Kinas åtta kök

Kinas åtta kök

Upptäck Kinas åtta regionala kök och hur du känner igen dem

Det kinesiska köket kan delas upp i ett flertal olika genrer, men de allmänt kända mest betydelsefulla och typiska är de ”åtta köken”. De avgörande faktorerna som skapar en form av genre är komplext och inkluderar historia, matlagningskaraktär, geografi, klimat, resurser och livsstil. Här får du kort beskrivning av varje kök och deras populära rätter för att lära dig mer om maten i Kina.

Shandong köket

– Ett historiskt kök som formades redan innan Jesus tid

Shandong köket, också kallas Lu Cai, kommer från norra Kina och har haft ett starkt inflytande på både Beijing och nordöstra delen av Kina. Shandong köket karaktäriseras med friskt men ändå lite oljigt utseende och känns igen med sin smak av friskhet, krispigt och mört. Schalottenlök och vitlök används ofta som krydda och den matlagningsteknik som används mest är wokad, grillat eller friterad.

Guangdong/Kanton köket

– Ett av de mest kända köken i världen

Guangdong köket, också kallas Yue Cai, är ursprungligen från Guangdong, den sydligaste provinsen. Kantonesisk mat är troligtvis det mest lättillgängliga kinesiska köket utanför Kina eftersom majoriteten av utlandskineser kommer från Guangdong eller Hongkong.

Kantonesisk mat är en av de mest mångfaldiga och omfångsrika köket i Kina. Många grönsaker med ursprung från andra delar av världen lagas med kantonesisk stil. Smaken är krispig, fräsch och lätt. Den naturliga smaken i grönsakerna lyfts fram utan att använda för mycket kryddor och köttet är viktigast.

Maten tillagas grillat, wokat, friterat, stekt, småkokt eller ångat. De maträtter som ångas eller wokas görs så för att behålla den naturliga smaken i maträtten. Kockarna lägger även manken till för att skapa en smakfull presentation av rätterna.

 

Några av Guangdong kökets populära maträtter

Sichuan köket

– Utan att ha provat Sichuan mat har man inte varit i Kina

Sichuan köket, eller Szechuan som det också kallas, är ett av de mest berömda kinesiska köken i världen. En stark och smakfull smak är typisk för Sichuan maträtter. Matlagningen betonar användningen av chili och röd peppar men även vitlök, ingefära och jästa sojabönor. Sichuan köket är berömt för dess många smaker och nästan varje rätt har sin unika smak. Prova Sichuan mat är ett måste för alla som besöker Kina.

Zhejiang köket

I detta kök ingår tre städers kök som ligger i Zhejiang provinsen: Hangzhou (det kändaste), Ningbo och Shaoxing. Zhejiang köket har fettsnåla rätter men också friskt, lätt, mört och en lätt lukt av melon.

Jiangsu köket

Jiangsu köket, också kallat Huaiyang köket, är populärt i Kinas östra del där Yangtzefloden mynnar ut. Köket är känt för sin distinkta stil och smak och har lyckats skapa en kokkonst som tilltalar nästan hela världen.

Jiangsu provinsen är känd för sin fisk och sitt ris och för mängder med andra ingredienser som gör att Jiangsu köket är väldigt varierade.

Vattendjur är huvudingredienser och tonvikten läggs på att allt är helt färskt. Dess uppskärningsteknik är läcker och framför allt för uppskärningen av meloner och stor möda läggs ner på presentation av ingredienser. När det gäller matlagningsteknik så är det vanligast att man snabbsteker eller småkokar. Alla rätter har en lätt, mild och färskt smak.

Anhui köket

Anhui köket, också kallas Hui Cai, består av de lokala köken från södra Anhui, Yanjiang och Huaibei. Vanliga ingredienser i Anhui köket är myrkott, svamp, teblad, bambuskott och dadlar från Anhui provinsens populära bergsområde där Huangshan bergen är mycket berikat med växter för matlagning. Fokus är på att behålla mycket av den ursprungliga smaken och näringen i maten. Maten är generellt något starkare och salt. Ofta tillsätts salt för att förbättra smaken och kandisocker för att öka friskheten.

Fujian köket

Fujian köket, också kallas Min Cai. Fuzhou-, Quanzhou-, Xiamen köket tillhör alla Fujian köket. Fujian köket är känt för användningen av skaldjur, vackra färger och fantastisk smak av söt, syrlig, salt och kryddad mat. Det mest omtalade kännetecknet är dess maträtter med inlagd smak.

Hunan köket

Hunan köket, också kallas Xiang Cai, består av lokala kök från Xiangjiang regionen, Dongting Sjön och Xiangxi området. Hunan köket karakteriseras av starka och sura smaker med färska aromer, djupa färger och feta konsistenser. Chili, peppar och schalottenlök är vanligt kryddor. Älskar du stark mat och är modig är detta köket för dig!

Våra paketresor