Sommarpalatset

Sommarpalatset

Världens största och bäst välbevarade kejserliga trädgård

15 kilometer från centrala Peking ligger Sommarpalatset. Som det låter på namnet så var sommarpalatset sommarbostaden för Kinas kejsare, en tillflyktsort från Den Förbjudna staden. Dess kinesiska namn, Yi He Yuan, kan översätts till ”Trädgården för kultiverad harmoni” eller ”Trädgården för bevarandet av hälsa och harmoni”.

Om Sommarpalatset

Koppla av som kejsarinnan i den kejserliga trädgården

Sommarpalatset byggdes ursprungligen under Jindynastin runt år 1200. Sommarpalatset användes som en lyxig park för olika kejsare i Qingdynastin (1644 – 1911) där de kunde spendera somrarna.

Sommarpalatsets landskap domineras av Longevity Hill och Kunming Lake och är totalt 2,9km2 varav Kunming Lake upptar ca tre fjärdedelar. Total byggnadsyta är ca 70000m2 som består av t.ex. palats och paviljonger. Hela sommarpalatset är välkänt för dess stora och ovärderliga samling av kulturella föremål.

Det finns tre ingångar till Sommarpalatset och de två populäraste ingångarna är Östra palatsporten (东门) och Norra palatsporten (北门). Vi rekommenderar Östra palatsporten (East Palace Gate).

Oavsett vilken ingång man väljer finns det några viktiga sevärdheter som du inte får missa. Du läser om dom om du klickar dig vidare nedan.

”Sommarpalatset, på engelska Summerpalace, är utsedd till en av Kinas fyra mest berömda trädgårdar och är en klassisk trädgård med kinesisk arkitektur där berg, sjöar, broar, paviljonger och palats tillsammans skapar en harmonisk omgivning. Målet var att efterlikna de vackra landskapen i Kina såsom Västra sjön i Hangzhou och gatorna i Suzhou och återskapa dessa i sommarpalatset i Peking.”

Är du mycket intresserad av kinesisk historia rekommenderar vi att du hyr en turguide för att guida dig runt (boka 2 dagar innan). Annars är det mycket trevligare om man i promenera runt egen takt och upptäcker trädgården. Sommarpalatset borde ligga som nummer tre på din lista, efter Kinesiska muren och Den Förbjudna staden!

1998 blev Sommarpalatset upptagen på Unesco:s världsarvslista.

Sevärdheterna vid Sommarpalatset

Går du in vid Östra palatsporten (East Palace Gate) möts du direkt av THE HALL OF BENEVOLENCE AND LONGEVITY. Det var härifrån kejsarna styrde landet när de var i Sommarpalatset och tronen kejsaren satt i finns också här.

Därefter kommer du till KUNMINGSJÖN som nästan dominerar hela Sommarpalatset. Sjön är konstgjord och den tog 14 år (1750-1764) och 10000 arbetare för att färdigställa. Den ursprungliga sjön var betydligt mindre. 3500 år sedan användes den som vattenkälla och för bevattning. År 1291 utvecklades sjön till en reservoar för Peking för att alltså slutligen 1750 förstora sjön till den ser ut idag. Kunmingsjön har tre öar som heter Nunhu, Tuancheng och Zaojian.

Tittar man vänster från Kunmingsjön ser man 17-VALVS BRO (The 17-Arch Bridge) som är den största bron i Kunmingsjön. Den är 150 meter lång och 8 meter bred och ansluter östra sidan av Kunmingsjön med Dragon King Temple på ön Nan Hu. Från varje kant har bron åtta valv, och numret åtta symboliserar lycka och rikedom i Kina. Det nionde valvet i mitten är störst och siffran nio är kejsarens viktigaste nummer. Bron symboliserar alltså kejsaren i mitten med lycka och rikedom på vardera sida.

På väg mot Longvity Hill passerar du DEN LÅNGA KORRIDOREN (Long corridor) som är 728 meter lång och är världens längsta tänkta korridor helt i trä. Korridoren byggdes 1750 för Qianlongs mor för att hon skulle kunna njuta av vyn av sjön även under regniga dagar. Korridoren är vackert dekorerad med över 14000 målningar i varierande motiv och gör korridoren till ett riktigt konstgalleri. Efter halva långa korridoren kan man svänga av till höger och gå upp för Longvity Hill, vilket du inte ska göra utan fortsätt hela korridorens längd.

När du gått hela den långa korridorens längd kommer du till den kända MARMORBÅTEN (The Marble boat). Den kan vara lätt att missa eftersom den är utom syn nästan vart man än befinner sig i Sommarpalatset förrän man har kommer till slutet av den långa korridoren. Marmorbåten byggdes 1755 och botten av båten är gjord av stora marmorstenar. Båten är 36 meter lång och består av två däck. De ursprungliga däcken förstördes av invaderande trupper 1860 men kejsarinnan Cixi återuppbyggde det 1893 och la till två hjul i färgat tegel, ett på var sida om båten och byggde två nya däck i europeisk stil. Däcken på båten är gjorda av trä men målade så att det ska se ut som marmor.

Longvity Hill är kullen som man ser vart man än går och byggnaden som mest förknippar med kullen är TOWER OF BUDDHIST INCENSE och är en religiös byggnad. Medan du går upp för trapporna till byggnaden så kan du se ner på alla byggnader, gårdar och den vackra vyn av Kunmingsjön. Efter Tower of Buddist Incense kommer ni till Hall of the Sea of Wisdom som inte går att missa.

Efter ni har gått ner från kullen och är på väg ut från Sommarpalatset kommer ni till det som kanske enligt många är bland det bästa i hela Sommarpalatset nämligen SUZHOU MARKET STREET som ligger vid North Palace Gate. Vid bron precis vid utgången, går man ned för några trappor, då kommer man till Suzhou Street.

Suzhou Market Street (Suzhoujie) är 300 meter lång och går längst stranden av Back lake, och har tagit efter den antika stilen av butiker som går längst floden i staden Souzhou i provinsen Jiangsu. Gatan byggdes ursprungligen för att ge kejsaren och kejsarinnan upplevelsen att shoppa i denna vattenstad. När kejserligt folk kom dit brukade eunucks spela som handelsmän och kunder för att det kejserliga folket skulle känna sig som vanliga medborgare, vilket var förbjudet för dem. Idag är all butikpersonal, båtfarare och poliser klädda i kostymer från Qingdynastin (1644-1911).

Historia om Sommarpalatset

Trädgården som idag är Sommarpalatset kan dateras tillbaka till Jindynastin (1115-1234). Under Yuandynastin (1279-1368) ville den Mongoliska kejsaren Kublai Khan förbättra Pekings vattenförsörjning och byggde då kanaler för att transportera vatten från berg i väster till Sommarpalatset. Han förstorade också huvudsjön (Kunmingsjön) så att den skulle funka som en reservoar.

Kejsaren Qianlong (1736-1796) av Qingdynastin (1644-1911) hade rest mycket i Kina och lagt märke till många vackra platser och han la till många saker till Sommarpalatset. Han anlitade designers för att återskapa utformningen från olika palats och trädgårdar runt om i Kina. Bland annat förstorades Kunmingsjön för att se ut som den berömda West Lake i Hangzhou.

På order av kejsaren Qianlong påbörjades så byggandet av Sommarpalatset år 1750 som en lyxig kejserlig trädgård för kejserliga familjer för att vila sig och få underhållning.

År 1860 skadades Sommarpalatset svårt när den engelsk-franska alliansen invaderade, plundrade och satte eld på många av byggnaderna i Sommarpalatset. Dagens Sommarpalats kallas ibland för ”Det nya sommarpalatset”, det ursprungliga sommarpalatset eller ”Det gamla sommarpalatset” förstördes 1860 i samband med att det blev invaderat.

År 1888 flyttade Kejsarinnan Cixi in i Sommarpalatset. Hon bestämde sig för att göra omfattande underhåll och bygga ut Sommarpalatset, mest för sin egen vinning. Hon spenderade motsvarande ca 1200 ton silver, pengar som egentligen var avsedda för den kinesiska flottan. Det var också nu som palatset bytte namn från Garden of Clear Ripples till Sommarpalatset.

1900 blev det nyrenoverade Sommarpalatset invaderat igen, denna gång av åtta länders allierade krafter under BOXARUPPRORET som då blev plundrat och förstört. Det var först när den flyende kejsarinnan Cixi återvände till Peking 1903 som en fullskalig restaurering av Sommarpalatset påbörjades som tog två år.

Idag ser Sommarpalatset ut mer eller mindre precis som när det var återuppbyggt 1903. Kejsarinnan Cixi dog 1909 och efter den kinesiska revolutionen (Xinhairevolutionen) öppnades Sommarpalatset upp för allmänheten. Efter den sista Qingkejsaren PuYu tvångsflyttades från Den Förbjudna staden 1924 blev det en park som är mycket populär och avkopplande plats för både inhemska och utländska turister.

Kejsarinnan Cixi
Kejsarinnan Cixi (1861 – 1909) var en av de få kvinnorna som hade mycket politisk makt i Kinas långa historia. Hon är inte omtyckt av dagens kineser eftersom hon anses vara en manipulerad, kallblodigt kvinna som såg att öka sin politiska makt som sin första prioritet. Men å andra sidan brukar kineser säga att utan Cixis själviskhet hade inte Sommarpalatset sett ut som det gör idag. Den sista kejsaren störtades år 1911 och år 1924 öppnades palatset för allmänheten.

1998 blev Sommarpalatset upptagen i Unescos världsarvslista.

Råd & Tips till Sommarpalatset

Man kan ta en tur med drakbåten över sjön då man verkligen kan få en överblick hur stort det egentligen är. Mycket vackert en vacker dag. En del tycker om det och rekommenderar det starkt, en del avråder från det då det kan vara svårt att veta vilken båt man egentligen har bokat och att det är väldigt mycket folk på båten. Upp till dig att bestämma alltså!

Sommarpalatset är stort, om inte gigantiskt är ett mer korrekt ord, så det kommer bli mycket att gå, så ta på dig bekväma skor.

Guidningsinformation
Guidad tur
Språk
Engelska, tyska, japanska, spanska etc, dock ej svenska.

KLICKA HÄR för olika längder av guidade turer.

Reservation behöver göras två dagar innan. Tel. nr. +86 10 62865056 & 62881144-6430

Audioguide
Språk
Engelska, tyska, japanska, spanska etc, dock ej svenska.

Pris
40 RMB/ per person/per maskin. 100 RMB deposition.

Du kan hyra och lämna tillbaka den vid biljettluckorna vid valfri ingång. Deposition får du tillbaka vid inlämningen.

Går du utan guide, KLICKA HÄR för att skriva ut rekommenderade rutter från den officiella hemsidan.

För mer information, besök WWW.SUMMERPALACE-CHINA.COM

(Dock, inte all information på deras websida är uppdaterad/korrekt)

TRANSPORT INFO

Tunnelbana: Ta linje 4 och gå av vid Xiyuan station, utgång C2.

Taxi: 请给我去颐和园东宫门 ,谢谢!
Vänligen kör mig till Östra palatsporten av Sommarpalatset, tack!

PRAKTISK INFO

ÖPPETTIDER
1/4 till 31/10 6:30 – 18:00
1/11 till 31/3 7:00 – 17:00

ENTRÉAVGIFT
Högsäsong 1/4 till 31/10
60 RMB per person
Lågsäsong 1/11 till 31/3
50 RMB per person
Biljett till detta pris inkluderar inträde till alla sevärdigheter inom sommarpalatset.

BERÄKNAD BESÖKSTID
3-5 timmar utan guide, med turguide 1-2 timmar

KARAKTÄRISTISKT
Världsarv, trädgård, natur, barnvänligt

Våra paketresor