Kort historia om Shanghai

Kort historia om Shanghai

Shanghai förr

År 1843, efter att Kina förlorat första opiumkriget, upprättas en utländsk tvångskoncession som var uppdelad mellan Storbritannien, Frankrike, USA och andra länder.

I början av 1900-talet var Shanghai berömd som Österns Paris. Det var den första platsen i Kina med el, gatuljus, telefon och bilar. Utländska krafter styrde i staden och de gamla koloniala byggnaderna påminner oss om en period av explosiv utbyggnad. Varor skickades till Europa och USA och opium betalde för varorna.

På sent 1920-tal och tidigt 30-tal utvecklades Shanghais industrier snabbt. Med ett stort antal företag, avancerad teknik och verktyg placerade sig Shanghai som en viktig bas för modern industri i Kina men även som fartygs-, ekonomiskt- och handelscentrum i fjärran östern. Men även som den mest opiumtäta staden.

1943 överger de allierade regeringarna Shanghai under kriget och ger territoriumen till Kuomintang regeringen, utländska koncessionen avslutas officiellt.

Efter en blomstrande period började Shanghai att lida från andra världskriget. Det blev brist på råmaterial som resulterade i en nedgång för industrin och ekonomin och brist på dagliga nödvändigheter och svår inflation.

1949 blev Shanghai befriat från Kuomingtang styre. Samma år omlokaliserade många utländska företag till det dåvarande Brittiskt styrda Hong Kong då Kina utvisade de sista utländska affärsmännen.

Shanghai idag

I samband med att Kinas reformer 1978 bestämde sig kommunistpartiet för att börja återupprätta Shanghais ekonomiska ställning. På mindre än 20 år blev Shanghai åter Österns Paris, kronan av det moderna Kina. Öppenhet för utländskt kapital, avancerad utländsk teknologi och affärsmetoder har snabbat på dess utveckling. Nuförtiden är den internationella metropolen Shanghai en inflytelserik ekonomisk makt i världen och otvivelaktigt ett centrum i Kina för ekonomi, finans, handel, kultur, vetenskap och teknik.

Shanghais charm

Shanghai skiljer sig från Peking genom att erbjuda turister moderniteter, pulserande och spännande händelser dygnet runt. Shanghais charm är att nästan alla sevärdheter och attraktioner ger två helt olika upplevelser beroende på om du besöker dem på dagen eller på kvällen, Pudongs skyline är ett mycket bra exempel på detta!

Shanghai är en populär turistdestination och besökare kan känna av den pulserande utvecklingen av det moderna Kina. Shanghai är staden med fantastiska konstraster, där besökare kan gå från att ta en cocktail i en exklusiv bar med utsikt över the Bund, äta dumplings på en gatukiosk, bli forslad mellan shoppinggallerior, se häpnadsväckande modern arkitektur, uppleva gatumarknader eller blicka in på ett 1000-talets Buddistkloster, inom loppet av bara några timmar.

Våra paketresor