Wuhou Memorial Temple

Wuhou Memorial Temple

Wuhou Memorial Temple

Tillägnad en av kinas viktigaste historiska militärstrateg

Wuhou Memorial Temple (Martial Marquis Memorial Temple) ligger i södra CHENGDU och precis till vänster om JINLI STREET. Wuhou Memorial Temple är det kändaste och viktigaste templet som är tillägnat Zhuge Liang som levde från 181 till 234. Zhuge Liang är en av Kinas kändaste historiska figurer och en välkänd minister för kejsaren Liu Bei (161-223) av Kungadömet Shu under de tre kungadömena.

Zhuge Liang stora personlighet, hans engagemang för andra, hans enastående intelligens har placerat Zhuge Liang över alla kejsare, generaler och ministrar i historien och gjort att han ofta anses som den största och intelligentaste militärstategen vid hans era. Hans namn, även hans efternamn, har inom den kinesiska kulturen blivit synonymt med intelligens och strategi.

Tidpunkten för när templet kom till är okänt. Man vet bara att det byggdes bredvid templet för kejsaren Liu Bei och sedan byggdes Wuhou Memorial Temple ihop med templet för Liu Bei. Dagens tempel är återuppbyggt år 1672.

Djup historia och vacker omgivning

Wuhou Memorial Temple är 37000 m2 stort och är trevlig plats för att bara vandra omkring och har en intressant arkitektur, djup historia och templet är omgivet av en fantastisk park med bl.a. vackra cypressträd och bonsaiträd. Själva tempelhuset har många runstenar och många sagor och dikter på dessa runstenar är välkända. Templet har även flera statyer av kejsaren Liu Bei, Zhuge Liang och andra ministrar av Kungadömet Shu.

Templet vetter mot söder och dess primary gate, secondary gate, the Zhaolie Temple och hallarna är strikt belägna på mittenaxeln från söder till norr. Mellan primary gate och secondary gate finns det ett flertal runstensliknande stenar utsprida över området. Runstenarna berättar om Zhuge Liangs bedrifter. Den kändaste av dessa stenar är Sanjue Stele översatt till Three Greatness Stele med utmärkt skrift, kalligrafi och hantverk. Stenen restes år 809 och är en enorm runsten på 367cm och 95cm bred och skapades av Liu Gongquan, en av Kinas skickligaste kalligrafer, och skriver om Zhuge Liangs moral och bedrifter.

Av byggnaderna är det Lui Bei Hall som är den som har flest dekorationer och ligger bakom the secondary gate med Liu Beis staty i mitten av byggnaden. Utanför Liu Bei Hall finns Wuhou Hall och ligger lägre ner än Liu Bei Hall vilken indikerar skillnaden i rankning mellan kejsaren och hans tjänstemän.

Även om man får mest ut av besöket om man är lite påläst om de tre kungadömena så kommer man av besöket här uppskatta den rika historien som finns och få mycket bra kunskaper om kinesisk religion, kultur och historia. Om du däremot är påläst om de tre kungadömena eller om kinesisk historia är detta en riktig pärla.

Råd & tips

1. Man bör ha lite kunskap om de tre kungadömena för att verkligen få maximal upplevelse av sevärdheten, alternativt kan man hyra en guide på plats. Vill man få grundläggande kunskaper om Zhuge Liang och de tre kungadömena på ett enkelt sätt men samtidigt få nöje kan man se filmerna ”RED CLIFF” eller THREE KINGDOMS:RESURRETION OF THE DRAGON som är mycket lärande filmer (även om Red Cliff har en högre filmkvalité).

2. Denna sevärdhet ligger inte bland topplistan av vad man bör se i Chengdu men trots det, om du frågar lokalbefolkningen vad man bör se kommer väldigt många att rekommendera denna sevärdhet, och de kommer också vara väldigt stolta över att berätta om Zhuge Liang. Om lära sig om omtalade lokala ämnen tilltalar dig då kan det vara extra speciellt att åka hit av den anledningen.

3. Här kan man även hyra kinesiska kostymer billigt och få bilder på dig själv som en kinesisk prinsessa eller krigare.

4. Kom tidigt för att undvika turistmassorna.

Våra paketresor