Souvenirmarknader - Xian

Souvenirmarknader – Xian

Shu Yuan Men

Shu Yuan Men är en gata i antik stil som ligger bakom THE FOREST OF STONE STELES MUSEUM. Olika hantverk och konst säljs året runt på denna myllrande gata. Shu Yuan Men är en kulturell gata som är återskapad för att likna den antika arkitekturen från Ming- (1368-1644) och Qing- (1644-1911) dynastierna. Gatan är speciellt känd för dess kalligrafisamlingar, till och med så känd att den är allmänt känd som ”kalligrafigatan”.

Många affärer här har vad som är arvet från den antika kinesiska konsten. Gatan omges på båda sidorna av över 100 butiker i Ming- och Qingstilar och säljer gnuggbilder från stenristningar, målningar, kalligrafiverk gjorda av kändisar och böcker om antika sigill. Shu Yuan Men är en bra plats att se och köpa handgjorda produkter och återspeglar rikedomen för traditionella kinesiska hantverk. Marknaden har en beundransvärd samling av orientaliska målningar om man vill se traditionell stil på målningar.

Shu Yuan Men översätts på engelska till Shu Yuan Gate, går du efter besöket på THE BELL TOWER längst South Avenue kommer du så småningom se EN TRADITIONELL VALVSPORT, det är denna port som är Shu Yuan Men. Inte bara det som finns att se på gatan är en sevärdhet, utan också själva gatan i sig. De antika Ming och Qing nybyggnationerna skapar ett stort arkitektoniskt värde och de ”gamla” byggnaderna verkligen förgyller besöket och skapar en känsla av shopping med charm. När man vandrar nerför gatan kan man kanske få en smak av det verkliga livet i Xian och hitta resterna av en glänsande dynasti.

 

Xian Antikmarknad

Xian Antique Market ligger i korsningen av Zhuque Lu och Nan Erhuan Lu nära THE SMALL WILD GOOSE PAGODA. Med sitt läge så kallas den av lokalbefolkningen också för Zhuque Antique Market. Den öppnade 1998 och är nu den största antika marknaden i Xian City.

Om du är intresserad av antikviteter då är detta platsen att åka till. Denna marknad har allt för samlare, allt från stora möbler till små mynt såsom silkesmattor, filtar, Tang trefärgade keramik, silkeskläder, smycken, jade föremål, kalligrafi, målningar, historiska föremål, lerfigurer av krigare och hästar och mycket mer – mer än du kan tänka dig.

Det finns hundratals butiker i denna marknad som har tusentals äkta produkter, men särskilt köksredskap, som är mest gjort av keramik eller porslin i olika former. Det finns också två hallar där människor möts och byter antikviteter med varandra. Tyvärr, så finns det också många falska produkter här, men till skillnad från andra kinesiska marknader så är procentandelen genuina produkter betydligt högre här. Är du påläst och kan skilja mellan äkta och oäkta så kan du faktiskt göra riktigt bra fynd här på äkta antika föremål.

Shaanxi Wen Bao Zhai

Shaanxi Wen Bao Zhai Tour Shopping Center är byggt 1980 och ligger på Yanta Road, söder om BIG WILD GOOSE PAGODA och är en marknad med en lite annorlunda bakgrund. På 1980-talet om västlänningar kom till Xian fanns inte alls samma utbud av t.ex souvenirer som det finns idag, om något över huvudtaget. Den kinesiska regeringen öppnade då upp marknader som var enbart för västlänningar, och där var då Shaanxi Wen Bao Zhai Tour Shopping Center en av de tidigaste marknaderna i Kinas nordväst. Det blev ett viktigt fönster som öppnade upp Xian till världen och fick mycket lovord från utländska turister.

Det har hänt mycket i Kina de senaste 30 åren och inget är sig längre likt och idag är marknaden öppen för alla. Här finns mest antikviteter och konstverk och på Shaanxi Wen Bao Zhai Tour Shopping Center kan du hitta många kinesiska historiska och kulturella föremål såsom silkesmattor, filtar, Tang trefärgade keramik, silkeskläder, smycken, jade föremål, kalligrafi, målningar, historiska föremål, lerfigurer av krigare och hästar med mera.

Ba Xian An antikmarknad

Ba Xian Gong Antique Market kallas också för Ba Xian An Antique Market och ligger mitt emot det största Taoist templet i Xian – Temple of the Eight Immortals. Ba Xian Gong Antique Market är en byggnad med mer än 40 butiker och är liten men elegant. Man kan hitta många olika sorters antikviteter här såsom Tang trefärgat porslin, grönt porslin, jade, antika möbler, målningar, kalligrafi och andra hantverk. The ”Ghost Market” pågår här varje söndagsmorgon (startar 5:00 på sommaren, 6:30 på vintern) och är den mest upptagna tiden här och då har man störst chans att hitta äkta antika föremål.

Våra paketresor