Xian Museum

Xian Museum

Xian Museum ligger vid THE SMALL WILD GOOSE PAGODA och öppnades för allmänheten 2007. Museet var efterlängtat i Xian och öppnandet förstärkte inte bara området med omkringliggande forntida attraktioner men det innebar också att Xian äntligen har fått ett stort stadsmuseum.

I Xian museum finns det över 130.000 kulturella lämningar och de flesta är uppgrävda vid viktiga gravar och de största platserna för Zhou-, Qin-, Han- och Tangdynastierna (1046 f.Kr – 907 e.Kr). Fler än 2000 av dessa föremål återspeglar den imponerande teknologiska framgångarna under de tidigare dynastierna.

Xians museum är i tre våningar med en underjordisk våning. Den underjordiska utställningshallen har många uppgrävda föremål som visar Xians historia, den gamla huvudstaden för 13 dynastier, dess ekonomi, sociala liv men också dess kulturbyten och handel med andra länder.

Första våningens utställningshall visar upp buddiststatyer och andra värdefull historiska föremål från län och distrikt. De flesta av de verklighetstrogna statyerna är uthuggna från sten, andra förgyllda statyer är gjorda av koppar och brons. De visar Buddismens storhetstid i Chang’an, som var namnet på Xian i antiken.

På andra våningen visas jadeföremål, sigill, målningar och kalligrafier. Jadeföremålen som visas användes ofta i ceremonier och till vardags och du kan även se några berömda sigill t.ex. Qin dynastins lersigill. Mer än 200 sigill har grävts upp i närheten av Bell Tower och Drum Tower i Xian. Museet har nästan 10.000 målningar och kalligrafier däribland konst från Zheng Banqiao, som var en mycket berömd målare under Qingdynastin (1644-1911).

Det finns en filmsal i närheten av Xian museum, om man är intresserad kan man se den mystiska historien om the Small Wild Goose Pagoda. Pagodan fick sprickor från tre olika jordbävningar men som genom ett mirakel har dessa sprickor återslutits vid senare jordbävningar.

Xian museum följer, likt många andra byggnader i Kina, den arkitektoniska designen av den traditionella kinesiska idén av universum – en rund himmel och en fyrkantig jord och byggnaden för museet är ett av Xians 10 landmärken och är en utmärkt plats för att se dessa värdefulla kulturella föremål.

PRAKTISK INFO

ÖPPETTIDER
9:00 – 17:30
Tisdagar stängt

ENTRÉAVGIFT
Museum utfärdar 3000 gratisbiljetter till besökare mellan 9:00 -12:00 och 13:00 -16:00.
Utländska besökare behöver visa pass för att få biljett.
Skulle man, mot förmodan, missa detta, är entréavgiften 20 RMB.

BERÄKNAD BESÖKSTID
1,5 timmar

KARAKTÄRISTISKT
Museum, skatter, kultur, historia

TRANSPORT INFO

西安博物馆 [xi an bo wu guan]
Xian Museum

Tunnelbana: Välj mellan linjerna 40, 203, 410 eller Wulong special line och gå av vid the Small Wild Goose pagoda station; eller ta linjerna 18, 203, 204, 218, 407, 410 och gå av vid Xiajiazhuang station.

Taxi: 请带我去小雁塔下的西安博物馆,谢榭!!
Vänligen kör mig till Xian Museum som ligger vid the Small Wild Goose pagoda, tack!

Våra paketresor