The Muslim Street

The Muslim Street

The Muslim Street (ibland kallat Moslem Street) är en fantastisk plats att gå på och verkligen ett måste för alla turister till Xian. Alla butiker, stånd och restauranger drivs av muslimer. Stånden som står på den smala gatan säljer nästan allt du kan föreställa dig. Är du bra på att pruta kan du köpa souvenirer här till riktigt bra priser. Det man framförallt kommer till Muslim Street är dock för all dess lokal mat, så se till komma hit hungrig! Maten som finns här är muslimsk och det finns all slags mat att äta här, mycket gott och billigt.

Något som brukar vara mycket uppskattat är allt grillat som finns på Muslim Street, framförallt grillspetten, det finns lamm, nötkött, kyckling och massa andra sorters kött. Vidare är stekt ris med inlagd kinakål och lite paprika populär men kanske allra populärast är de äkta muslimska specialiteterna ROU JIA MO, som är kött stoppat ner i vetebullar, och YANG ROU PAO MO som är ungefär som pitabröd som man river i bitar och stoppar ner i nudelsoppar med fårkött.

Annan favoritmat som finns är rostad biff, rostad fisk, rostad lamm, olika sorters nudlar samt fruktpajer med persimon som anses som en unik uppfriskande rätt i Xian. Så länge du har mage att tänka på mat kommer det alltid finnas ny mat att upptäcka på muslim street. Vet du inte vad du ska prova, välj den mat som har flest kunder.

Kommer du hit på kvällen kommer du märka att det är nu som gatan verkligen blomstrar upp och är som allra mest livlig med ljud och spänning. Det är också på kvällen som det finns flest maträtter tillgängliga att prova.

Nu har det tillkommit många smågator runt the Muslim Street så att västerlänningar idag även ibland kallar det för muslimska kvarteren. Med det har också matutbudet vuxit rejält och vill man finns det gott om ny mat för varje dag att prova här.

Muslim Street börjar vid Trumtornet och ligger mitt i det antika Xian och är ca 500m lång. Som namnet antyder är gatan centrumet i det muslimska samhället i Xian. Gatan är belagd med mörka stenar och träd längst sidorna som ger bra skugga under sommaren. Byggnaderna på vardera sida är uppbyggda enligt stilen från Ming- och Qingdynastierna.

För ca 1000 år sedan var Muslim Street utgångspunkten för silkesvägen och utländska diplomatiska sändebud, utländska studenter, köpmän från Persien och arabiska världen bodde här, sen gifte de sig, hade barn och befolkningen växte. Tack vare silkesvägen kom allt fler människor till Xian och gradvis blev detta området för det muslimska samhället, därav namnet Muslim Street. Muslim Street har 10 moskéer i olika arkitekturstilar och storlekar, där de kändaste moskéerna är GREAT MOSQUE och Xian City God Temple.

Muslim Street, på kinesiska Huimin Jie, kan nog anses som ett av Xians måste och den som besöker Xian ska inte ha gått miste om denna gata.

Våra paketresor