än 3000 stenpelare och klippor av sandsten, det är så många att man brukar kalla området för skogen av sandstenpelare.

Dessa sandstenpelare är ett självklart kännetecken av det kinesiska landskapet och man kan hitta dessa i många antika kinesiska målningar. I parken finns ogripbara klippor, klara bäckar, mångfaldig fauna och ett behagligt klimat. Landskapen av höga sandstenpelare möts av konstrast till lanskapens annars djupa raviner.

Förutom ett stort antal utsiktplatser högt upp kan man vandra nere i skogen och passera småsjöar, vattenfall, grottor, djupa dalar, magnifika bergskedjor och förstås dessa sandstenpelare. Det kan ibland kännas som en dröm men Zhangjiajie är verkligen ett sagoland av naturlig skönhet. Det finns så många aktiviteter man kan göra i Zhangjiajie; vandring, flottåkning, cykling, upptäcka grottor, fiske och klättring. Parken Zhangjiajie är majestiskt, unik, lugn och samtidigt vild med alla dess unika djur.

Området, som officiellt heter Wulingyuan Scenic and Historic Interest Area, där Zhangjiajie National Forest Park ingår, upptogs på Unesco:s världsarvslista 1992 för dess slående skönhet av landskapet och att det i området finns ett antal utrotningshotade växter och djurarter. År 2004 fick Zhangjiajie National Forest Park även titeln ”World Geological Park” av Unesco.

Det finns inga ord som kan beskriva skönheten av parken men det känns som om man är på en annan planet. Zhangjiajie National Forest Park är en plats man inte får missa.

Råd & Tips om Zhangjiajie

Idag är det smidigt att åka till Zhangjiajie. Man kan ta flyget direkt till Zhangjiajie Hehua Airport från alla Kinas större städer. Man kan även ta tåg från Peking, Shanghai, Nanning, Liuzhuo och Changsha.

1. Det finns två linbanor i parken som alternativ att gå till fots. En linbana går upp till The Yellow Stone Stronghold/Huangshi Village, den andra är Tianmen Mountains linbana som är 7,2 kilometer och världens längsta passagerarlinbana, där du som mest har ett gap på över 1200 meter under dig. Tianmen Mountains linbana börjar i förorten till staden Zhangjiajie och går bl.a. över fält och byar innan riktiga stigningen börjar efter man gjort ett byte. Ska du ta linbanan upp rekommenderas det att komma tidigt eftersom det kan vara lång kö.

2. Det finns två biljettentréer, den ena ligger vid Zhangjiajie (västra sidan) och den andra vid Wulingyuan (östra sidan). Från dessa entréer går det gratisbussar upp till den faktiskt entrén till parken.

3. Besök 2-7 dagar. 2 dagar minimum och 3-5 dagar rekommenderas.

4. Åk gärna med en privat guide men inte med en guidegrupp.

5. Det finns över 850 hotell i och runt Zhangjiajie, antingen bor man alldeles vid parken Zhangjiajie eller i staden Zhangjiajie en bit bort.

6. Enda nackdelen med Zhangjiajie är att den likt många sevärdheter i Kina är kommersialiserad, men med tanke på att det är en nationalpark är den otroligt kommersialiserad. Det finns många kommersiella fotografer på många olika ställen, utkiksplatser etc, som vill ta bilder på turister och sen tjäna pengar på det. Det finns även kommersiella fotografer vid varje ingång som tar bilder på alla turister som går in och vill förstås att man ska köpa deras bild. Vid ingångarna finns det även många kiosker som säljer souvenirer.

Myndigheterna vill de med tjäna pengar och har byggt diverse byggnader vid Zhangjiajie. Byggnaderna stör inte naturbilden men var tillräckligt störande att myndigheterna 1997 blev varnade av Världsarvskommittén och var tvungna att riva flera hundra byggnader vid Zhangjiajie eftersom Världsarvskommittén ansåg det var kommersiell överexploatering.

Vill man slippa de kommersiella fotograferna som en del störs på, och även undvika när det är flest turister ska man åka under lågsäsongen som är under november-mars.

Våra paketresor