Terrakottaarmén och Mausoleum

Terrakottaarmén och Mausoleum

Terrakottaarmén tillhör de viktigaste arkeologiska utgrävningarna under 1900-talet och ett av tidernas mest sensationella arkeologiska fynd och Terrakottaarmén har verkligen satt Xian på turistkartan. Terrakottaarmén upptogs på Unesco:s världsarvslista 1987 och brukar ofta anses som världens åttonde underverk. Terrakottaarmén består av lerfigurer i form av soldater och hela syftet med Terrakottaarmén var att soldaterna skulle skydda Qin Shihuang, Kinas första kejsare, i livet efter hans död.

Terrakottaarmén

Grop 1

Terrakottaarmén är unik, inte bara med dess lerfigurer i naturlig storlek utan för att figurernas detaljrikedom är häpnadsväckande. Till exempel kan man inte bara se konstruktionen av kroppsskydd, utan även de tydliga huvudena på nitarna på kroppsskydden och sulmönstret under skorna av de knäböjande soldaterna har skapats med fantastisk detaljrikedom. Händerna och huvudena på Terrakottarmén gjordes separat och varje enskild soldat sägs ha sitt egna ansiktsdrag, som man tror är från soldater som levde då. Ansiktena är så välgjorda att digitalkamerans funktion för ansiktsigenkänning hittar soldaternas ansikten som ansikten.

De flesta soldater hade ursprungligen riktiga vapen såsom spjut, svärd och armborst men som plundrades tidigt. Soldaterna var ursprungligen målade med ljusa och färgglada färger, men tiden har gjort att färgen bleknat bort.

Utgrävningar vid Terrakottaarméns område på ca 20000m2 pågår fortfarande och man brukar dela i området i fyra delar sk. gropar. Grop 1, eller på engelska ”pit”, är den största gropen, den kändaste gropen och den man mest brukar symbolisera Terrakottaarmén med. Det finns också två mindre gropar, grop 2 och grop 3, och en tom grop 4. Man tror att grop 4 inte hann färdigställas och lämnades därför tom. Förutom soldater finns också hästar, vagnar och kavallerihästar och i andra groppar har även tjänstemän, akrobater, kraftkarlar och musiker hittats.

Soldaterna i Terrakottaarmén varierar med olika uniformer, olika frisyrer och längd beroende på dess rang. Soldaterna placerades också ut med exakt precision enligt stridsformation och enligt rang.

Även om det idag tycks vara många soldater för allmän beskådan så är majoritet fortfarande begravda under jorden, framför graven till kejsarens grav. I grop 1, som är 230m x 62m, har man fram till idag grävt upp 1000 soldater och hästar och 20 trävagnar. Man tror dock att mer än 5000 soldater och hästar och 50 vagnar fortfarande är begravda i grop 1. Man tror att totalt från de tre groparna finns det över 8000 soldater, 130 vagnar med 520 hästar och 150 kavallerihästar.

Grop 2
Terrakottarméns grop 2 hittades 1976 och ligger 20m nordöst om grop 1 och är ca 6000m2 stor och är i form av ett L. Grop 2 är den mest spektakulära av de tre groparna. Till skillnad från grop 1 är stridsformationerna i grop 2 mer komplexa och soldaterna är inte lika krossade som i grop 1. Man tror att det finns över 80 stridsvagnar, 1300 terrakottasoldater och hästar och tusentals bronsvapen i grop 2. Det är första gången man upptäckt en terrakottageneral, den knäböjande pilbågsskytten och soldater med sadlad häst. Utgrävningen av grop 2 pågår fortfarande och för närvarande kan man se resterna från takbalkarna och en liten del av terrakottasoldaterna och hästar.

Grop 3
Grop 3 hittades 1976 och ligger norr om grop 1, är i formen av ett U och är ca 5600m2. Man har kommit fram till att grop 3 har skadats allvarligt under åren. Endast 60 terrakottasoldater, fyra hästar, en vagn och 34 vapen har grävts fram från grop 3. Soldaterna här är alla placerade på en, för Terrakottaarmén, unik layout. Enligt experter är grop 3 kommandocentralen för alla andra grupper i de andra groparna, grop 1 och grop 2.

Historia om Terrakottaarmén

Terrakottaarmén påbörjades över 2000 år sedan och det tog 720.000 människor ca 40 år att färdigställa. Den kom ”i tjänst” år 206 f.Kr. då kejsaren Qin Shihuang dog.

Varje grop ligger ca 5-7 meter under nuvarande marknivå och byggdes med figurer placerade i korridorer eller rum. Korridorerna, som separerades med jordvallar, är belagda med keramiktegel på vilka soldaterna och hästarna står.

Från början täcktes Terrakottarmén av stora träplankor som placerades på jordvallarna och täcktes med lager av tuvor som skapade ett tak. Detta täcktes sedan med jord som skulle dölja vart Terrakottarmén fanns. På de två tusen år som gått sedan det byggdes har taket kollapsat som då krossade figurerna. Det finns också bevis på brand som kan antyda att området utsatts för gravplundrare som då plundrare soldaterna på de vapen som soldaterna ursprungligen var utrustade med.

Qin Shihuang mausoleum

Terrakottarmén är egentligen bara en del av ett ännu outgrävd mausoleum för kejsaren Qin Shihuang som syns som en jättestor kulle och ligger 1,5 km från själva Terrakottarmén. Graven är inte utgrävd eftersom man anser att dagens teknik inte kan skydda de ovärderliga föremål som finns i graven. Men också för att för att prover visar att marken innehåller höga halter av kvicksilver som kan avdunsta vid utgrävning och utgöra en stor risk för arkelogerna men även armborstar som man faktiskt tror fortfarande kan fungera. Kvicksilver tillsammans med fällor i form av armborstar användes i antika kina för att skrämma iväg eventuella plundrare. Ingen tvekar att inne i graven finns stora skatter men just nu är bevara graven i oskadat skick viktigast. Graven i sig är inte så mycket att se utan det är för att se Terrakottaarmén som man kommer hit.

När den unga kejsaren Qin Shihuang kom till tronen vid 13 års ålder, 246 f.Kr, började han redan att förbereda sin egen död genom att beordra byggandet av sitt mausoleum och Terrakottaarmén. Mausoleet tog 11 år att färdigställa och Terrakottaarmén ca 40 år.

Kejsaren Qin Shihuang blev berömd som den som enade de stridande staterna till det som idag är Kina och för att bli Kinas första kejsare. Han är ihågkommen för att ha påbörjat bygget av kinesiska muren och hade fanatisk rädsla för döden och en besatthet att hitta hemligheten till odödlighet. Det är denna strävan för liv och rädslan för döden som slutligen har gett oss Terrakottaarmén.

I storlek är mausoleet större än Cheopspyramiden i Egypten men på avstånd ser det bara ut som en stor beväxt kulle. Man tror att graven består av en invändig och utvändig stad. Från början var kullen ca 100 meter hög men har på 2000 år som passerats vittrat ner till ca 47 meter.

På Qindynastin ansåg man döden hade exakt samma sociala struktur som den i den riktiga världen. Qin Shihuang måste därför ha velat bygga ett liknande kejsardöme för hans efterliv till vilket pris som helst. Enligt historiska skrifter finns det i hans mausoleum bl.a. sol, måne, stjärnor, palatskopior, torn, sällsynt redskap och 100 floder av kvicksilver, för att föreställa rinnande floder, och berg. Det sägs att de underjordiska palatsen var upplysta av valoljalampor som skulle brinna för evigt. Kistan för kejsaren Qin Shihuang var gjuten i brons. På toppen av allt, för att skydda kejsaren i hans efterliv, var en armé ett måste.

Råd & Tips om Terrakottaarmén

1. I entréavgiften ingår både Terrakottaarmén och Lishan Garden, vilket är där Qin Shihuangs mausoleum ligger. Det finns skyttelbuss mellan dessa två platser. Vi rekommenderar att besöka Lishan Garden bara om man har mycket tid över eftersom mausoleet egentligen bara en stor öppen yta på en kulle.

2. Turistbuss nr 5, som tar dig mellan tågstationen och Terrakottaarmén, har totalt 11 busshållplatser vid andra sevärdheter på vägen men kom ihåg att du ska gå av vid slutstationen.

3. Du kan också hyra taxi för att ta dig till Terrakottarmén. Kom ihåg att ta de legitima grönfärgade taxi som kostar ca 150-250 RMB beroende på vart du bor. Gör det klart för taxichauffören att du bara vill åka till Terrakottarmén och vägra att åka till andra sevärdheter och souvenirbutiker på vägen dit.

4. Personalen på ditt hotell kommer kanske att erbjuda dig att de kan ordna bil för dig som kör dig till Terrakottarmén och priset brukar vara ca 800 RMB. Tacka nej till det! Två anledningar till varför: 1) På det flesta hotell i Kina får inte personalen sälja någon tjänst till gäster (hotellens bokningscentrum är dock ok), 2) Du betalar ett häftigt överpris och det finns stor risk att chauffören kommer att köra dig till andra attraktioner och souvenirbutiker på vägen dit som slösar bort mycket av din tid.

PRAKTISK INFO

ÖPPETTIDER
Alla dagar
Biljetter säljs mellan
8:30 – 17:00 (16/3 – 15/11)
8:30 – 16:30 (16/11 – 15/3)
ENTRÉAVGIFT
1/3 – 30/11
150 RMB (ingår mausoleum)
1/12 – 28 / 2
120 RMB (ingår mausoleum)
BERÄKNAD BESÖKSTID
3 timmar
KARAKTÄRISTISKT
Världsarv, historia, underverk, barnvänligt

TRANSPORT INFO

兵马俑博物馆 [bing ma yong bo wu guan]
Museum of the Terra Cotta Warriors & Horses of Qin Shihuang

Buss: Ta turistbuss nr 5 (fd. 306) från the East Square of Xian Railway station. 7 RMB per biljett.

Taxi: 请带我去兵马俑,谢谢!请不要中间带我去别的地方,我只需要你开到兵马俑.
Vänligen kör mig till Terrakottaarmén, tack! Var vänlig, kör mig inte till andra platser på vägen, du ska bara köra mig till Terrakottaarmén.

Våra paketresor