Gubeikou delen av kinesiska muren

Gubeikou delen av kinesiska muren

En av delarna för dig som gillar vandring

Gubeikou ligger ca 12 mil nordväst om PEKING och sträcker sig ca 20 km med Jinshanling delen i väst och är byggd längst med bergkedjan Yanshan och går upp och ner längst med dess sträcka.Gubeikou delen är unik av främst två anledningar, dess strategiska läge och att den är i helt ursprungsskick och har aldrig genomgått någon form av nutida reperation. Gubeikou är helt genuin och utan överdrift, var enda bit av Gubeikou är original. Detta till skillnad från JINSHANLING som genomgått mindre restaureringar och SIMATAI som för närvarande genomgår restaureringar.

De tidigaste konstruktionerna skedde år 555 under Norra Qidynastin, under Mingdynastin förstärktes och förlängdes Gubeikou delen med fyrtorn och portar. Den senaste restaureringen skedde 1567, sedan dess har inga återuppbyggnader eller restaureringar skett. Eftersom Gubeikou inte haft några restaureringar så har muren bitvis kollapsat och är fallfärdig. Men tack vare dess helt ursprungliga skick så är delen populär för turister från hela världen som kommer hit för att uppskatta skönheten av de gamla delarna av kinesiska muren.

Viktig militär betydelse

Gubeikou har ca 60 vakttorn där det största kan rymma 100 soldater och det minsta 10 soldater. Några av tornen är i näst intill perfekt skick men de flesta av dem visar att tiden har tagit ut sin rätt. Gubeikou har länge varit av en viktig militär betydelse och fästningen här skyddar den norra porten till huvudstaden och är en viktig genomfart till Peking och är svåråtkomlig, samtidigt var det en viktig väg till inre Mongoliet och nordöstra Kina.

Gubeikou är en mycket bra plats för att vandra/klättra på kinesiska muren om man är intresserad av de mer äkta delarna. Man kan vandra vidare härifrån till Jinshanling och även Simatai.

Klättringen är utmanande och kan vara farlig jämfört med andra delar av kinesiska muren pga. murens söderfall (lösa stenar mm). Arkitekturen är intressant och försvarssystemens kännetecken unika och sceneriet är inget annat än ofattbart vackert.

Inte bara har Gubeikou behållit sitt ursprungliga utseende, till skillnad från de andra vilda delarna av muren har Gubeikou även några historiska platser såsom tempel och temporära kejsarpalats och är lämplig för avancerad vandring och fotografering.

Att vandra ger dig chansen att se 20 km av den mest originella muren med absolut fantastiska vyer. Gubeikou delen har mycket få turister och inga, möjligtvis väldigt få, försäljare så vill du garanterat ha lugn och ro på muren är detta ett bra alternativ.

Består av två delar

Gubeikou består av två delar; Panlongshan och Wohushan och kallas så efter de bergen de ligger vid. Dessa två delar delas av med Chaohe River och Gubeikou delas därmed in i Wohushan till väster och Panlingshan i öster och du kan inte gå från Wohushan till Panlongshang (eller tvärtom) direkt. Klättrar du upp för Wohushan måste du sen vandra tillbaka till foten av berget där du börjar om din vandring till Panlongshan.

Wohushan är ca 14 km lång med omkring 20 vakttorn och har fått sitt namn från att berget (Wohu) det ligger vid liknar en hukande tiger. Wohu betyder hukande tiger på kinesiska. Första delen av muren är så förstörda att det är omöjligt att gå på själva muren liknar mer jordhögar än den mäktiga kinesiska muren, men skicket blir allmänt bättre och bättre ju längre västerut man går. Med tiden har dock alla som gått här bildat en stig vid sidan av muren som man kan följa. Klättringen vid Wohushan inkluderar en lång och ganska brant klättring upp för berget och är som mest omkring 665 m ö.h. och är bitvis ansträngade.

Det finns ett vakttorn var 150 meter och ju högre upp du kommer desto bättre utsikt får du och vid det högsta vakttornet kan du överblicka Wohushan och Panlongshan till öster.Wohushan är ett av få ställen av muren som erbjuder vyer där man på ett bra avstånd ser hur muren verkligen breder ut sig i landskapet. Du går sedan tillbaka samma väg.

Panlongshan ligger öster om Wohushan och är ca 5 km lång och här har många historiska krig ägt rum eftersom den som kunde erövra Panlongshan kunde lättbelägra Gubeikou. Fortsätter man att gå österut på denna del kommer man till slut till JINSHANLING. Delen har över 40 vakttorn där det kändaste är General Tower eftersom det ligger på en plats där man lätt ser över Panlongshan och varifrån krigen styrdes. Förutom de fantastiska vyerna som finns på hela Gubeikou så erbjuder Panlongshan några av de bästa fototillfällena av hela den kinesiska muren.

Många besökare vandrar på denna del varje år och är bättre och lättare och inte lika brant som Wohushan, dock utmanande på en del ställen men med en guide kan till och med en nybörjarvandrare gå här.Panlongshan är unik i dess konstruktion; den består av jord, sten och tegelstenar. Murens och vakttornens skick på denna sträcka är varierat, allt ifrån nästan intakt till områden som är förfalna och nästan igenkännbara och allt däremellan. Delen närmast staden Gubeikou är inte i bra skick men blir allt bättre ju längre från staden man kommer. Det finns dock delar där man inte kan gå på muren och man måste gå vid sidan om istället men för det mesta är stigen synlig.

En del av muren är avstängd

Såsmåningom kommer du fram till avspärrning varifrån muren är stängd och man får inte gå på muren. Det beror på att en del av Panlongshan används av kinesiska militären, än idag 1500 år senare, och är militärt område och är därför förbjudet att tillträda. Starten för detta militära område är märkt med en skylt ”A closed military zone. No thorougfare”.

Vandrare måste ta en omväg runt det militära området som sträcker sig en bra bit från muren och att ta rätt väg för omvägen är svårt men när man kommer tillbaka till muren är man nära Jinshanling delen och om vädret är klart kan man se hela vägen till SIMATAI från höga topparna.

Man kan vandra i både riktningar, vandrar man från öst till väst (Jinshanling till Gubeikou-Panlongshan) är vandringen lite lättare eftersom startpunkten är något högre upp än slutpunkten.

Råd & tips

1.  Vi avråder från att själv vandra på Gubeikou, om du inte är en van vandrare, känner till muren väl och vet vilken väg du ska gå och speciellt hur du tar dig förbi militäravspärringen. Observera att det är lätt att gå fel när man försöker gå runt militäravspärringen på egen hand.

För din säkerhet så bör du hyra en guide för att gå på denna del. Med en guide blir din vandring/klättring avsevärt säkrare och intressantare. Med en guide kan en nybörjarvandrare gå här utan problem.

2. Som vandrare ska man ha bra kondition.

3. Det finns inte många skyltar som säger vart man ska gå, och de som finns är oftast på kinesiska.

4. Till skillnad från andra delar av muren så har denna del ingen linbana, man måste själv gå upp till muren.

5. Ta med kontanter för att köpa eventuella souvenirer och dricka/mat.

6. Det finns två byar runt Gubeikou där man kan få uppleva genuint bondeliv och som har ett rikt kulturarv med olika tempel och gravar. Byarna har också under de senaste åren gjort stora ansträngningar för att bli mer turistvänliga. I gårdarna kan man äta byns lokala maträtter och de erbjuder attraktiva boendealternativ med en fin miljö och omtänksam service. Varje gård rymmer ca 10-20 gäster.

TRANSPORT INFO

古北口长城[gu bei kou chang cheng]
Gubeikou delen

Vi rekommenderar inte att vandra själv på Gubeikoiu utan att man istället åker dit med arrangerade turer.

PRAKTISK INFO

ÖPPETTIDER
Året runt 8:00 – 18:00

ENTRÉAVGIFT
25 RMB / vuxen

BERÄKNAD BESÖKSTID
Kortast vandringstid är 4-5 timmar på muren

KARAKTÄRISTISKT
Världsarv, historia, natur, underverk, vandring, klättring

Våra paketresor