Ta dig runt i Beijing

Ta dig runt i Beijing

TUNNELBANA i Beijing

Tunnelbana är det främsta valet för utländska turister för att tar sig fram i Beijing. Tunnelbanenätverket i Beijing är omfattande, modernt, säkert och mycket prisvärd. Man kan åka nästan överallt i Beijing med tunnelbana och det kostar mellan 2 -10 RMB per biljett per enkeltur beror på hur många stationer du åker.

I tunnelbanan finns högtalare som säger stationen både på kinesiska och på engelska.

Det finns just nu totalt 14 linjer men Beijing är en stad i ständig tillväxt och nätverket håller på att expandera i ett projektet som är klart 2015.

Att tänka på

Det lättaste sättet att köpa biljett är från biljettmaskinerna, du väljer enkelt engelska som språk och du får allt på engelska.

Förberedd helst exakt summa eftersom vissa maskiner inte har växelfunktion.

Innan man går genom spärren kan man behöva lägga stora väskor på kontrollbandet.

Att se till vilken utgång är närmast till platsen du ska besöka annars kan du gå en riktigt lång omväg i onödan. På varje tunnelbanestation finns både kinesiska och engelska skyltar.

Undvik att ta tunnelbana under rusningstid ca 7:00–9:00 och 17:00–19:00

TAXI i Beijing

Att åka runt med taxi är ett mycket vanligt sätt för många utländska turister att ta sig fram. Det är billigt, smidigt och lättillgängligt. Startavgiften är 10 RMB för de första tre kilometrarna sedan 2 RMB för varje kilometer. Bränsletillägg på 2 RMB för resan tillkommer om du åker längre än 3 km.

Mellan kl 23:00 och kl 5:00 höjs startavgiften till 11 RMB för de första tre kilometer och de andra avgifterna höjs med 20%. I verkligheten betyder det att resor inom staden mycket sällan kostar över 50 RMB.

Att tänka på

Taxichaufförerna kan mycket sällan engelska, du behöver därför förberedda en lapp skriven med kinesiska tecken dit du vill åka. Det är vanligt att hotell förbereder visitkort vid reception att ta med sig som gästerna sedan kan visa taxichauffören för att ta sig tillbaka till hotellet. På vår hemsida hittar du även instruktioner till taxichauffören för alla platser som vi presenterar.

På senaste tiden har det också blivit svårare för utländska turister att få tag på taxi och när man väl får tag på en taxi kan det hända att de inte vill sätta på taximetern.

På motorvägen finns det ofta vägtullar som du som passagerare betalar i priset och det står alltid med i kvittot.

Kom ihåg att, ha med sig lapp med adressen inte alltid garanterar dig att taxichauffören vet adressen, han kommer då att säga nej till att köra dig. Då är det bara försöka igen tills du hittar en taxi som kan adressen, vilket brukar gå snabbt.

Beijing som en metropol anses ha den värsta trafikstockningen i hela Kina, undvik att ta taxi under högtrafik 7:30-9:00 och 17:30-19:00.

HYR EGEN BIL

Om du vill lyxa till resan lite och få ett bekvämt sätt att resa runt i Peking kan du hyra en bil med egen chaufför. Ett bra alternativ, däremot rekommenderas det inte att själv köra bil i Peking. Det kan även vara mycket svårt att ordna bil om man inte kan kinesiska, samtidigt kan chaufförerna oftast ingen engelska eller ibland mycket dålig engelska. Perioden man hyr bil är allt från tre timmar upp till en månad eller ett helt år. Priset varierar beroende på storlek, bilmärke och årsmodell.

Prisexempel för kinesiskt bilmärke

Kostar mellan 500 – 800 RMB för 8 timmar och max 100 km (inom staden), därefter betalar man ca 5 RMB för varje extra km eller ca 50 RMB för varje extra timme. I priset ingår chaufför och bensin. Tullavgift och parkeringsavgift ingår inte.

Prisexempel för utländska bil varumärke (t.ex. Audi eller Mercedes Benz)

Kostar mellan 800 – 1500 RMB för 8 timmar och max 100 km (inom staden), därefter betalar man ca 5 RMB för varje extra km eller ca 50 RMB för varje extra timme. I priset ingår chaufför och bensin. Tullavgift och parkeringsavgift ingår inte.

BUSS i Beijing

Jämfört med Sverige skiljer sig bussen i Kina mycket. Stolarna är hårda, trångt eftersom det ofta är mycket folk och håller inte tidtabellen så bra. Högtalarna meddelar stationen både på kinesiska och engelska, om busschauffören satt på högtalarna, vilket tyvärr är mer sällan.

Att tänka på

Om du inte åker med en person som kan kinesiska rekommenderar vi att inte åka buss.

Bussbiljettpriset varierar (grundpris är 1 RMB) beroende på vilken typ av buss och hur många stationer du åker.

Busschaufförerna talar inte engelska.

FLYGPLATSTRANSPORT i Beijing

Beijing Capital International Airport ligger i Shunyi distriktet, omkring 25km nordöst om Himmelska Fridens torg, och är Kinas mest trafikerade och viktigaste internationella flygplats. Flygplatsen har tre terminaler, T1, T2 och T3. De flesta internationella flyg anländer till T3 som är den andra största flygplatsterminalen i hela världen, bara Terminal 3 på Dubai International Airport är större.

Åk med taxi

Det absolut enklaste och smidigaste sättet till/från flygplatsen är taxi. Det finns många skyltar som visar hur man kommer till taxihållplatsen. Förberedd kinesiska tecken i förväg på ditt hotells namn eller den plats du ska till eftersom taxichaufförer sällan kan engelska. Det brukar kosta ca 160 RMB för att åka till centrala Peking.

Åk med Airport Express Train

Ett annat alternativ är att du kan åka med Airport Express Train. Följ bara skyltar då kommer du att hitta lätt till stationen. Tåget har totalt fyra stationer, T3 of Capital Airport ––– T2 of Capital Airport ––– Sanyunqiao –––Dongzhimen. Bilijett kostar 25 RMB per person enkel tur och det tar ca 20 minuter mellan flygplatsen och Dongzhimen.

Våra paketresor