Signaturmaträtter i Xian

Signaturmaträtter i Xian

Babao Meigui Jing Gao / 八宝玫瑰镜糕

Babao Meigui Jing Gao översätts ungefär till ”Åtta skatter rosspegel kaka” efter dess många färger på riskakan. Det är en muslimsk riskaka som görs genom att lägga osötat klibbigt ris i enskilda träformar. Man strör sedan socker över och en söt sås gjord av rosenblad, sen doppar man den ena sidan i krossade nötter, den andra i svart sesam. Babao Meigui Jing Gao finns i olika smaker som t.ex. vattenmelon, röda bönor och melon. Det ångade riset tas sedan ut ur formen med en spett och blir som nöttäckt pinne, som äts ungefär som en klubba.

Dumpling Banquet

Vare sig om du reser i norra eller södra Kina finns det en delikates (typ knyten) som du helt säkert kommer att se på alla menyer – dumplings. Dumplings anses som en av de mest vanliga rätterna i Kina (om inte den allra vanligaste). Dumplings är en allmän favorit och har en lång historia och är en viktig del av alla festmåltider och serveras säkerligen till FAMILJEÅTERFÖRENINGEN under t.ex. Kinesiska vårfestivalen, mer känt som KINESISKA NYÅRET.

Dumplings kan vara allt från snabbmat till en riktigt delikates som kan roa familjer eller vänner eller vara huvudrätten på en mer formel bjudning. Xian-Äta-DumplingBanquet När du reser i Xian, är att prova på Dumpling Banquet, en av de saker du inte får missa. Xians Dumpling Banquet har fört fram nya idéer i dess färg, doft, smak och stil men ända lagt till en dos av den antika kulturen. Dumplings är inte längre den enkla typen av vetemjölsknyten. Nu har man ändrat lite på traditionen att bara använda fläskkött, nötkött, fårkött och grönsaker till att även använda kyckling, anka, fisk, fläsk, kött, ägg, delikatesser från land och hav och färska grönsaker.

Dumplings kan man sedan ånga, steka eller koka, och allt detta går under ett gemensamt samlingsnamn – dumplings. Man har även lagt till många olika smaker såsom sur, söt, kryddig osv. Stilen har man också ändrat och gjort mycket fin med stilar som blommor, fågel, gräs, fisk etc. Listan över varianten på dumplings tycks vara oändlig och Xian Dumpling Banquet kan delas in i fem olika kategorier, Hundred Flowers Banquet, Peony Banquet, Dragon and Phoenix Banquet, Eight Treasures Banquet and Royal Banquet. Varje Banquet består sen i sin tur av 108 olika stilar eller typer av dumplings. ”De Fa Chang” och ”Jie Fang Lu Jiao Zi Guan” är de två mest berömda restaurangerna som serverar dumpling banquet.

Fengmi Liang Gao / 蜂蜜凉糕

Fengmi Liang Gao skiljer sig lite från det honungsklibbiga riset, FENGMI ZONG ZI, då man till denna gatumat även lägger på sesam och ros sylt och att man skär den till små bitar innan man äter den. Den är söt och har kallt klibbigt ris och är, precis som Zong Zi, ett bra tilltugg under den varma sommaren. Precis många andra tilltugg kan man hitta Fengmi Liang Gao överallt på Muslim Street och vanligtviss kostar den ca 5 RMB per box.

Fengmi Zong Zi / 蜂蜜粽子

Zong Zi är en traditionell mat som vanligtvis äts av kineser varje år under DRAKBÅTSFESTIVALEN. I Xians provins Shaanxi kan man dock äta den året runt eftersom lokalbefolkningen tycker om den så mycket. Rätten består av klibbigt ris som kan innehålla alla möjliga fyllningar, den lindas sedan in i bamboo- eller röda blad. Den kan sedan kokas eller ångkokas, men serveras kall. I västländer är denna rätt ofta känd som risdumplings. Till rätten läggs ofta honung och sirap på och rätten är ett populärt tilltugg på sommaren för dess söta och kalla smak.

Guan Tang Bao Zi / 灌汤包子

Guan Tang Bao Zi är en sorts ångade knyten med kött, hackade grönsaker och varm sås. Det är en av Xians mest kända specialiteter och serveras främst av the Jia Brother’s Restaurant in the MUSLIM STREET och är en av de mest uppmärksammade restaurangerna i Xian city. Jia Brother’s Restaurant har många besökare varje dag, både lokalbefolkningen och turister. Kommer du hit kan du få färsk Guan Tang Bao Zi med fyllning av fårkött, nätkött eller grönsaker, men också med gröt kallad ”eight-treasure porridge”. Även om restaurangen är så berömd så är priserna riktigt prisvärda. 10 ångade knyten kostar ungefär 20 RMB.

Kao Anchun Dan / 烤鹌鹑蛋

En annan specialitet från Xians muslimska kvarter som är vaktelägg. Kao Anchun Dan tillagas på en speciellt utformad grill som har rader av små, runda fördjupningar där äggen kläcks och sedan finns ett spår för att sätta in ett spett in i äggen. Medans de tillagar äggen så penslas vakteläggen med sesamkräm. När allt är klart har du ett spett med fem läckra och lagom stora ägg att äta medans du vandrar iväg till nästa matställe.

Liang Pi / 凉皮

Liang Pi är en populär sommarmat i Xian men säljs numera året runt. Liang Pi är en typ av ångade kalla nudlar och är en typisk mat i Shannanområdet och har länge varit omåttligt omtyckta av Xianfolket. Det finns två typer av Liang Pi, ”Mi Pi”(米皮) och ”Gan Mian Pi”(擀面皮), och skillnaden mellan dessa är att ”Mi Pi” är gjord av ris och ”Gan Mian Pi” på vetemjöl. Mi Pi smakar också lite mjukare och ser lite vitare ut. Risnudlarna eller Mi Pi blandas med olika sorters kryddor som röd peppar, sås, salt, vinäger, krossad vitlök och böngroddar.
Den andra typen, Gan Mian Pi, är gjord av vetemjöl och ser genomskinlig ut, smakar kallt och är känd för sin vita färg, lena yta, tunna form, elastiska konsistens, mjuka och kryddad smak. Gan Mian Pi äts tillsammans med vitlök, ingefära, peppar, sås, vinäger, böngroddar, paprikamjöl, salt, skivad gurka, kummin, kycklingextrakt, sesamolja etc. Vilken av dessa typer du får beror helt på varifrån du köper, men många ställen ha båda typerna.
Den finns dock en annan typ som framkommit de senaste åren, ”Majiang Liang Pi” och är lite av vidareutveckling av Mi Pi. Majiang liang pi (麻酱凉皮) använder de typiska nudlarna gjorda av ris (precis som Mi Pi), men överst på nudlarna har man istället sesamfrö pastej, chili olja och mycket starkare vinäger. Majiang Liang Pi säljs på MUSLIM STREET och överallt i Xian. I restauranger äter man Majiang liang pi som vanligt men köper man den på gatan brukar man få den i en liten påse att ta med sig maten i.
Liang Pi är tillsammans med andra maträtter mat som är mycket typisk Xian och vill man prova ny mat som skiljer sig från den maten man kanske provat innan i Peking eller Shanghai är denna maträtt absolut värt att prova. Liang Pi är lätt att få tag på vid nästan varje smågata i Xian och kostar ca 6 RMB.

Niu Rou Bing / 牛肉饼

Niu Rou Bing kallas också för Qian Ceng Niu Rou Bing eller på engelska Chinese Beef Roll. Niu Rou Bing har en historia på över 1200 år och kan beskrivas som en pitabröd som fylls med nötkött och gräslök. Idag är Niu Rou Bing ett vanligt frukostval för många Xianbor. Brödet steks med olja och degen är tunn som papper och smakar krispigt och fyllning är mör och smakfull. Bäst är att äta Niu Rou Bing direkt då den är varm och som allra godast.

Rou Jia Mo / 肉夹馍

Rou Jia Mo är en typ av gatumat som kommer från Xians provins Shaanxi och maträtten anses lite av symbolen för gatumat för regionen, är mycket populär i Xian och har blivit populär i hela Kina. Den är också mycket uppskattad av utländska turister som kommer till Xian och är ett måste att prova under ditt besök i Xian.

Rou Jia Mo är som kött packat i pitabröd, ”Rou” betyder här på kinesiska nöt- eller fårkött som är stuvad i flera timmar i en soppa med över 20 olika sorters kryddor och smakämnen. ”Mo” på kinesiska är en typ av platt bröd som är gjort på vetemjöl. När ”Rou” är klart blandas den med koriander och mild peppar och stoppas in i ”Mo”. Rou Jia Mo kallas också för kinesisk hamburgare eftersom den är mycket lik västerländsk hamburgare. Rou Jia Mos popularitet gör att den är lätt att få tag på överallt i Xian, i matstånd, restauranger etc.
En autentisk ”Mo” eller bröd är gjort från vetemjöl som sedan görs till en smet och rörs upprepade gånger under en längre tid och bakas sedan i en lerugn, men nu i många delar av Kina görs Mo i en stekpanna eller tryckkokare, och det resulterar i att smaken skiljer sig betydligt från den autentiska lerungsbakade versionen. Beroende på typer av kryddor som används för att koka köttet och sättet brödet görs på så kan smaken på Rou Jia Mo smaka mycket olika beroende från vart du köper den.

Rou Jia Mo kostar omkring 8 RMB i de flesta delar av Xian och kan vara världens äldsta macka eller hamburgare då historien av brödet går att datera tillbaka till Qindynastin (221 f.Kr-206 f.Kr), och hette då Hanrou. Kom ihåg att prova en (eller två eller tre) av dessa historiska hamburgare!

Några kända matställen som serverar Rou Jiao Mo
Qin yu Rou Jia Mo (秦豫肉夹馍)
Fan Ji La Zhi Rou Jia Mo (樊记腊汁肉夹馍)
Liu Feng La Niu Rou Jia Mo (刘峰腊牛肉夹馍)
Zi Wu Lu Zhang Ji Rou Jia Mo (子午路张记肉夹馍)
Li Lao San La Niu Rou Jia Mo (李老三腊牛肉夹馍)

Shi Zi Bing / 柿子饼

Shi Zi Bing liknar ungefär som minipajer och degen till dessa små, tuggbara kakor är gjort av mjöl och persimon som ger dem en vacker orange färg. Det finns många olika sorters fyllning man kan ha i Shi Zi Bing som t.ex. valnöt, rosenblad eller svart sesam som sen blandas med socker. Kakorna steks sedan tills utsidan är krispig och fyllningen har blivit som en kladdig och söt sirap. MUSLIM STREET har ett antal matstånd som serverar detta tilltugg hela året och till mycket billigt pris.

Yang Rou Chuan / 羊肉串

Yang Rou Chuan, eller lammkebab, är en rätt/gatumat med kines-islamiskt ursprung som är vanligt förekommande i Xians muslimska kvarter. På gatan känd som Muslim Street kan man se män som med kolgrill grillar lamm som är marinerade i kummin och röd peppar. Efter grillningen är Yang Rou Chuan kryddig, väldoftande och mör och är speciellt god att äta under Xians kallare månader.

Yang Rou Pao Mo / 羊肉泡馍

När man besöker Xian är det två saker man måste göra: Ett är att se TERRAKOTTAARMÉN, det andra är att smaka Yang Rou Pao Mo. Yang Rou Pao Mo är en traditionell maträtt och seden är både unik och intressant. När man beställer Yang Rou Pao Mo får man en stor skål och ett antal bröd. Man river sedan sitt färskbakade runda och platta bröd (kallat Bing) i små bitar ner i en skål. Ju mindre bitar på brödet, desto bättre smak. Man lämnar tillbaka skålen till kocken som gör i ordning soppan och häller på en soppa av utsökt nöt- eller lammköttbuljong. Bröden absorberar sedan smaken av denna soppa. Kocken lägger sedan på nudlar med tofu, salladslök, svamp och nöt- eller fårkött. Efter ca 5-10 minuter är soppan klar för dig att äta. Traditionellt sett brukar gästen själv riva brödet i små bitar men på vissa restauranger gör dom det för dig.

Yang Rou Pao Mo låter kanske inte som om det skulle kunna bli en favorit för dig men om du vill prova något av den lokala maten från västra Kina, då är detta verkligen något att prova. Och allra bäst smakar den i Xian.
Yang Rou Pao Mo finns i hela provinsen Shaanxi men mycket populär i Xian som en traditionell näringsrik måltid och man kan hitta den överallt i hela Xian. Många restauranger i Xian serverar Yang Rou Pao Mo men bland de populäraste är Lao Sun Jia, som etablerades 1898, och Tong Sheng Xiang som har serverat mat med toppkvalité i nästan 100 år.

Måltiden äts oftast till frukost eller lunch och den är mättande och ger arbetare mycket energi. Mycket traditionella restauranger förväntar sig några fler gäster under dagen och stänger kl 14:00. De flesta andra restauranger vet att gäster vill äta måltiden när som helst på dagen och har öppet till 20:00.

Några kända matställen som serverar Yang Rou Pao Mo
Lao Sun Jia (老孙家泡馍)
Tong Sheng Xiang (同盛祥)
Lao Mi Jia Da Yu Pao Mo (老米家大雨泡馍)
Guo Yuan Zhai Mi Jia Pao Mo Guan (果渊斋米家泡馍馆)
Lao Liu Jia Pao Mo Guan (老刘家泡馍馆)

Våra paketresor