Transport i Chengdu

Transport i Chengdu

Transport i Chengdu

Chengdu är den allra viktigaste och största transportnavet i sydvästra Kina och är passagen till västra Kina såsom Tibet, Kunming, provinsen Yunnan och Qinghai men även till natursköna städer i Sichuan såsom JIUZHAIGOU. Flyg, tåg och bussar förbinder Chengdu med andra stora städer runt om i Kina och även utomlands. Chengdu moderniseras allt mer, ändå består det huvudsakliga medlet för kollektivtrafik av bussar. Två tunnelbanelinjer har öppnat så sent som 2012 men för att komma till sevärdheter transporterar bussar och taxi dig bäst runt i staden.

 

Resa till Chengdu från Sverige

Det finns ännu inga direktflyg för att resa till Chengdu från Sverige. Lättast för att resa till Chengdu är att FLYGA TILL PEKING eller FLYGA TILL SHANGHAI och sedan ta tåg eller INRIKESFLYG till Chengdu. Om du aldrig varit i Shanghai eller Peking är det naturliga valet att först stanna där några dagar innan du åker till Chengdu. Som alltid med Kina, att ha en bra reseplanering är avgörande, och ett måste om du är i Kina en kortare tid.

Chengdu har en flygplats, Shuangliu International Airport (CTU), som räknas som Kinas femte största flygplats sett till antalet resenärer, och ligger 20km utanför Chengdu city. Från flygplatsen går det inrikesflyg till 70 städer i Kina och internationella flyg till 20 städer. Härifrån går det även flyg till populära turistplatser inom Sichuan såsom JIUZHAIGOU och Huanglong (flygplats Jiuhuang JZH)

Man kan även ta sig till Chengdu med långdistansbussar som går mellan Kinas alla större städer och inom provinsen Sichuan.

Ta dig runt i Chengdu

Just nu befinner sig Chengdu i ett expansivt skedde och är under stor uppbyggnad då Chengdu håller på att bygga ett tunnelbanenät. I första fasen av byggandet ska fem linjer byggas och två linjer är redan öppnade. Att ta buss är inget vi direkt rekommenderar om man inte är bra på att läsa eller förstå kinesiska, därför rekommenderar vi ta taxi som, just nu, är det enklaste sättet att transportera sig i Chengdu.

Taxi i Chengdu

För turister är taxi det enklaste och mest rekommenderade sättet för att ta sig runt i Chengdu. Lagliga taxibilar i Chengdu är antingen gröna eller blåa och utrustade med taximeter. Startavgiften för taxibilar i Chengdu är 8 RMB (VW Jetta) eller 9 RMB (VW Sagitar) för de första 2km, sedan 1.9 RMB per km. Skillnaden är att den ”dyrare” taxin är en nyare bil, den ”billigare” en äldre bil.

För färder som är längre än 10km tillkommer det 50% returnfee eftersom de måste åka tomma tillbaka, för färder som görs mellan 23:00-6:00 tillkommer det extra avgifter

Tips

1. De flesta taxichauffören kan inte prata engelska. Ta därför med dig en lapp med platsen dit du ska skriven på kinesiska.

2. Mellan kl 8:00-8:30 och 17:30-18:30 är vanligtviss tiden då många åker taxi och det kan då vara svårt att få tag på en taxi. Och om en taxichaufför någon gång tackar nej till att ta din körning kan det bero på att det då är skiftbyte för chaufförerna och inte vill ta en körning som inte går åt samma håll som chauffören ska.

3. Ska du fånga en taxi är det svårt om du står precis vid en trafiksignal eller en korsning. Då är det mycket bättre om du går en bit bort. Allra bäst är det vid en busshållplats, framför ett hotell eller restaurang.

4. Behåll taxins kvitto, där står chefens telefonnummer och taxinumret, bra att ha om du t.ex. skulle tappa bort något i taxin.

5. På grund av byggandet av Xians tunnelbana kan taxin kanske behöva ta omvägar, speciellt runt city. Det kan då komma att kosta lite mer än den kostnaden du blivit föreslagen.

Buss i Chengdu

Chengdus bussnät sträcker sig ut i alla riktningar och man kan ta buss till i stort sett vart du än vill åka. Den vanliga bussen kostar 1 RMB och den luftkonditionerade bussen kostar 2 RMB. Ha exakt rätt mynt med dig då man inte kan få någon växel från boxen där man stoppar mynten. Vi rekommenderar att inte ta buss så vidare du inte kan prata kinesiska eller har en kinesisk vän med dig. I bussen finns högtalare som ska säga busshållplatsen både på kinesiska och engelska, men man ska inte lita på att detta funkar utan ofta kan engelskan utebli. Busskartorna har bara kinesiska och busschaufförerna talar ingen engelska.

För att förbättra trafiksituationen i Chengdu införde staden i oktober 2012 att 44 busslinjer inom och mellan Chengdus andra och tredje stadsring ska vara helt gratis. Som test kommer detta att pågå till 30 juni 2013, och förhoppningsviss kanske också förlängas.

Tunnelbana i Chengdu

Chengdus första tunnelbanelinje öppnade oktober 2010 och går från norr till söder i staden. Linje två sattes i trafik i september 2012 men är bara delvis färdig då den ska förlängas med ytterligare stationer. Fem linjer förväntas vara i drift 2015 och såsmåningom sju linjer.

En enkelresa kostar mellan 2-4 RMB beroende på avståndet. Man kan köpa biljetter från biljettautomater och engelska är tillgängligt. När du går in i tunnelbanan måste din väska scannas i en röntgenmaskin. Det är viktigt att behålla din biljett när du gått igenom spärren eftersom du behöver den för att komma ut. Även om tunnelbanan har gjort transporten i Chengdu lättare så gör det få linjer att det ofta är svårt att ta sig mellan tänkta platser helt med tunnelbanan och att det än så länge är bäst med taxi.

Tåg i Chengdu

Som ett av de största tågnaven i sydvästra Kina har Chengdu två järnvägsstationer där huvudstationen är North Railway Station som ligger 8km från Chengdu City. Från North Railway Station finns det avgångar till de stora städerna i Kina såsom Peking, Shanghai, Xian, Guangzhou och Kunming. Det finns tio snabbtåg (D-tåg) som går härifrån till Chongqing North Railway Station som tar 2-2.5 timmar. Från South Railway Station, som är 40 år gammal, går det bara tåg till/från Panzhihua, Jiangyou, Xichang och Puxiong.

Tågbiljetter börjar säljas först 10 dagar innan avgångsdatumet.

 

Långdistansbuss

Man kan även resa vidare från Chengdu med långdistansbussar som går mellan Kinas alla större städer och inom provinsen Sichuan.

Våra paketresor