Himmelens tempel

Himmelens tempel

Himmelens tempel anses som Kinas vackraste och mest berömda byggnad

Himmelens tempel, kallad Himmelens tempel park på kinesiska, är ett av de sex världsarven i Peking. Himmelens tempel var den heligaste platsen i Kina i 500 år som nu förvandlats till en av de mest populära parkerna i Peking.

Om Himmelens tempel

Dit kejsaren gick för att be om bra skördar

Det magnifika och färgglada Himmelens tempel (Temple of Heaven) är en park med taoistiska byggnader och tempel och det var hit kejsaren av Ming- och Qingdynastierna förrättade offer och bad till himmelen för att få bra skördar.

Himmelens tempel, på kinesiska Tiantan Gongyuan ligger i sydöstra delen av centrala Peking med en total yta på 2,7 km2 och hela platsen är full av symbolism som alla går ut på att Jorden är fyrkantig och Himmelen är rund. Alla tempel och altare är runda och de står på fyrkantiga socklar. Hela parken har formen av en fyrkant men som sedan övervinns av en halvcirkel i norr.

De finns tre huvudsevärdheter på Himmelens Tempel som man måste besöka:

Årliga böners hus, det var hit kejsaren kom för att be om goda skördar och det är denna byggnad som är huvudnumret under ditt besök till Himmelens Tempel.
Himmelska Herrens hus som ser ut som en kopia som årliga böners hus men betydligt mindre. Det var här altaret förvarades när det inte användes.
The Circular Mound Altar användes när man förrättade offer och ceremonin var som ett tack till himmelen för ett bra år.
Det finns även andra sevärdheter som man inte får missa när man besöker Himmelens Tempel såsom Den långa korridoren, De sju stjärnors stengrupp, The Vermilion Steps Bridge och Ekomuren. Vi beskriver alla sevärdheter mer i detalj om du klickar dig vidare nedan.

På kejsartiden var det inte tillåtet för vanliga människor att besöka denna enorma park, men idag är Himmelens tempel inte bara en sevärdhet utan även en av de mest populära parkerna för lokalbefolkningen. Varje dag kommer lokalbefolkningen till parken för att göra olika gruppaktiviteter.

Himmelens Tempel upptogs på Unesco:s världsarvslista 1998 för dess unika arkitektoniska och symboliska värden.

Sevärdheter i Himmelens tempel

De sju sevärdheterna du bör se

Den LÅNGA KORRIDOREN (The Long Corridor) är 5m bred och 350m lång och har en vägg på ena sidan. Den långa korridoren, som är en täckt korridor, förbinder ”Divine kitchen” (där man dödade djuren) med Årliga böners hus.

Vid den långa korridoren nära East Gate finns DE SJU STJÄRNORS STENGRUPP (The Seven-Star Stone group) som är en stengrupp. Dessa stora stenar placerades här när kejsaren JiaJing styrde Kina. De har motiv av berg ingraverat på dem och symboliserar de sju topparna vid i Taishan bergen. De är inte meteoriter som det ibland sades i folksägner.

Likt många andra sevärdheter i Kina så översätts denna stengrupp till olika engelska namn (Kina är ofta inkonsekvent med engelska översättningar men detta slår rekord!) med allt från ”Seven Star Rocks” om man köper deras handkarta, ”Seven Meteorites” på deras informationskarta till slutligen ”Big Dipper Stones” om man hyr deras audioguide, men allt är alltså samma stenar! På internet kan man även se namnet ”The Celestial Stones” – minst sagt förvirrande! Vi har valt det namn som Wikipedia har för att få någon standard.

Det man framför allt kommer till Himmelens tempel är för att se är ÅRLIGA BÖNERS HUS (The Hall of Prayer for Good Harvest). Det var hit kejsaren kom på våren för att be om goda skördar. Byggnaden sägs vara Kinas vackraste byggnad och basen består av en marmorsockel 6 meter hög. På marmorsockeln består av tre nivåer och på den står byggnaden med tak i tre nivåer. De tre nivåerna ska symbolisera jorden, människan och himmelen. The Hall of Prayer for Good Harvest är full av numeriskt symbolsim. Den är 38m hög och inuti salen finns det fyra inre pelare som symboliserar de fyra årstiderna, 12 mellanpelare som symboliserar de 12 månaderna och 12 yttre pelare som symboliserar 12 traditionella kinesiska timmar.

THE VERMILION STEPS BRIDGE (Danbi bridge) är en 360 meter lång gångväg som förbinder Årliga böners hus med Himmelska herrens hus. Gångvägen i början är en meter hög och 4 meter hög i slutet. På detta sätt kan man säga att det betecknade övergången från jorden till himmelen. Gångvägen är nästa 30 meter bredd och har tre tydliga gångvägar utmärkta. Mittengångvägen var för gudar, östra gångvägen för kejsaren och den västra gångvägen för kejsarinnor och annat tjänstefolk.

Himmelska herrens hus är omgivet av en mur, ekomuren. EKOMUREN (The Echo Wall) är en 3,7 meter hög mur och 193 meter i omkrets, namnet har den fått från dess akustiska egenskaper. Om en person viskar vid ena änden av muren kan en annan person höra det vid den andra änden. Detta funkade mycket bra om man var där för över 5 år sedan, då var det inte så många personer som försökte samtidigt och man kunde komma nära intill muren. Nu är det staket vid muren och lite svårare att urskilja röster men fortfarande lika fascinerande.

HIMMELSKA HERRENS HUS (Imperial Vault of Heaven) är en rund byggnad som är 19m hög. Byggnaden är helt i trä och med ett tak med mörkblått glaserat tegel som liknar Årliga böners hus fast det är mindre med bara en taknivå och bara en enda marmorsockel. När altaret inte användes förvarades det här.

THE CIRCULAR MOUND ALTAR är gjord av vit marmor och användes för att förrätta offer vid vintersolståndet. Ceremonin var som ett tack till himmelen och för att hoppas att framtiden också skulle bli god. Runt mittensten finns en ring med nio stenplattor, nästa ring har 18 plattor och nästa ring 27 plattor. Den nionde ringen har 81 plattor, så alla ringar är alltså delbara med siffran nio som är en siffra synonymt med kejsarens nummer och himmelen.

Siffran nio kan man hitta ofta i kejsarens byggnader på många platser. Nära The Circular Mound Altar finns en stor spis byggd av gröna glaserade tegelstenar. Den användes för att bränna de förrättade offren till himmelen.

Himmelens tempel –ceremonins genomförade

En av kejsarens viktigaste uppgifter

I antikens Kina såg man kejsaren som himmelens son, vars uppdrag var att ta hand om problem på jorden på uppdrag av, och representera, en himmelsk överhet. Vid vintersolståndet förrättades offer till himmelen och på våren bad kejsaren för bra skördar. En av kejsarens viktigaste uppgifter var att välja datum för att så fröna och när skörden skulle skördas.

Två gånger per år kom kejsaren och hela hans följe till Himmelens tempel från DEN FÖRBJUDNA STADEN för att tillfälligt bo i Himmelens tempel. Den viktigaste ceremonin ägde rum vid vintersolståndet då kejsaren bad om att få goda skördar. Efter att ha fastat i tre dagar gick kejsaren och hans följe iklädda vackra kläder in i parken dagen innan vintersolståndet. Inga vanliga kineser fick se de här processionerna, de fick täcka för sina fönster och vara tysta inomhus.

När Kejsaren kom till Himmelens tempel stannade han i templet Himmelska herrens hus för att be till himmelen om bra skördar. Han tillbringade därefter natten inne i Årliga böners hus. Höjdpunkten för hela ceremonin var nästa dag, vintersolståndet, då han förrättade djuroffer vid The Circular Mound Altar.

Hela ceremonin var planerad i allra minsta detalj enligt numeriska teorier. Hela ceremonin måste utföras med perfektion, och minsta lilla detalj som blev fel kunde vara ett dåligt omen för hela landet nästkommande år, vilket då skulle innebära dåligt skördar. En dålig skörd kunde tolkas som att himmelen inte längre stödde kejsaren och hota hela stabiliteten i hans styre. Det var alltså inte utan egna intressen som kejsaren verkligen bad för en bra skörd.

Himmelens tempel – symbolism/historia

En kosmologisk utformning

Himmelens tempel byggdes mellan 1406-1420 på order av kejsare Yongle och besöktes därefter av samtliga kejsarna av Mingdynastin och Qingdynastin. Totalt 22 kejsare genomförde 654 ceremonier för att be till himmelen. Dyrkan övergavs 1911 då den sista kejsaren av Qingdynastin abdikerade och Himmelens tempel avslutade sin roll som ett kejserligt altar.

Himmelens tempel är nästan fyra gånger större än DEN FÖRBJUDNA STADEN till ytan (men känns mindre) och det är bara för att kejsaren, himmelens son, inte vågade bygga en byggnad till sig själva större än en byggnad byggd för himmelen och att kejsaren måste visa sin respekt till himmelen.

Utformningen av Himmelens tempel med dess heliga syfte återspeglar de mystiska kosmologiska lagarna som anses spela en central roll i universum och huvudprincipen är att Jorden är fyrkantig och Himmelen är rund. Därför står alla runda byggnader på fyrkantiga platser. Alla byggnader i Himmelens tempel har många numeriska symboler i sin design (läs om sevärdheterna). Alla byggnader har också mörkblåa glaserade tak som ytterligare ska symbolisera himmelen.

Himmelens tempel var ursprungligen namngivet Himmelens och Jordens tempel (Temple of Heaven and Earth), men gavs dagens namn under Mingkejsaren JiaJings styre då han byggde särskilda tempel för jorden, solen och månen. Jordens tempel (The Temple of Earth) finns i norra Peking. Templen för solen och månen finns i öster respektive väster om Peking.

Den Förbjudna staden ligger inte bara mitt i Peking men också mellan Himmelens tempel och Jordens tempel och symboliserar kejsarens länk till himmelen. De tre byggnaderna i Himmelens tempel; Årliga böners hus, Himmelska herrens hus och The Circular Mound Altar är också byggda längst med DEN CENTRALA AXEL som går igenom Peking, där alla viktiga byggnader för byggdes (men även idag).

Råd & Tips till Himmelens tempel

Man kan gå in till Himmelens Tempel från fyra ingångar, smidigast är det att in från East Gate, men ska man göra Himmelens Tempel såsom kejsaren gick under ceremonin ska man gå in vid ingången South Gate.

Tidig morgon är bästa tiden att besöka Himmelens tempel. Du får då se lokalbefolkningen som gör morgongymnastik och andra aktiviteter som är riktigt uppskattat och fascinerande. Under helger är det ännu mer aktiviteter.

Lokalbefolkningen utövar förutom tai chi många andra typiska kinesiska sporter, t.ex kung fu, kinesisk jojo, fjäderbollslek (som är en folksport med över 2000 års historia) och spelar spel som t.ex. schack, kort eller maj jong. Bli inte allt för överraskad om de bjuder in dig för att delta i deras aktiviteter trots bristande kommunikationskunskaper

Guidningsinformation
Guidad tur
Språk
Engelska, tyska, japanska, spanska etc, dock ej svenska

Pris
För grupper på färre än 5 personer: 150 RMB per guidad tur
För grupper på fler än 5 personer: 250 RMB per guidad tur
Reservation behöver göras två dagar innan. Tel. nr. +86 10 6702 8866 – guiding team

Audioguide
Språk
Engelska, tyska, japanska, spanska etc, dock ej svenska.

Pris
40 RMB/ per person/per maskin. 100 RMB deposition.

Audioguide kan hyras direkt vid biljettluckorna och maskin kan lämnas vid valfri port då man får tillbaka depositionen. Uthyrningen öppnar 30 min efter templet öppnat och stänger 30 min innan templet.

TRANSPORT INFO

天坛公园 [tian tan gong yuan]
Himmelens tempel

Tunnelbana: Ta linje 5 mot Songjiazhuang och gå av vid Tiantandongmen station.

Taxi: 请给我去天坛东门 / 天坛北门 / 天坛西门 / 天坛南门,谢谢!
Vänligen kör mig till från höger räknat: östra-, norra-, västra- södra) porten av himmelens tempel, tack!

PRAKTISK INFO

ÖPPETTIDER
1/3 till 30/6 8:00 – 17:30
1/7 till 31/10 8:00 – 18:00
1/11 till 28/2 8:00 – 17:00

ENTRÉAVGIFT
Högsäsong 1/4 till 31/10
35 RMB per person
Lågsäsong 1/11 till 31/3
30 RMB per person

BERÄKNAD BESÖKSTID
1,5 timmar utan guide, med turguide 2 timmar

KARAKTÄRISTISKT
Världsarv, park, natur, barnvänlig

Våra paketresor