Sichuan opera

Sichuan opera

Sichuan opera

Sichuan opera är en lokal opera som är populär i provinserna Sichuan, Yunnan och Guizhou och är en betydande del av Chengdu kulturen. Sichuan opera är en av de äldsta formerna av opera och det som Sichuan opera i andra delar av Kina och utomlands är mest känd för sin illusionsteknik ”skifta ansikte” där skådespelaren byter ansiktsmask ett stort antal gånger inom loppet av någon minut.

Sichuan opera

Sichuan opera är världskänd och har några mycket distinkta inslag t.ex. skifta ansikte, eldsprutning, jonglera porslin och rullande ljus (gundeng). Sichuan opera karaktäriseras av unika solonummer, elegant skådespeleri, kraftigt trummande och talangfulla komiker. Akrobater hoppar genom brinnande rep och slukar svärd och underhåller publiken och artister bär ljusa och färggranna kläder, rör sig snabbt och med dramatisk musik. Sichuan opera är verkligen en perfekt blandning av lokal dialekt tillsammans med kostymerna, folkmusiken och danser från andra regioner.

I de flesta lokal kinesiska operor brukar ansiktet på artisterna vara målat, men i Sichuan opera har artisterna ofta färggranna ansiktsmasker. På så sätt kan de använda sin ”skifta ansikte”-skicklighet för att visa karaktärernas ändrade känslor och uppnå en mer dramatisk effekt. Artisterna kan skifta ansiktsmasker i snabb följd genom att bara svepa handen eller vända på huvudet.

Skifta ansikte är höjdpunkten av Sichuan opera och man tror att människor långt tillbaka i tiden målade sina ansikten för att skrämma bort vilda djur.

Sichuan opera har lång historia och har sitt ursprung från ca 400 år sedan vid slutet av Mingdynastin och början av Qingdynastin. Vid den tiden hade man i Sichuanområdet flera olika typer av teatrar men som gradvis utvecklades och blandades samman till en opera, såsom det är idag. De flesta shower av Sichuan opera som man ser idag är hämtade och modifierade från kinesiska klassiska noveller, mytologier, legender och folkhistorier.

Skifta ansikte

Skifta ansikte, eller bian lian på kinesiska, började för omkring 300 år sedan under Qingdynastins kejsare Qianlong. Det är en viktig aspekt för Sichuan opera och den exakta tekniken som används för att byta mask i modern Sichuan opera är en väl bevarad hemlighet. Hemligheterna har förts vidare inom teaterfamiljerna från generation till generation. I nutida opera rör artisterna sina armar och vrider på huvudet och deras färgade maskar ändras hela tiden.

I början ändrades färgerna på artisterns maskar genom att använda pulver som blåstes från skålar. Pulvret skulle då fastna på det inoljade ansiktet. En annan metod var att smeta in ansiktet med färgad kräm gömt i deras handflata. År 1920 använde artister lager av masker av t.ex. papper. Nu för tiden används speciella masker för ”skifta ansikte” som görs speciellt för varje artists ansikte för att masken ska kunna placeras så nära huden som möjligt. Duktiga artister kan byta omkring 10 masker på 20 sekunder.

Guinness världsrekord har Sichuan Opera master Peng Denghuai som byte 14 masker på 25 sekunder.

Våra paketresor