Simatai delen av kinesiska muren

Simatai delen av kinesiska muren

En av delarna för dig som gillar vandring

Kinesiska regeringen ansåg Simatai-delen av kinesiska muren för farlig för besökare och behövde renoveras och Simtatai delen är därför stängd för omfattande renovationer sedan juni 2010. Från början var det sagt att renovationerna skulle ta två år men öppningsdatumet har flyttats fram och är oklart. Nya uppgifter är dock att det sägs att den ska öppnas upp 1 oktober 2013, i samband med kinas nationaldagsfirande. Vi hoppas att Simatais unika egenskaper blivit välbevarade trots omfattande renovationer.

Simatai är en av få delar som till stor del är av ursprungligt skick och hade, tills pågående renovering, inte genomgått lika många renoveringar som många andra delar har runt Peking. Simatai är byggd under tidig Mingdynasti och är den enda delen som fortfarande har kvar ursprungliga karaktärsdrag från Mingdynastin.

Simatai har 35 vakttorn i olika former som ligger tät nära varandra. I vanliga fall på kinesiska muren byggs det ett torn var femhundrade meter men här ligger medlet på 154m och det närmaste är 44m ifrån varandra. Dessutom, tack vare murens mångfald i struktur så brukar man säga att om man vill se murens många ansikten så brukar Simatai vara ett bra val så man få se det bästa från de olika delarna.

Simatai delas upp i två delar, en österlig och en västerlig, av en sjö som heter Mandarin Duck Lake, som får sitt vatten från två källor. Den ena källan är varm, den andra är kall och tack vare detta så fryser inte sjön trots att Peking kan bli riktigt kallt på vintern. På vintern kan man se het ånga som kommer upp från sjön, en fantastisk syn.

Simatai är en av de mest kända och spektakulära delarna av den kinesiska muren och ligger ca 12 mil nordväst om Peking. Simatai sträcker sig 5.4km med Jinshanling delen till väst och är välkänd för dess branthet, täthet, mångfaldig i dess struktur, välbevarade och fantastisk skönhet.

Simatai följer högsta toppen av berget, stup eller klippor och i och med det har Simatai en brant topografi, tuff att vandra på, ofta branta och ibland mycket smala partier, men är också väldigt belönande!

Den österliga delen av muren har 15 vakttorn och är mycket brant då den går på en brant bergsrygg och ser nästan ut som en slingrande drake som hoppar ut ur sjön. Muren går från att vara 295m ö.h. till tvärt gå upp till ca 1000m ö.h. där man får en fantastisk utsikt från vakttornet Watch Beijing Tower och man kan nästan se konturen av Peking. Jämfört med den österliga delen är västerliga delen jämnare och relativt lätt att vandra på och man kan studera den välbevarade muren i detalj, skottgluggar och vakttorn.

Med ett fantastiskt sceneri och brant topografi är Simatai en enastående plats för sightseeing, vandring och utforskning och ett äventyr du aldrig kommer glömma! När Simatai var öppen var öppen var Jinshanling – Simatai en väldigt populär vandringsrutt, som tar ca 4 timmar. Säkerligen kommer rutten åter få sin populäritet när Simatai öppnar igen.

Råd & tips

1. Det är svårt att ge råd då vi inte vet hur den ”nya” delen kommer bli, en del saker t.ex terräng går inte att ändra på. Som vi har beskrivit så är en del av Simatai mycket brant. Det är rekommenderat att ha bra kondition och balans. Det finns en del ställen som är extremt branta och smala, hurvida dessa är ombyggda får framtiden utvisa. Vi kommer att uppdatera när vi vet mera om hur Simatai har förändrats.

2. När man går på Simatai kan man se ett avsnitt tegelstenar som har inskriptioner som visar datumet då dessa tegelstenar gjordes, men även armens kodnummer som gjorde dem.

3. Klä dig för vandring, ha bra skor och solskyddsmedel.

4. För att komma till själva muren vid Simatai finns det två sätt, antingen vandrar man upp eller tar man linbana. Planera din tid hur du vill göra, t.ex. ta linbana upp och vandra ner etc. Observera att vid andra delar av muren ligger den övre linbanestationen mycket nära muren men vid Simatai ligger den övre linbanestationen en bra bit från muren.

 

TRANSPORT INFO

司马台长城[si ma tai chang cheng]
Simatai delen

Det finns bara bussar till Simatai som också kräver flera byten. Kan man inte kinesiska så är det väldigt krångligt och lätt att hamna vilse, vi rekommenderar därför att man åker dit med arrangerade turer.

PRAKTISK INFO

ÖPPETTIDER
Uppdateras när muren öppnar

ENTRÉAVGIFT
Uppdateras när muren öppnar

BERÄKNAD BESÖKSTID
Kortast vandringstid är 4-5 timmar på muren

KARAKTÄRISTISKT
Världsarv, historia, natur, underverk, vandring

Våra paketresor