Xingping (20RMB)

När du kommer till Yangshuo har du troligtviss redan varit ett tag i Kina och bekantat dig framför all med 100 RMB-sedeln men även väl med 20 RMB-sedeln. I Xingping får du den unika möjligheten att få se motivet till 20 RMB-sedeln i verkligheten!

Staden Xingping ligger längst floden Li River ca 27 km från Yangshuo och 63km från Guilin. Xingping är vad Yangshuo brukade vara och är fortfarande densamma trots att allt fler turister kommer till Yangshuo. Likt Yangshuo är Xingping känd för och omgiven av vackra karstberglandskap och flodmiljöer. De vackra vyerna och omgivningarna är vanliga motiv i kinesiska målningar men också en inspiration för poesi.

Xingping är ett fridfullt gömställe med undantag när turistbåtar från Guilin ankommer. Staden är liten och du kan gå omkring i en timme eller så, men även om staden är liten så har den en historia på över 1300 år. Många av byggnaderna är traditionella byggnader från Qing- och Mingdynastierna. Var tredje dag hålls marknader för omkringliggande byar och under dessa dagar brukar staden vara ganska myllrande med bybor från de omkringliggande byarna. Till och med de som besökt många marknader i Kina brukar se något nytt på dessa marknader som de inte sett förut.

Det Xingping trots allt är mest känt för är att det är här man kan se motivet till 20 RMB-sedeln med egna ögon. Några minuters gångväg utanför Xingping finns 20 RMB-punkten från vilken man ser landskapet från sedeln över floden. Har du svårt att hitta platsen är det bara att ta upp en 20 RMB sedel och visa för kineser, alla kommer veta precis vad du menar. Från platsen kan du ta foto på exakt samma plats som motivet på bilden.

Xingping är absolut inte lika rent eller modernt som det turistaktiga Yangshuo men har en verklig äkta känsla med en del intakta historiska byggnader. När man går igenom Xingping kan man få en känsla hur livet alltid har varit i små kinesiska byar. Xingping är också lättillgängligt via Li River.

Från Yangshuo busstation går det regelbundna minibussar till Xingping fram till kl 18:00. Man kan även ta med sin cykel till en extra avgift och sen cykla tillbaka till Yangshuo.
I Xingping kan du ta en båttur på Li River längst de mest berömda delarna av Li River som tar ca 1,5 timme. Dessa småbåtar är mycket roligare att åka med än de större båtarna och mycket billigare. Turpaket där minibuss och båttur ingår kan man ordna enkelt i en av de många resebyråerna i Yangshuo.

Xingping är verkligen staden att besöka om du vill bit av det gamla Kina medan du fortfarande kan.

PRAKTISK INFO

ÖPPETTIDER

Alla dagar

ENTRÉAVGIFT

Pris varierar beroende på om man vill åka privat eller grupp.

50 RMB – 150 RMB / tur

BERÄKNAD BESÖKSTID

30 minuter

KARAKTÄRISTISKT

Landmärke, scenerier, historia

 

Våra paketresor