Leshan Giant Buddha

Leshan Giant Buddha

Leshan Giant Buddha

Största Buddhaskulpturen i världen

Leshan Giant Buddha är den världens största och högsta Buddhastaty som är uthuggen ur ett berg – Mount Lingyun. Statyn ligger ca 12 mil söder om CHENGDU vid staden Leshan, nära Mount Emei. Den gigantiska Buddha gör sig väl förtjänt sitt namn – statyn är omkring 71m hög och 24m bred och huvudet är 14.7m långt och 10m brett, bara tånageln är tillräckligt stor för att gott och väl få plats med ett stort bord och öronen är 7m höga. Storleken av Buddhan är verkligen häpnadsväckande och det blir inte mindre av att veta att berget höggs ut för hand under 700-talet och är förvånansvärt bra bevarad för att vara över 1000 år.

Leshan Giant Buddha, även kallad Da Fo på kineiska, ligger där de tre floderna Minjiang, Dadu och Qingyi möts, nära staden Leshan. Leshan Giant Buddha föreställer en sittandes Maitreya, en lärjunge av Sakyamuni, som var grundaden av Buddhism och huvudet är vänt så Buddhan ser ut mot det heliga berget Mount Emei med floderna som rinner förbi nedanför hans fötter.

Förutom Leshan Giant Buddha finns det också ett antal mindre sevärdheter såsom 4000 mindre statyer av Buddha, det finns även olika tempel där det viktigaste är Lingyun Temple som ligger bakom statyn, den vackra Haoshang Bridge och även några små vattenfall.

Arkitektoniskt konstnärskap

Förtrollningen av Buddha är dock inte bara storleken utan också dess arkitektoniska konstnärskap. Det finns 1021 hårknutar i Buddhans lindande hår. Dessa har blivit inbäddade i skallen med stor skicklighet. Det är en sån skicklighet att de 1021 hårknutarna ser ut att höra ihop enhetligt. En annan arkitektonisk konst är statyns dräneringssystem. Dräneringssystemet består av flera gömda rännor och kanaler och är utspridda på huvudet, armarna, bakom öronen och i kragen och bröstet. Dräneringssystemet hjälper till att föra bort regnvatten och håller den inre delen torr och har en avgörande betydelse för att skydda Buddastatyn från erosion och förvittring.

Leshan Giant Buddha upptogs tillsammans med Mount Emei på UNESCO:s världsarvslista 1996.

Kort historia

Byggandet påbörjades av en kinesisk munk som hette Hai Tong. Hai Tong var orolig för de lokala roddarna eftersom strömmen var mycket stark där de tre floderna gick ihop och orsakade många roddare olyckor, kapsejsningar och dödsoffer. Hai Tong trodde att genom att hugga ur en staty av Buddha skulle man göra vattenanden lugnare och bli en säkrare plats att passera eftersom Buddhan skulle skydda roddarna. Hai Tong trodde dock inte bara på övernaturliga krafter utan även att under byggandet av Buddhan skulle så mycket sönderfallna klippstycken och sten trilla i vattnet att det skulle få strömmen att ändras och därmed lugna ner sig.

Leshan Giant Buddha började byggdes under Tangdynastin år 713 och blev klar 803. Själva byggandet tog dock inte så lång tid utan den långa tiden, 90 år, berodde på att efter Hai Tongs död stod bygget stilla i 70 år tills en ny sponsor hade hittats. När bygget väl var klart hade strömmen lugnat ner sig och var nu säker att passera och alla trodde förstås att det var Buddhan som lugnat ner vattenanden, kanske de hade rätt?

När Leshan Giant Buddha var klar byggdes en stor 13-våningskonstruktion av trä förgylld med guld för att skydda Buddhan från regn och solljus. Konstruktionen var dock förstörd och plundrad av mongolerna under kriget vid slutet av Yuandynastin. Sedan dess har Buddhan varit oskyddad från vädrets makter.

Råd & tips

Det finns olika sätt att se Leshan Giant Buddha, antingen att gå igenom parken och sen fram till Buddhan eller att ta en båttur på ca 30 minuter som stannar upp framför Buddhan. För bästa upplevelse så väljer man både två.

Går man igenom parken kommer man fram till toppen av Buddhan och man går sen nedför Buddhan med en trappa längst berget som ger sig bra möjligheter att verkligen se statyn i detalj. Det kan dock vara lång kö till trappan så tålamod krävs.

Tar man båtturen får man en vacker panoramavy över Buddhan från vattnet och det är absolut med båt man bäst får en vy på själva Buddhan. Har man ont om tid eller har dåliga knän för att gå ner för trapporna till Buddhan så är detta det bästa alternativ. Köer kommer man dock inte helt ifrån eftersom det även är kö för att komma på en båt, men kortare än till trappan. Var förberedd på mycket folk på båten, framför allt på ”rätt” sida av båten.

Ha på bra skor!

Besöket vid Leshan Giant Buddha rekommenderas tillsammans med besöket av Mount Emei

Våra paketresor