Pekings Hutonger

Pekings Hutonger

Upptäck Pekingbornas traditionella bostäder i Pekings uråldriga hutonger

Folk säger att den riktiga kulturen av Peking är ”kulturen av hutong” och ”kulturen av gårdar”. Det är verkligen sant. Ofta är det Pekings slingriga hutonger som attraherar mer turister från Kina och utomlands än skyskrapor och pampiga herrgårdar.

Hutong är de områden med tusentals små gränder och bakgator med traditionella fyrkantiga hus med gårdar. De är mycket typiska Peking och de flesta härstammar från Yuan-, Ming-, och Qingdynastierna. För ca 15-20 år sedan bestod nästan hela innerstaden av hutongområden men tyvärr har de flesta rivits idag. De kändaste hutongerna i Peking ligger i norra delen av staden och är fortfarande bebodd, en del boende är fattiga, en del mycket rika. Med ett fågelperspektiv över Peking kommer du se att sammansättningen av hutonger och gårdar är precis som ett välordnat schackbräde med utsökta gårdar, fina stenträdgårdar och uråldriga kvarlämningar. Hutong har bevittnat Pekings utveckling. Där det finns en hutong, där finns en historia.

Vad betyder Hutong?

Hutong är inte ett kinesiskt ord utan ett låneord från Mongoliet när Mongoler etablerade Yuan Dynastin (1271 – 1368) och Peking blev deras huvudstad. En typisk Hutong är inte breddare än 9 meter och några hundra meter lång.

Jie, Lu, Hutong och Xiang, alla orden betyder gata, men med små skillnader.

När du reser runt i Peking, kan du märka att många gatoskyltar ibland skrivs Jie eller Lu, ibland Hutong eller Xiang. Alla orden betyder gata, men med små skillnader. En gata som heter Jie eller Lu i Peking är breddare än Hutong och Xiang och de flesta av Jie ligger utanför den gamla staden där det finns mest Hutong och Xiang. En Jie brukar ha många småbutiker på gatan.

Både Xiang (också kallas Xiangzi) och Hutong betyder smågator. Ordet Xiang använder man mest i södra Kina och ordet Hutong använder man mest i norra Kina, mestadels i Peking. I det gamla Peking byggdes dessa gator med lågkantade hus och inga småbutiker fanns på dessa gator.

Våra paketresor