Yuyuan Garden

Ett av Shanghais måsten är Yuyuan Garden. Yuyuan Garden ligger nära the Bund och räknas som en av de mest överdådiga och vackraste klassiska kinesiska trädgårdarna i regionen. Yuyuan Garden byggdes år 1559 av Pan Yunduan som ville bygga denna trädgård till sina föräldrar som en plats för dem att njuta av en stillsam och trevlig tillvaro under sina äldre dar. Yu betyder på kinesiska, behaglig och fridfullhet. Idag är det nog inte lika fridfullt som förut pga. alla turister men prakten kvarstår. Minst folk är det här tidig morgon men framför allt på kvällen, så planera ditt besök noga.

Här finns kammare, paviljonger, salar, stenträdgårdar, välvda broar, guldfiskdammar, terrasser, vatten och fin växtlighet. Alla återspeglar de designen och utseendet av Ming- och Qingdynastins trädgårdsstil söder om Yantze floden.

Allt är omgivet av en vågformad drakmur och trots trädgårdens blygsamma två hektar så känns den ganska omfattande.

Yuyuan Garden kan delas in i fyra delar, den östra delen, den västra delen, den centrala delen och inre delen. Det finns sex sceniska ställen i Yuyuan Garden, alla utformade med Suzhou stil. Dessa är: Sansui Hall, Wanhua Chamber, Dianchun Hall, Huijing Hall, Yuhua Hall och den inre trädgården. Var och en med flera sceniska platser.

När du går in i Yuyuan Garden kommer du se en sluttande stenträdgård som kallas ”Grand Rockery”. Den är cirka 14 meter hög och går man upp på den får man en riktigt bra vy över hela trädgården. Den riktiga skatten är dock ”the Exquisite Jade Rock” (den enastående Jadestenen) som är 3,3m hög och med 72 hål. Stenen var ursprungligen ämnad för kejsare men skeppet med stenen sjönk i Huangpufloden och hämtades senare upp av Pan Yunduan och placerades här. Eldar du en rökelse precis under stenen kommer röken magiskt att flyta ut från alla dess hål. På samma sätt om du häller vatten från toppen kommer vattnet att rinna ut från varje hål.

Yuyuan Garden har under 1900-talet fått svåra skadar två gånger, först under Opiumkriget och sedan av japanerna 1942 under andra världskriget. Yuyuan Garden reparerades sedan från 1956 till 1961, och öppnades för allmänhet samma år.

PRAKTISK INFO

ÖPPETTIDER
1/3 – 31/31 8:00 – 17:30 Biljettluckorna stängs kl 17:00 1/11- 28/2 8:00 – 17:00 Biljettluckorna stängs kl 16:40

ENTRÉAVGIFT
1/4 – 30/6; 1/9 – 30/11 40 RMB 1/7 – 31/8; 1/12 – 31 /3 30 RMB

BERÄKNAD BESÖKSTID
En timme

KARAKTÄRISTISKT
Historia, arkitektur, traditionell kinesisk trädgård

TRANSPORT INFO

豫园 [yu yuan]
Yuyuan Garden
Tunnelbana: Ta linje 10 och gå av vid Yuyuan station.

Taxi: 请带我去城隍庙,谢谢!
Vänligen kör mig till Chenghuan miao, tack! (Notera att Yuyuan Garden ligger inne Chenghuang miao område)

Våra paketresor