Shoppinggränder i Shanghai

Shoppinggränder i Shanghai

Gränderna i Shanghai smala men det finns gott om intresseväckande föremål att upptäcka

När man promenerar längst Shanghais gator är det omöjligt att missa alla dessa gigantiska moderna shoppinggallerior som ligger en efter en. Mellan de moderna byggnaderna finns springor med gränder som tycks tillhöra en annan tid och plats. En shoppingtur i Shanghais gränder är som att komma in i en annan värld.

Tianzi Fang

När du går genom gränderna av Tianzifang kommer du att undra om du verkligen är i storstaden Shanghai. Tianzifang är känt för husen som är byggda med traditionell bostadsstil kallad Shikumen. Shikumen, översatt till ”stendörrar” är en byggnadsstil i Shanghai (med stendörrar), som blandar arkitektur från öst och väst.

Tianzifang är ett bevarat område, från Shanghais annars påtagliga modernisering, med smala små gränder och mysiga affärer. Här finns, förutom den fina byggnadsstilen, 29 konst- och designgallerior, 58 hantverksaffärer och gallerior, 65 antikbutiker som är hjärtat i Tianzifang, men även caféer, tea house, barer, sidenbutiker och restauranger.

Den lokala befolkningen brukar kalla Tianzifan för ”Xintiandi nr 2” eftersom området är mindre än Xintiandi men till skillnad från Xintiandi är Tianzifang inte är lika kommersiellt.

Under början och mitten av 1900-talet föredrog tjänstemän, läkare, doktorer, artister och banktjänstemän att bosätta sig här. Området motsvarade dagens rikemansområden. År 1998 är en milstolpe i Tianzifangs historia. Chen Yifei, en av Kinas mest berömda moderna artister, tog då över två övergivna fabriker och gjorde om dem till hans oljemålnings-, skulptur-, mode- och fotografstudio. I och med det fick området en rejäl statushöjning som konstområde och lockade fler artister. Chens cross-street skulptur står nu i östra sidan av TaikangLu, känd som symbolen för Taikang Art Street.

PRAKTISK INFO

Öppettider
Alla dagar 10:00-22:00 (de flesta butiker)

Kategori

Bugdet
30 RMB – några hundralappar

Karaktäristiskt
Konststudio, mycket folk under kväll, turistattraktion

Adress
Taikang Road, nr 274 – 210, Huangpu district

Changle Road

Changle Road är full av småbutiker och har blivit en attraktiv plats för Shanghais yngre och modemedvetna. Butikerna här hyrs av ägarna för de gamla och reparerade hus som en gång var fransk koncession och gatan har därför en stark utländsk arkitekturstil. Här finns ca 30-40 småbutiker längst gatan och omkringliggande område.

Det är en gata med butiker mest för kvinnor, förutom östra delen av gatan. Du kan hitta allt här, från piratmärken till äkta märken, kläder designade av lokala designers och kläder importerat från Japan, Sydkorea och Europa med flera. Flera butiker är värda ett besök såsom La Vie, Eno, Market Street och Corade. Vackra plataner som täcker hela gatan, många stillfulla villor och byggnader från Shanghais koloniala tider gör Changle Road till en gata som även är mycket mysig att bara promenera och strosa på.

Vid hörnet av Changle Road och Shaanxi Road ligger Garden Books, den engelska bokaffären som är bäst ansedd i Shanghai. Butikerna häromkring säljer mest siden där kan du köpa färdiga SIDENCHEONGSAM eller kan du skapa din egen sidenklänning. Butikerna i mitten av Changle Road, speciellt de nära Ruijin Road, säljer det trendigaste valet för kvinnor. Längst bort på Changle Road, på östra delen, finns butikerna för män.

PRAKTISK INFO

Öppettider
Alla dagar 11:00-21:00 (de flesta butiker)

Kategori

Bugdet
50 RMB – några hundralappar

Karaktäristiskt
Småbutiker, kläder, restauranger, caféer, ligger i f.d. French Concession

Adress
Changle road, Huangpu district

Xinle Road

Den före detta franska koncession har massor av fina, trädkantrade gator med butiker, barer och caféer men Xinle Road (Xinle Lu) måste nog vara den mest idylliska. Xinle Road är en gata som går parallellt med Changle Road och är också en mysig gata att promenera på, och shoppa på såklart. Xinle Road är känd för dess spa, klädbutiker och ätställen och med inslag av den europeiska arkitekturen. Xinle Road är kortare än Changle Road av de två så börja i korsningen av North Xiangyang Road och gå väst. Du passerar en mängd olika lokala klädbutiker, utbudet blir allt bättre ju längre västerut du kommer.

På Xinle Road har flera lokala modedesigners öppnat upp sina egna butiker. När du går längst gatan kommer du märka att det finns så många trendiga butiker som säjer bra kvalitetskläder och många chic butiker som säljer produkter med senaste modet från Japan, Sydkorea och Europa. Tänk bara på att ibland måste man gå genom en trädgård först innan man faktiskt kommer till butiken.

PRAKTISK INFO

Öppettider
Alla dagar 11:00-22:00 (de flesta butiker)

Kategori

Bugdet
100 RMB – flera tusen

Karaktäristiskt
Modebutiker, caféer, barer, ligger i f.d. French Concession

Adress
Xinle road, Huangpu district

 

Våra paketresor