Transport i Xian

Transport i Xian

Transport i Xian

Xian är en av de allra viktigaste transportsnaven i nordöstra Kina. Flyg, tåg och bussar förbinder Xian med andra stora städer runt om i Kina och även utomlands. Xian utvecklas och moderniseras i en rasande fart och än så länge består det huvudsakliga medlet för kollektivtrafik av bussar. En tunnelbanelinje har öppnat och 5 fler linjer är på gång. Men för nu transporterar bussar och taxi dig runt i staden.

Resa till Xian

Det finns ännu inga direktflyg för att resa till Xian från Sverige. Lättast för att resa till Xian är att FLYGA TILL PEKING eller FLYGA TILL SHANGHAI och sedan ta tåg eller INRIKESFLYG till Xian. Alternativt kan man från 14 juni 2013 flyga direkt från Helsingfors till Xian med Finnair. Om du aldrig varit i Shanghai eller Peking är det naturliga valet att först stanna där några dagar innan du åker till Xian. Som alltid med Kina, att ha en bra RESEPLANERING är avgörande, och ett måste om du är i Kina en kortare tid.

Med inrikesflyg till Xian

Peking – Xian

Det finns flera flygbolag som dagligen flyger mellan Peking och Xian, t.ex. Air China, China Eastern, China Southern, Hainan Airlines och Shenzhen Airlines. Tidigaste flyget från Peking till Xian brukar gå kl 7:25 och det finns dagligen över 30 flyg. Flyget tar ca 2 timmar mellan Peking och Xian och kostar ca 1100 RMB, men du kan hitta allt mellan 5% – 50% rabatt på biljetter om du bokar tidigt.

Shanghai – Xian

Det finns flera flygbolag som dagligen flyger mellan Shanghai och Xian, t.ex. China Eastern, Spring Airlines, Junyao Airlines, Shanghai Airlines och Hainan Airlines. Tidigaste flyget från Shanghai till Xian brukar gå kl 7:20 och det finns dagligen över 30 flyg. Flyget tar ca 2,5 timmar mellan Shanghai och Xian och kostar ca 1300 RMB, men du kan allt hitta mellan 5%-70% rabatt på biljett om du bokar tidigt.

Med tåg till Xian

Peking – Xian (ca 1250 km)

En gång per dag finns det SNABBTÅG till Xian från Peking. Tåget avgår kl 10:02 och ankommer till Xian 19:08 (totalt 9h, 6 min) och kostar mellan 357 RMB och 493 RMB beroende på vilken klass man väljer. Man kan också välja att till Xian med VANLIGT TÅG, då brukar man sova en natt på tåget. De flesta vanliga tåg börjar sen eftermiddag från Peking och resan till Xian tar ca 12 eller 14 timmar beroende på vilken typ av tåg man väljer. Biljett kostar mellan 265 RMB och 442 RMB beroende på vilken bädd man väljer.

Det finns även höghastighetståg mellan Beijing West och Xian North och tar ca 6 timmar. Förstaklassbiljett kostar 824 RMB och en andraklassbiljett kostar 515 RMB

Shanghai – Xian (ca 1509 km)

Det finns inget snabbtåg mellan Shanghai och Xian ännu, istället kan man åka med vanliga tåg för att ta sig till Xian. Det finns ca 10 olika tågtider dagligen mellan Shanghai och Xian och resan tar ca

15 – 20 timmar beroende på vilken typ av tåg man väljer. Biljett kostar mellan 333 RMB och 511 RMB beroende på vilken bädd man väljer.

Ta dig runt i Xian

Just nu befinner sig Xian i ett expansivt skedde och är under stor uppbyggnad då Xian håller på att bygga ett tunnelbanenät. Att ta buss är inget vi direkt rekommenderar om man inte är bra på att läsa eller förstå kinesiska, därför rekommenderar vi ta taxi som, just nu, är det enklaste sättet att transportera sig i Xian. Lyckligtviss finns många av Xians sevärdheter i stadskärnan och är inom gångavstånd. Allt eftersom fler tunnelbanelinjer sätts i drift kommer tunnelbana dock att bli det allt mer populärare transportmedlet.

 

Taxi i Xian

För turister är taxi det enklaste och mest rekommenderade sättet för att ta sig runt i Xian. Det är mycket enkelt att se taxin i Xian då taxibilarna är färgade i en ögonfångande grön färg. Det finns två olika sorters taxi i Xian, en vanlig och en lite finare. Det är alltid bra att veta vad taxiföretagen tar betalt för att undvika att betala ett för högt pris. Till den vanliga taxin är företagen Santana och BYD populärast och lättast att hitta. De kostar 6 RMB för de första 2km (startavgift) och sedan 1.5 RMB för varje extra kilometer. Mellan kl 23-06 är startavgiften 7 RMB och efter 2km kostar det 1.8 RMB för varje extra kilometer. För varje 5 min som taxin är i kö kostar det motsvarande en kilometer. 1 RMB läggs alltid på det slutgiltiga priset som ett extra bränslepålägg.

Hongqi, Zhonghua, Oriental Son och Passat är företagen som har de lite finare bilarna. De tar betalt 8 RMB för de första 2km och därefter 2.4 RMB för varje kilometer.

Alla taxibilar använder taxameter när de kör i stan men för de längre avstånden, t.ex. till Terrakottaarmén och flygplatsen, måste du och taxichauffören komma överens om ett pris innan du börjar färden.

Tips

1. De flesta taxichauffören kan inte prata engelska. Ta därför med dig en lapp med platsen dit du ska skriven på kinesiska.

2. Mellan kl 8:00-8:30 och 17:30-18:30 är vanligtviss tiden då många åker taxi och det kan då vara svårt att få tag på en taxi. Och om en taxichaufför någon gång tackar nej till att ta din körning kan det bero på att det då är skiftbyte för chaufförerna och inte vill ta en körning som inte går åt samma håll som chauffören ska.

3. Ska du fånga en taxi är det svårt om du står precis vid en trafiksignal eller en korsning. Då är det mycket bättre om du går en bit bort. Allra bäst är det vid en busshållplats, framför ett hotell eller restaurang.

4. Behåll taxins kvitto, där står chefens telefonnummer och taxinumret, bra att ha om du t.ex. skulle tappa bort något i taxin.

5. På grund av byggandet av Xians tunnelbana kan taxin kanske behöva ta omvägar, speciellt runt city. Det kan då komma att kosta lite mer än den kostnaden du blivit föreslagen.

 

Tunnelbana i Xian

Xians tunnelbanesystem är under uppbyggnad, men har redan en linje. Xians tunnelbanesystem kommer när det är färdigtbyggt att ha 6 linjer med totalt 251 km. På dessa 6 linjer kommer det finnas ca 150 station med 16 större stationer. De tre huvudlinjerna, linje 1, 2 och 3 kommer att underlätta transporten mellan öst-väst och nord-syd. Linje 2 har varit i drift sedan september 2011, och vart eftersom kommer de övriga fem linjer att sättas i drift. Alla linjer beräknas vara i drift 2018, Xian kommer då ha ett mycket effektivt transportsystem och människor kommer att kunna transportera sig enkelt och bekvämt runt i Xian. Köper man ett Xian Public Transportation Card får 30% rabatt när man reser med tunnelbana i Xian.

Biljett

1-6 stationer: 2 RMB

7-10 stationer: 3 RMB

11-16 stationer: 4 RMB

17 eller fler stationer: 5 RMB

Linje 2 rutt (kända sevärdheter är markerat som länkar till sevärdheten)

North Railway Station 北客站

Bei Yuan 北苑

City Sports Park 运动公园

Xing Zheng Zhong Xin(Administrative Center) 行政中心

Feng Cheng Wu Lu (Fengcheng 5th Road) 凤城五路

City Library 市图书馆

Da Ming Gong Xi (Daming Palace West) 大明宫西

Long Shou Yuan 龙首原

AN YUAN MEN (STADSMUR) 安远门

BEI DA JIE (TRUMTORNET) (NORTH STREET) 北大街

BELL TOWER (KLOCKTORNET) 钟楼

YONG NING MEN (STADSMUR) 永宁门

Nan Shao Men 南稍门

Shaanxi Stadium 体育场

XIAO ZHAI (SHAANXI HISTORY MUSEUM) 小寨

Wei Yi Jie 韦一街

Hui Zhan Zhong Xin 会展中心

San Yao 三爻 (under upppbyggnad) – Feng Qi Yuan 凤原 (under uppbyggnad) – Hang Tian Cheng (Spaceflight District) 航城 (under uppbyggnad) – Weiqu South 韦南 (under uppbyggnad)

Buss i Xian

Precis som andra stora städer har Xian ett mycket bekvämt transportsystem. Eftersom Xian tills ganska nyligen saknade tunnelbana har buss varit det mest använda transportmedlet. Med allt fler tunnelbanelinjer som öppnar kommer bussystemet i Xian att förändras. Just nu finns det ca 5600 bussar och mer än 200 busslinjer i Xians city. Bussarna börjar gå kl 6:00 till kl 23:00 året runt.

Beroende på vilken del av Xian (city, förort osv) som bussen trafikerar är bussarna uppdelade på olika typer. De olika typerna styr också biljettpriset. De bussar turister mest använder som ligger i city kostar 1 RMB per person, luftkonditionerade bussar (numret startar med ”K”) kostar 2 RMB. De accepterar bara mynt så kom ihåg ha mynt redo. Alla barn under 130cm åker gratis på alla city-bussar.

Tips

1. Ta med namnet på din destination på kinesiska eftersom bara få bussar visar/ropar ut namnet både på kinesiska och engelska.

2. Undvik rusningstrafik vilket är ungefär mellan 7:30-8:30 och 17:30-19:30.

Flygplatstransport i Xian

Xian Xianyang International Airport ligger 13km från Xianyang City och 47km nordväst om Xian City. Det finns motorväg mellan Xian city och flygplatsen och det tar ca en timme. Terminalen T2 har mest inrikesflyg och alla internationella flyg landar på T2.

Med taxi

Åka taxi från/till flygplatsen kommer att spara dig tid och mellan Xian Xianyang flygplats och Xian city kostar det ca 100-120 RMB, plus ca 10 RMB för tullar på vägen. Från Xian City till flygplatsen däremot brukar vara betydligt högre, framför allt för turister som är här första gången. Försök pruta ner det lite, men det kommer oftast vara högre än det pris du betalade till Xian city.

Tips

1. Följ anvisningarna i flygplatsen till taxistationen och ta taxin har grön färg, som är det bästa valet för att få en prisvärd resa

2. De flesta chaufförer vägrar att ta betalt med taxameter, se därför till att pruta till ett rimligt pris med chauffören innan sätter dig i taxin, eller insistera på att sätta på taxametern

3. Ha ditt resemål nedskrivet på papper på kinesiska, de flesta taxichaufförer kan inte prata engelska

4. Ha med dig växel

Airport shuttle buss

Det finns fem flygplatsbussar mellan flygplatsen och Xian. De avgår ofta och är billigare än taxi. Här listar vi fyra linjer som åker till olika delar av Xian.

Res vidare från Xian med tåg

Med ett rykte som ”porten till väst” är Xian ett av de viktigaste transportcentrumen för inrikeståg i Kina. Xian är den viktigaste förbindelsen mellan sydöstra och nordöstra och skapar länken mellan östra och västra Kina.

Det finns två järnvägsstationer i Xian, Xian Railway station och Xian North Railway Station. Xian North Railway Station är nyöppnad men inte helt färdigbygg. När den är klar förväntas den ta över Xian Railway station som Xians huvudsakliga järnvägsstation.

Xian Railway station

Till Xian Railway station kommer det dagligen 200 tåg och från Xian kan du åka till många städer t.ex. Peking, Shanghai, Guilin, Guangzhou, Hangzhou, Harbin, Lhasa, Dunhuang och Mt. Huashan. Tågen går ofta och året runt.

Xians första tågstation, Xian Railway station, öppnade 1935 och arkitekturen är en blandning mellan kinesisk och västerländsk stil. Tågstationen ligger på 151 Huancheng Bei Lu, Xincheng District, nära affärscentrumet. Tågstationen består av huvudbyggnaden, the Anterior Square, the east square och the west square. Vid east sqaure och west square finns många citybussar och långdistansbussar. East square är den plats som lockar många turister eftersom det är härifrån det går turistbussar till Terrakottaarmén, Mt Huashan och Famen Temple.

LÄS OM TÅG STANDARD I KINA

Nyttiga tips om Xian Railway station

Xian är precis, som många andra städer i Kina, inte lika internationaliserad som Peking eller Shanghai. Som svensk är det därför svårare att resa ensam utan någon kines som hjälper dig. Vi ska ge dig några enkla men värdefulla tips för dig som planerar att resa till/från Xian med tåg. Då hoppas vi att du inte kommer du inte känna dig lika förvirrad när du kommer dit.

Ankomst till Xian

1. När du har gått av från tåget kommer du kanske ha problem att hitta järnvägsstationens utgång. Gör som man så ofta annars också gör, följ bara strömmen av människorna som tog samma tåg som du. De flesta ska också ut! Var försiktig vid trapporna till utgången, trapporna är smala och det är mycket folk

2. Behåll alltid din biljett hela resans gång, du kommer också behöva visa upp den för kontrollanter vid utgången av järnvägsstationen

3. När du gått ut från järnvägsstationen, tar du dig enklast till ditt hotell med citybuss eller taxi. Prata inte med människor som försöker rekommendera dig hotell eller bussar och självklart, köp inga souvenirer runt omkring järnvägsstationen

4. Håll er ifrån de som försöker sälja turer till Terrakottaarmén och andra attraktioner

Avresa från Xian

1. Kom till stationen minst en timme innan tåget avgår. Vanligtviss får passagerare gå in till vänthallsbyggnaden 3 timmar innan tåget avgår. När du går in till vänthallen måste man visa upp en giltig biljett

2. Det är mycket viktigt att du väljer rätt vänthall eftersom det är dit ditt tåg sedan kommer. Vänthallsbyggnaden består utav fyra vänthallar på två våningar. Vänthall 1 och 2 finns på första våningen, och vänthall 3 och 4 på våning två. På andra våningen finns en stor skärm som visar tågnumret, avgångstid och vänthallnummer. Vänthallsnumret visar i vilken hall du ska vänta.

3. Du bör lära dig några enkla kinesiska tecken eftersom skärmen visar numret på vänthallen endast på kinesiska. Du bör lära dig att känna igen ”一”, “二”, “三” och “四”, vilket betyder nr 1, nr 2, nr 3 och nr 4.

Xian North Railway Station

Xian North Railway Station öppnade i januari 2011 och fler delar av stationer är fortfarande under uppbyggnad. Järnvägsstationen sägs vara en av de största järnvägsstationerna i hela Asien. Den ligger ca 12km från Xian city och 20km från flygplatsen. Än så länge går höghastighetståg härifrån till Zhengzhou, Mt Huashan, Louyang, Hankou och Peking. När hela stationen sedan är färdigbyggd ko

Våra paketresor