Ta dig runt i Shanghai

Ta dig runt i Shanghai

Tunnelbana i Shanghai

Shanghais tunnelbana är ett billigt, snabbt, säkert och smidigt sätt för att ta sig runt i Shanghai. Det finns flera tunnelbanelinjer att välja på för att ta sig fram till huvudattraktioner, shoppingområden och transportnav som t.ex the Bund, Nanjing Road, People Square, Huaihai Road, Shanghai centralstation och Xujiahui.

Shanghai har för närvarande 11 tunnelbanelinjer i drift med totalt ca 400km och har redan världens längsta tunnelbanenätverk – ganska imponerande med tanke på att första linjen öppnade upp 1995. Staden fortsätter sin expansion och bygger ytterligare 300km som ska vara klart 2020.

Tunnelbanebiljetter

SingleJourney Ticket

Biljettpriset i Shanghais tunnelbana varierar beroende på sträcka. Det kostar normalt mellan 3 RMB och 6 RMB inom centrala Shanghai och ca 9 RMB utanför centrala Shanghai. SingleJourney ticket är biljetten man köper för en enkel resa och köps vid biljettluckan eller biljettautomat vid stationen. Man sätter in kortet i biljettspärren och kan bara användas för en enkelresa till betald station.

Shanghai Public Transportation Card (一卡通)

Shanghai Public Transportation Card är som ett förköpskort och är ett smidigt sätt för att betala för transporter. Kortet gäller för tunnelbanan och på de flesta bussar, färjor och taxi. Man betalar 100 RMB för kortet, där 20 RMB är deposition för kortet och 80 RMB finns att disponera. Du kan fylla på saldot (från 10 RMB och uppåt) på de flesta tunnelbanestationer och i kiosker t.ex. Hao de (likt pressbyrån i Sverige), som finns överallt i hela Shanghai.

Kortets deposition kan återbetalas på utvalda stationer (öppettider: dagligen 9:00-19:00)

Linje 1: Jinjiang Park, Hengshan Road, Hanzhong Road, Gongkang Road

Linje 2: Songjiang Road, Jiangsu Road, Century Park, Haitiansan Road

Linje 3: Caoxi Road, Zhongtan Road (f.d Zhenping Road), Dongbaoxing Road, North Jiangyang Road

Linje 4: Yangshupu Road

Undvik att ta tunnelbanan under rusningstid
kl 7:00 – kl 9:30; kl 16:30 – kl 19:30

Taxi i Shanghai

Shanghai har ca 45,000 taxibilar som drivs av över 150 taxiföretag. De största taxiföretagen har egen färg för att skilja sig från andra. Shanghai Qiangsheng har orange / ljusgrön färg, Dazhong taxi med ljusblå färg, Jinjiang taxi är vit och Haibo är marinblå. Bland dessa är de allmänna, och våra rekommendationer, Dazhong, Jinjiang och Qiangsheng.

När du åker taxi, kom ihåg att alltid ta med t.ex. ett visitkort med namnet på hotellet eller be hotellpersonalen skriva platsen du ska till på kinesiska så att taxichauffören förstår dig. Behöver du, kan du alltid ringa till Shanghai Call Center (021-962288) så hjälper de dig och taxichauffören att förstår varandra.

Taxikostnad

Taxi i Shanghai är onekligen mycket billigare än i Sverige, men dock dyrare än andra städer i Kina.

På dagtid
Startavgiften är 13 RMB och efter 3 km tillkommer det 2,4 RMB för varje km och därefter kostar det ca 3,6 RMB för varje km som är över 10 km.

1 RMB bränsletillägg måste betalas vid varje resa.

På kvällstid: kl 23:00 – kl 5:00

Startavgift är 17 RMB och efter 3 km tillkommer det 3,1 RMB för varje km och därefter kostar 4,7 för varje extra km som är över 10 km.

1 RMB bränsletillägg måste betalas vid varje resa.

Att tänka på

När taxin står stilla, t.ex. i en kö, betalar man 2,1 RMB (3,1 RMB på kväll/natt) extra för var 5:e minut.
Åka taxi i Shanghais förorter är ofta billigare. Startavgift är 10RMB och efter 3 km tillkommer det 2,4 RMB för varje km.
Du kan betala med SHANGHAI PUBLIC TRANSPORTATION CARD på de flesta taxiföretag. Om du tycker att taxichauffören kör omvägar kan du framföra klagomål genom att ringa 021-6323 2150 eller till det nummer som står på kvittot.
Telefonnummer till rekommenderade taxiföretag

Dazhong: +86 (0)21 96822

Qiangsheng: +86 (0)21 62580000

Jinjiang: +86 (0)21 96961

Sightseeing buss

Shanghai Sightseeing buss är ett trevligt alternativ för turister som vill ha en dagstur för att upptäcka Shanghai eller bara för att ta sig runt i Shanghai. Passar särskilt bra för turister som har begränsat med tid men ändå vill se Shanghais mest kända turistattraktioner. Just nu finns det två sightseeingrutter som drivs av turistföretaget Spring Tour. Linje 1 trafikerar inom Shanghais gamla stadsdel (Puxi) och linje 2 trafikerar inom Shanghai nya stadsdel (Pudong).

Biljettpris av Shanghai sightseeing buss

Biljetten inkluderar både linje 1 och 2 och kostar 30 RMB/person, barn under 140cm åker gratis. Turister kan antingen åka hela turen i ett kör eller gå av/på vid valfri busshållplats. Biljetten kan användas obegränsat antal gånger under 24 timmar från första användning. Man kan köpa biljetten på busshållplatsen. Biljetten kan inte återbetalas efter köpet.

Bra att veta

Passagerare får ett par hörlurar när man går ombord för första gången

Sightseeingbussen har audioguide på 8 olika språk (ej svenska)

Sightseeingbussar som kör linje 1 (Puxi stadsdel) är dubbeldäckare; sightseeingbussar som kör linje 2 (Pudong stadsdel) är enkeldäckare

Tider för Shanghai sightseeing buss

1/5 – 31/10
Linje 1 (körsträcka i Puxi stadsdel): kl 9:00 – kl 20:30
Linje 2 (körsträcka i Pudong stadsdel): kl 9:00 – kl 20:30
1/11 – 30/4
Linje 1 (körsträcka i Puxi stadsdel): kl 9:00 – kl 18:00
Linje 2 (körsträcka i Pudong stadsdel): kl 9:00 – kl 17:30

Linjebussar i Shanghai

Att åka buss i Shanghai är ett smidigt sätt att ta sig runt i staden och det finns ungefär 1100 busslinjer som täcker hela Shanghai. Det är ett mycket sparsamt och annorlunda sätt att upptäcka Shanghai. Tidtabellen på busshållplatsen är alltid på kinesiska, busschauffören kan inte engelska och högtalarna som ropar ut hållplatsen på engelska är inte alltid/sällan påslagna. Av de skällen rekommenderar vi att inte åka buss om ni inte åker tillsammans med någon som kan prata kinesiska eller känner Shanghai mycket väl.

Biljettpriset beror på vilken kategori av buss man väljer. Startpriset är 1 RMB för bussar utan luftkonditionering, med luftkonditionering är startpriset är 2 RMB. De flesta bussar använder biljettmaskin, förberedda därför korrekt summa alternativt använd ett SHANGHAI PUBLIC TRANSPORTATION CARD som kan användas på de flesta linjer.

Flygplatstransport i Shanghai

Shanghai har två flygplatser, Shanghai Pudong International Airport (Pudong sidan) och Shanghai Hongqiao International Airport (Puxi sidan). Båda flygplatserna har flyg som trafikerar alla olika delar av Kina. Shanghai Hongqiao International Airport har färre internationella flyg men fler inrikesflyg än Pudong International Airport.

Åka till och från Pudong International Airport

Pudong International Airport (Flygplatskod: PVG) ligger i Pudong New District, ca 30 km från centrala Shanghai. Det finns två terminaler och T2 används mest till internationella flyg.

Med Taxi
Kostar ca 190 RMB med taxi mellan flygplatsen och centrala Shanghai.

Med Tunnelbana
Ta tunnelbanelinje 2 mellan flygplatsen och centrala Shanghai, tar ca en timme.

Med Maglev
Vill du prova på Maglev kan du ta tunnelbanelinje 2 från centrala Shanghai och gå av vid Longyang Road station och byta till Maglev därefter.

Åka till och från Shanghai Hongqiao International Airport

Hongqiao International Airport (Flygplatskod: SHA) är beläget västra utkanten av centrala Shanghai, ca 13 kilometer från centrala Shanghai. Det finns två terminaler och T1 används mest till inrikesflyg.

Med taxi
Det kostar ca 80 RMB med taxi mellan flygplatsen och centrala Shanghai.

Med tunnelbana
Man kan ta både linje 2 och linje 10 mellan flygplatsen och centrala Shanghai.

Våra paketresor