Chengdu Research Base Of Giant Panda Breeding

Chengdu Research Base Of Giant Panda Breeding

Kinas landsskatt – jättepandan

Chengdu Research Base of Giant Panda Breeding för Chengdu är likt vad Kinesiska muren är för Peking. Det är den som är den absoluta huvudattraktionen för Chengdu och ibland även huvudanledningen till varför man åker till Changdu – för att se pandor. Det finns två pandacenters i Chengdu, det ena är Chengdu Research Base of Giant Panda Breeding som ligger i Chengdu. Det andra är Ya’an Bifengxia Panda Reserve Center som ligger ca 1.5 timmar bilresa bort mot Yu’an. För turister som vill se pandor eller till och med hålla en panda är den förstnämnda det bästa valet.

Chengdu Research Base of Giant Panda Breeding, eller mer allmänt Chengdu Panda Base, är en icke vinstdrivande forsknings- och uppfödningsanläggning för jättepandan och andra sällsynta djur.

Pandacentret ligger ca 10km från CHENGDU och pandacentret har utformats och härmat pandans naturliga habitat för pandor för att skapa bästa möjliga miljö för uppfödning och avel. Det finns stora områden för pandan att röra sig fritt på och även om det är jättepandan som står i fokus så har pandacentret också andra sällsynta och utrotningshotade vilda djur.

Många andra sällsynta djur

Pandacentret är ca 92ha stort och har jättepandor, kattbjörnar, röd panda, mindre pandor, sydkinesisk tiger, gyllene trubbnäsapan, svarthalsad stork, vit stork och 20 andra sällsynta djur.

Pandacentret är en spännande upplevelse för besökare i alla åldrar. På pandacentret har du verkligen möjligheten att komma nära inpå pandorna och få riktigt bra bilder på pandorna och kattbjörnar.

Jättepandan är förstås mycket gullig och att se dem stoja omkring i sin stora öppna plats är en underbar upplevelse. Man kan se dem äta, klättra, leka, springa och promenera med sina ungar.

Unikt tillfälle – se pandaungar!

En av de största attraktionerna, förutom pandorna själva, är panda breeding centre där man genom plexiglas kan se pandaungarna leka.

Jättepandan här är uppenbarligen väl omhändertagen och hela pandacentret är bra utformat och med fin miljö, vilken kan vara lite ovanligt eftersom tyvärr hör man oftast motsatsen om djurparker i Kina. Här har pandorna det riktigt bra, även om man jämför med en västerländsk djurpark, och de ser genuint lyckliga ut.

Har man innan sett kinesiska muren känner man på något sätt att Kinaresan är fullbordad, då man sett de två saker som Kina redan från barndomen varit känd för.

Råd och tips

1. Ett avgörande råd är att komma dit tidigt under matningstiderna som är 8-11 på morgonen. Det är den absolut bästa tiden för att se pandorna aktiva, under resten av dagen är det stor risk för att de tillbringar med sin favoritsyssla – sova. Alltså, kom dit tidigt, ju tidigare, desto bättre!

2. Kommer du hit under september-oktober kan du få möjligheten att se nyfödda pandaungar i avdelningen för nyfödda.

3. Vill du få möjligheten att hålla en pandaunge måste du komma på morgonen, det är bara då tillfälle ges och under en dag tillåts max 50 personer. Att göra en reservation är nästan ett måste! Begränsningen beror på den stora efterfrågan. Du måste även vara beredd på att betala ca 1300 RMB. Pengarna går dock till parken och forskning. De som gjort det är dock väldigt nöjda, speciellt de barn som fått göra det och skötarna tar bra bilder. Endast kontant betalning!

4. Det finns inga bankautomater på området och många butiker tar bara kontanter så till att ha ta med tillräckligt med kontanter till t.ex. souvenirer, speciellt om du vill hålla en panda.

ÖPPETTIDER

Alla dagar 8:00 – 18:00

ENTRÉAVGIFT

58 RMB / person

BERÄKNAD BESÖKSTID

3-4 timmar

KARAKTÄRISTISKT

Djurpark, panda,

Bakgrund

Kinas jättepanda anses som en levande landsskatt och är älskad inte bara av kineser, men av folk från hela världen. Jättepandans naturliga habitat är i provinserna Sichuan, Shaanxi och Gansu. På grund av att jättepandans habitat har huggits ner mellan åren 1950-1990 så har bestånd minskat ner till endast omkring 1000 vilda pandor varav ca 80% finns i provinsen Sichuan. Chengdu Research Base of Giant Panda Breeding etablerades 1987 och öppnades upp för allmänheten 1995 och har som mål att öka beståndet av jättepandor och att släppa ut djur till det vilda. 1993 öppnades Breeding Center upp med ett enda syfte var uppfödning, forskning och sprida kunskap om Kinas jättepanda.

Chengdu-Chengdu-research-base-pandaungar

Eftersom en vuxen panda äter över 40kg bambu per dag har pandacentret många växter och över 10.000 buskage av bambu planterats inom området för att förse pandorna med mat.

Pandacentret började med 6 pandor som räddades från det vilda. 2008 hade man haft totalt 124 pandafödslar, varav 88 överlevde, och antalet pandor i fångenskap var 83, och man har också släppt ut pandor ut till det vilda, läs om några frigivningar HÄR och HÄR. Expressen uppmärksammande november 2012 en födsel på sju pandaungar, artikeln FINNS HÄR (längre artikel på engelska FINNS HÄR).

The Giant Panda Museum

På museet finns det mycket information om pandor. Det finns uppvisat pandans habitat, bilder på pandor, gamla böcker om pandor, pandaben och pandaskallar. Man får lära sig om pandans evolutionära historia och dess historiska, nutida distribution i världen och dagens situation som en utrotningshotad art, men även dagens forskning. Man får också se vad som görs för att skydda pandan och dess habitat men också för att sprida kunskap och uppskattning för pandan. Allt som du någonsin velat veta om pandor finns helt enkelt här.

Våra paketresor