Wenshu Yuan Monastery

Wenshu Yuan Monastery

Wenshu Yuan Monastery ligger mitt i staden och är det bäst bevarade Buddisttemplet i Chengdu. Området är 60.000m2 stort och hela templet är i typisk Qingdynasti-stil. Templet används än idag aktivt och är hemmet för The Buddist Association of Sichuan Province and Chengdu City. I området finns flera byggnader utsprida och hela området har en underbar atmosfär där man kan se lokalbefolkningen vid sin dagliga dyrkan, bön och studier.

Själva templet är fullt med alla åldrar av troende Buddister som man inte ser varje dag. Templet har många utställningar av värdefulla föremål och skatter och ändå sedan Tang- och Songdynastierna har över 500 målningar och kaligrafier skapade av berömda personer förvarats här.

Av alla föremål i Sutra-preservation pavilion är det mest sällsynta en bit av en skalle från Xuan Zhang, som var en berömd munk under Tangdynastin. Ett annat urskiljande föremål är en Buddhastaty i jade som fördes hit från Burma till Kina 1922 av Xing Lin, en buddhistmunk som gick hela sträckan. I templet finns det över 300 buddhastatyer av olika material såsom järn, brons, sten, trä och jade varav några är vackert målade.

Wenshu Yuan Monastery är även omtyckt för sin ljuvliga trädgård med fisk- och sköldpaddsdammar, pagoder under vilka många äldre lokalbor sitter och spelar schack, kortspel, äldre män med fågelburar med mera. Trädgården är väldigt tyst och fridfull med tanke på all den livliga trafik som sker utanför murarna och kan nästan beskrivas som en oas och lokalbefolkning är trevlig.

 

Man kan läsa en kort beskrivning om varje byggnad och om några av den tro och seder som utövas. Området är levande under hela dagen och är en trevlig plats för att bara vandra omkring på och kan ibland sluta med att folk vandrar omkring här i timmar.

Historien om templet

Templet byggdes ursprungligen under Tangdynastin (618-907) och Wuénshu Yuan Monastery kallades då för Xinxiang Temple. År 1681 kom buddistmunken Cidu till templet. Han byggde en enkel hydda mellan två träd och levde där ett strängt ASKETLIV. Enligt legenden så när Cidu blev kremerad så uppenbarade sig statyn av Wensu (Bodhisattva Manjusri in Sanskrit ) i eldlågorna. Efter det betraktar folket Cidu som reinkarnationen av Bodhisattva Manjusri och Xinxiang Temple blev då Wenshu Monastry.

Råd & tips

Även om du har besökt hundratals Buddisttempel i Asien borde du besöka detta för dess kontraster med andra Buddisttempel.

ÖPPETTIDER

Alla dagar 8:00 – 18:00

ENTRÉAVGIFT

Året runt
5 RMB / person

BERÄKNAD BESÖKSTID

2 timmar – ½ dag

KARAKTÄRISTISKT

Religiösa platser

Våra paketresor